In cadrul campaniei de educatie despre efectele alcoolului “afla-ti echilibrul!”

Ursus Breweries a lansat ZeroLaMie – o aplicatie pentru telefonul mobil prin care poti afla timpul estimat in care revii la o alcoolemie zero.

Ursus Breweries a lansat aplicatia ZeroLaMie, pentru a-i ajuta pe soferi sa constientizeze faptul ca alcoolul si sofatul sunt incompatibile. Aplicatia, lansata in cadrul campaniei „afla-ti echilibrul!”, alaturi de Politia Rutiera Romana si Institutul National de Medicina Legala, este disponibila prin SMS la 1267 si pe mobile web la www.desprealcool.ro/zerolamie. Cu ajutorul ei, soferii pot afla timpul estimat in care alcoolul se elimina din sangele lor. Oricare ar fi rezultatul, aplicatia vizeaza sa le reaminteasca soferilor faptul ca in Romania limita legala a alcolemiei (cantitatea de alcool in grame la litrul de sange) este 0‰.

Conform studiilor* Ursus Breweries, 30% dintre tinerii soferi romani de sex masculin, cu varsta intre 18 si 30 de ani, au afirmat ca au condus cel putin o data sub influenta bauturilor alcoolice. Tinerii recunosc ca cel mai adesea conduc sub infuenta alcoolului atunci cand pleaca noaptea din club, deoarece cred ca sansele de accidente sunt mai mici datorita traficului redus. Cel mai insemnat pericol pe care tinerii il asociaza consumului de alcool la volan este suspendarea permisului sau implicarea intr-un accident cu un alt sofer in stare de ebrietate. Tinerii soferi nu percep faptul ca ei insisi pot pune in pericol viata lor si a celorlalti participanti la trafic, chiar si in cazul consumului unei cantitati mici de alcool.

Pe fondul acestui comportament, in cursul anului 2010, accidentele de circulatie in care alcoolul a fost cauza concurenta au reprezentat 7% din total accidentelor grave de circulatie (645), conform Politiei Rutiere Romane. Numarul este intr-o usoara scadere fata de cel din 2009. De asemenea, anul trecut INML a efectuat 3538 de testari de alcoolemie, din care 3513 la solicitarea politiei. Cei mai multi soferi testati (1308) au inregistrat o alcoolemie cu valorile intre 0,80 si 2 g‰.

“Din analiza evolutiei accidentelor grave de circulatie, rezulta ca evenimentele in care alcoolul este cauza concurenta, sunt mai numeroase in randul tinerilor cu varsta intre 18 si 23 de ani. Iata de ce, o astfel de aplicatie este utila pentru a le reaminti tinerilor care vor sa se urce la volan, ca in Romania toleranta pentru limita legala a concentratiei de alcool in sange este de zero grame la mie. Totodata, acest program de calcul estimativ al alcoolemiei, desi nu trebuie sa stea la baza deciziei de a conduce, contribuie la intelegerea efectelor alcoolului asupra organismului uman si implicit asupra sigurantei rutiere. Ne alaturam constant unor astfel de eforturi, deoarece consideram ca este important ca soferii sa inteleaga faptul ca exista alternativa pentru a ajunge la destinatie in conditii de siguranta daca vor totusi sa consume alcool, respectiv solutia soferului de serviciu (desemnat)”,a declarat Comisar Sef Lucian Dinita, Directorul Directiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

„Sofatul sub influenta alcoolului este periculos, indiferent de cantitatea de alcool in grame la litrul de sange. Alcoolul afecteaza o serie de functii ale corpului, cum ar fi claritatea vederii si timpul de reactie, aspecte foarte importante pentru un sofer. De asemenea, alcoolul afecteaza judecata conducatorului auto, care devine tentat sa depaseasca limitele de viteza, mai ales in cazul alcoolemiilor mici. Indiferent de ce metoda folosesc soferii pentru a estima timpul in care se pot urca din nou la volan, fie ea mai mult sau mai putin stiintifica, toti trebuie sa tina cont de faptul ca alcoolul, oricat de putin si sofatul nu merg impreuna”,a declarat prof.univ.dr. Dan Dermengiu, Directorul General al Institutului National de Medicina Legala “Mina Minovici”.

„Am denumit aplicatia ZeroLaMie pentru ca urmarim sa crestem gradul de constientizare in randul tinerilor ca alcoolul nu este tolerat atunci cand conduci, alcoolemia legal admisa la volan in Romania fiind 0‰. Speram ca tinerii vor intelege ca implicatiile consumului iresponsabil de alcool sunt in responsabilitatea fiecaruia si ca trebuie sa se gandeasca dinainte cum se vor intoarce acasa atunci cand ies in oras sa bea o bere. Pe langa aplicatia ZeroLaMie, punem la dispozitia tinerilor website-ul www.desprealcool.ro, ca o sursa de informatii echilibrate, atat despre efectele nocive ale combinatiei dintre consumul de alcool si sofat, precum si despre alte situatii sociale care implica consumul de alcool si in care se pot regasi la un moment dat“,a declarat Diana Klusch, Director Corporate Affairs Ursus Breweries.

*Studiu coordonat de sociologul Prof. Dr. Septimiu Chelcea şi realizat de Cult Market Research in perioada 15 octombrie – 20 noiembrie 2010, pe baza de focus grupuri şi ancheta prin chestionar aplicat pe un eşantion de 1001 repondenţi, din mediul urban, cu varste cuprinse intre 18 şi 30 de ani. Orasele cuprinse in studiu sunt: Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov si Buzau.

Nota:
Ursus Breweries, parte din grupul SABMiller plc, este unul dintre cei mai mari producatori de bere din Romania. Marcile Ursus Breweries sunt: URSUS, Timisoreana, Ciucas, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch, Azuga, Redd’s, Stejar, Pilsner Urquell si Miller. SABMiller plc este una dintre cele mai mari companii de bere din lume, cu participatii in societati producatoare de bere sau acorduri de distribuţie pe 6 continente. Marcile Grupului includ beri premium internationale, cum ar fi Grolsch, Miller Genuine Draft, Peroni Nastro Azzurro si Pilsner Urquell, precum si o gama excepţionala de marci locale cu pozitii de lider, precum Aguila, Castle, Miller Lite, Snow si Tyskie. In afara SUA, SABMiller plc este, de asemenea, una dintre cele mai mari companii din lume care imbuteliaza produse Coca-Cola. Mai multe informatii despre Ursus Breweries gasiti pe www.ursus-breweries.ro.

Cum functioneaza aplicatia ZeroLaMie?
Aplicatia pentru telefonul mobil ii ajuta pe soferi sa afle prin doua SMS-uri simple un estimat al timpului in care revin la o alcoolemie de zero la mie.
1.    Primul pas este trimiterea unui SMS la 1267 cu textul ”Zero la mie” si anul nasterii pentru a initia aplicatia. Exemplu : Zero la mie, 1990.
2.    Aplicatia raspunde cu un SMS in care se prezinta formatul ajutator pentru a calcula usor timpul minim in care nu te poti urca la volan. ZeroLaMie prelucreaza datele utilizatorului in functie de: sexul, cantitatea de alcool consumata, tipul de alcool consumat si timpul in care a fost consumata aceasta cantitate de alcool.
3.    Astfel, in al doilea SMS, utilizatorul trebuie sa dea datele sale sub forma: sex (f/b), greutate (in kg), ml de alcool consumat, tip de alcool (bere, vin, spirtoase), timpul in care a consumat acea cantitate de alcool (in ore).  SMS-ul sau trebuie sa aiba, de exemplu, aceasta forma: f, 50, 500, bere, 2.
4.    Utilizatorul primeste inapoi un raspuns in care i se spune timpul minim in care alcoolemia revine la zero la mie.

Costul total pentru trimiterea ambelor SMS-uri este de 0,30 euro + TVA (tarif normal), in toate retelele de telefonie mobila, cost perceput de operatori in reteaua mobila.

Aceleasi date se folosesc si pentru aplicatia ce se poate gasi pe mobile web, la www.desprealcool.ro/zerolamie, in acest caz neexistand alte costuri aditionale de folosire a aplicatiei.

Ursus Breweries recomanda ferm ca decizia de a conduce sa nu se bazeze doar pe rezultatul aplicatiei! Acesta este aproximativ si poate depinde de multi factori. Doar rezultatul unui test de sange indica alcoolemia exacta. In Romania, limita legala a alcoolemiei este de ZERO la mie si utilizatorul este singurul responsabil de faptele sale.

Pentru informaţii corecte şi echilibrate despre efectul alcoolului asupra organismului, dar şi despre cum sa reacţionezi in diverse situaţii sociale, acceseaza site-ul www.desprealcool.ro.

Pentru informatii suplimentare:
Ursus Breweries                      
Diana Klusch                           
Corporate Affairs Director                   
E-mail: diana.klusch@ro.sabmiller.com
Mobil: 0731 999 830             

GMP PR
Ana-Maria Constantinescu
Group PR Director
anamaria.constantinescu@gmp.ro
Mobil: 0740 426 835