La numai doua zile de la popularizarea in mediul online, pe bloguri si pe facebook, UniCredit Tiriac Bank s-a alaturat cauzei printr-o finantare de 7.500 de euro, care acopera costul panourilor solare si al sistemelor auxiliare. Mai mult, la actiunea de instalare a panourilor solare vor fi invitati sa participe ca voluntari si angajati din cadrul companiei.

"Am citit pe bloguri despre proiect si am decis sa ne implicam, asa ca ne-am mobilizat rapid, aproape peste noapte. Nu este prima oara cand UniCredit Tiriac Bank sprijina financiar proiecte umanitare – inundatiile din Moldova fiind un exemplu in acest sens. Este insa prima data cand interventia noastra are un impact asupra unei intregi comunitati, panourile solare urmand sa fie instalate in fiecare gospodarie. De altfel, ne-a placut foarte mult aceasta rezolvare a problemei lipsei de electricitate, mai ales ca banca noastra finanteaza si proiecte de energie regenerabila.", a declarat Anca Nuta, Director Identitate & Comunicare, UniCredit Tiriac Bank

"Am ramas blocat cand m-au sunat de la UniCredit si mi-au spus ca vor sustine proiectul cu 7.500 euro. Cu ajutorul lor facem lumina in toate casele din Ursici inainte de venirea iernii. Mediul online a fost de la inceput alaturi de noi, iar implicarea lui Cristi Manafu in promovarea proiectului ne-a ajutat mai mult decat ma asteptam. De fapt, prin el si prin bloggerii care i s-au alaturat, lumina va ajunge mai repede la Ursici. Lumina pentru Ursici i-a pus pe ganduri pe oamenii care au aflat de proiect si tocmai de asta cred ca putem duce lumina si catre alte localitati - deja primesc mesaje de la persoane care au citit despre Ursici si care imi spun si de alte sate uitate in trecut. Proiectul poate merge mai departe, mai sunt aproape 100.000 de gospodarii fara curent electric in Romania", a declarat Iulian Angheluta, fondator al Asociatiei Free Miorita.

Ursici este o asezare de la poalele Muntilor Sureanu, la 450 de km de Bucuresti. Administrativ tine de comuna Bosorod din judetul Hunedoara, dar ca civilizatie tine de Evul Mediu: in prezent oamenii de aici inca nu au curent electric. 15 gospodarii sunt imprastiate pe undeva pe la 1.000 metri, iar oamenii, majoritatea varstnici, mentin locul in viata traind printre cetati dacice si biserici de piatra. Nu sunt saraci, dar muncesc enorm ca sa-si ingrijeasca vitele si sa cultive culmea muntelui. Nu se vaita si nu cer nimic, au invatat sa se gospodareasca si sa se descurce cu ce le ofera pamantul.

Satul nu a fost niciodata electrificat, desi aici traiesc permanent peste 50 de oameni. Solutia pentru ursiceni o reprezinta panourile solare pentru fiecare gospodarie. Proiectul Lumina pentru Ursici se va derula in continuare si se va incheia in luna septembrie cand vor fi transportate si montate sistemele de iluminat.

Oricine poate sustine proiectul Lumina pentru Ursici donand o suma de bani in contul Asociatiei Free Miorita: IBAN RO42CECEB10130RON3147479 deschis la CEC Bank Agentia 1 Mai Bucuresti (Cod de Inregistrare Fiscala 29953226), cumparand unul dintre produsele promotionale aflate pe website-ul asociatiei (http://www.freemiorita.ro/promotionale/) sau participand ca voluntar la actiunea de montare a panourilor solare.

***
Free Miorita este o miscare non guvernamentala de rezistenta si actiune contra fatalismului mioritic.

Despre UniCredit Tiriac Bank
UniCredit Tiriac Bank este parte a grupului UniCredit, banca europeana de top cu reteaua cea mai extinsa din Europa Centrala si de Est, cu operatiuni in 22 de tari si cu o strategie de responsabilitate sociala bine dezvoltata. De altfel, pentru a reuni intregul grup UniCredit sub umbrela responsabilitatii sociale si pentru a creste valoarea donatiilor voluntare in bani, in favoarea entitatilor non-profit sunt derulate anual programe de voluntariat cu implicarea angajatilor si cu sprijinul financiar al Fundatiei UniCredit. Banca isi desfasoara activitatea deplin constienta de responsabilitatea pe care o are fata de societate si fata de mediu. UniCredit Tiriac Bank se implica activ in comunitate, continuand astfel traditia grupului si sprijinind pana in prezent numeroase proiecte  sociale (Migrations, Scoala Mamelor), de educatie si cultura (Concursul de Debut Literar UniCredit, Festivalul International George Enescu, Bienala Internationala de Arta Contemporana), de mediu (Cicloteque) si in domeniul intreprinderilor sociale, prin intermediul parteneriatului cu Fundatia NESsT Romania.
www.unicredittiriac.ro | www.facebook.com/UniCreditTiriacBank

   
Info despre noi si proiect:
Iulian Angheluta / iulian@freemiorita.ro / 0722.234.727
Oana Logigan / oana@conanpr.ro/ 0756.16.55.99
www.freemiorita.ro & www.facebook.com/freemiorita