UPC Romania prezinta castigatorii celei de-a doua editii a competitiei nationale de proiecte – Tech School – ale carei premii au o valoare totala de 25.000 de Euro. Patru idei de proiecte castigatoare primesc din partea UPC Romania bugetele necesare implementarii, iar o a cincea idee ii aduce initiatorului un loc la conferinta globala TED Youth 2014. Proiectele sunt grupate pe categorii de varsta - cate una pentru categoriile de 5 – 19 ani si 20 – 24 ani si 2 pentru categoria de  11 – 14 ani.

“Tech School ne-a oferit sansa sa descoperim tineri extraordinari, cu idei proaspete si curajoase, cu multa energie si dorinta de a revolutiona lumea cu ajutorul tehnologiilor performante. Ne bucuram ca ii putem sustine sa isi transforme visurile in realitate si ca astfel de platforme contribuie la dezvoltarea unei generatii intregi de tineri.”, declara Ariana Badin, Marketing Communication & PR Director UPC Romania.
 
La categoria 11-14 ani, cele doua proiecte Tech School care au impresionat toti juratii si au obtinut cele mai multe voturi sunt VoicePedia HelpDesk, realizat de Cristina Braga din Medias, si Arduino GPS, ai carui autori sunt Sebastian Darmaz si Laurentiu Ciobanu, ambii din Targoviste.
 
La categoria 15-19 ani, proiectul castigator ii apartine lui Iulian Lazar (17 ani) din Constanta, recompensat cu 7.000 de Euro. Este vorba despre Robotul subacvatic ROV1.0, care se poate scufunda la o adancime mult mai mare decat cea la care un om rezista sub apa.
 
La categoria 20-24 de ani proiectul care s-a detasat este  H.A.A.L (Human Accident Alert and Locator), un gadget de mici dimensiuni, care propune localizarea accidentelor in mod autonom. Cu ajutorul celor 7.000 de Euro si ghidat de sfaturi din partea mentorilor si a specialistilor Tech School, Robert Cotofana in varsta de 23 de ani, din Targoviste, va transforma H.A.A.L intr-un sistem performant de localizare a accidentelor, monitorizand in permanenta acceleratiile/deceleratiile la care este supus corpul uman, avionul sau autoturismul. 
 
Ideea unui joc tactic, pe ture,  cu un sistem de definire a caracterului si a abilitatilor personajelor - The Call of Syox - i-a adus lui Alexandru Birzanu (22 de ani), din Iasi, premiul special din partea Juriului, constand in participarea la conferinta globala TED Youth 2014. 

Tech School este o competitie pe 5 arii ale tehnologiei – gaming, robotica, digital media, aplicatii si astronomie. In acest concurs au participat tineri cu varste cuprinse intre 11 si 24 de ani, care si-au inscris pe platforma www.smartnation.ro ideile revolutionare. Acestea au fost jurizate de oameni de stiinta romani, mentori in cadrul programului, precum Adrian Buzatu – cercetator la Universitatea din Glasgow, Scotia si membru ATLAS/CERN, Catalina Oana Curceanu – prim-cercetator in domeniul fizicii particulelor elementare si al fizicii nucleare in cadrul Laboratori Nazionali di Frascati dell’INFN – Roma, Italia,  Adrian Dorobat – game designer la Gameloft, Viorel Spinu – cofondator Robofun, Bogdan Florescu - cofondator Adonis Software, Ionut Cotoi - presedinte inventeaza.ro, precum si Victor Kapra - unul dintre cei mai cunoscuti si relevanti bloggeri din Romania pe noi tehnologii.

Peste 400.000 de pasionati de tehnologie au interactionat pe platforma online in primele 6 luni de la lansare. Smart Nation a mobilizat o comunitate activa de 5.000 de utilizatori si promotori, care au generat peste 230 de proiecte in concursul Tech School. Tinerii au acces in continuare pe www.smartnation.ro la stiri, tutoriale, materiale video si interviuri din aria celor mai noi tehnologii.
 
 
Informatii suplimentare despre UPC 
UPC Romania, una dintre cele mai mari companii de telecomunicatii de pe piata locala, este lider in domeniul inovatiei in tehnologie. Compania ofera servicii de televiziune (digitala, prin satelit si analogica), Internet in banda larga si telefonie in aproximativ 200 de orase. Serviciile digitale oferite de UPC Romania ii conecteaza pe cei 1.188.300 de clienti la universul digital si le ofera experiente uimitoare. Premierele UPC pe piata din Romania includ lansarea televiziunii digitale, a tehnologiilor HD, DVR, 3D, dar si a internetului de mare viteza, Fiber Power 200 Mbps. UPC Romania este afiliata la Liberty Global, Inc. Pentru mai multe detalii, va rugam sa vizitati www.upc.ro.
 
Liberty Global, Inc. este liderul industriei mondiale de comunicatii prin cablu, cu operatiuni in 14 tari. Ii conectam pe oameni cu lumea digitala si le oferim posibilitatea de a descoperi si experimenta posibilitati nelimitate. Serviciile noastre de televiziune, Internet in banda larga si telefonie sunt furnizate prin intermediul unor retele de generatie urmatoare si prin platforme inovatoare de tehnologie care conecteaza 24 milioane de clienti. La 31 decembrie 2013, acestia aveau 48 milioane de abonamente. Brandurile Liberty Global includ Virgin Media, UPC, Unitymedia Kabel BW, Telenet si VTR. Operatiunile noastre includ totodata si Liberty Global Business, divizia de servicii pentru companii si Liberty Global Ventures, fondul nostru de investitii. 
 
Pentru a promova o societate digitala, Liberty Global ajuta oamenii sa-si  dezvolte abilitatile si increderea de care au nevoie in mediul online. Noi facem acest lucru printr-o serie de programe care faciliteaza incluziunea digitala si protectia copiilor care utilizeaza internetul. Raspunsul nostru in fata provocarii incluziunii digitale se bazeaza pe largirea accesului, imbunatatirea abilitatilor si crearea de oportunitati pentru indivizi si comunitati, in timp ce protejarea copiilor se bazeaza pe educatie, programe si instrumente de abilitare. Este fundamental ca abordarea noastra de lucru sa fie alaturi de parteneri strategici, inclusiv guverne, colegii ale societatii civile si industriale. Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati www.lgi.com.