Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei a încheiat primele două săptămâni cu 120 de noi absolvenți, viitori mecanici, care au recondiționat 60 de scaune rulante. În ultima săptămână din seria mecanicilor, vor fi recondiționate încă 30 de scaune rulante sub îndrumarea mentorului Gabriel Onofrei, Președintele Asociaţiei Române de Drift. Scaunele rulante vor fi, ulterior, puse la dispoziția persoanelor cu dizabilități, prin intermediul Fundației Motivation.
► 180 de viitori mecanici din școli profesionale din județele Argeș și Dâmbovița participă în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei și recondiționează scaune rulante alături de mentorul Gabriel Onofrei, Președintele Asociaţiei Române de Drift
► 90 de scaune rulante recondiționate de elevii din Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei vor fi puse la dispoziția persoanelor cu dizabilități, copii și adulți, prin intermediul Fundației Motivation
► 40 elevi vor primi de la OMV Petrom o bursă lunară de 500 lei pe durata anului școlar 2019-2020
► Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei este un proiect de responsabilitate sociala OMV Petrom
Fundația Motivation implementează de peste 20 de ani programe de integrare socială, educațională și profesională a persoanelor în scaune rulante. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare pentru peste 23,000 de persoane cu dizabilități din România.
„Sunt mentor de 5 ani în Tabăra Meseriașilor și de fiecare dată avem altă provocare din care copiii învață rigoarea și disciplina în muncă. Sarcina de anul acesta mi se pare cea mai emoționantă: prin munca lor, elevii vor ajuta persoanele cu dizabilități să se bucure de mai multă mobilitate. Dincolo de toate acestea, recunosc că este greu să fii mentor, este o responsabilitate uriașă, dar mulțumirea de la final o depășește,” spune Gabriel Onofrei, mentor în Tabăra Meseriașilor.
„Participarea în Tabăra Meseriașilor a reprezentat o nouă oportunitate pentru Fundația Motivation de a sublinia importanța scaunului rulant personalizat, unui public nou. Tinerii mecanici din tabără, sub îndrumarea tehnicienilor de scaune rulante ai Fundației Motivation, au fost foarte motivați să asambleze scaunele rulante știind că acestea vor ajunge la adulții și copiii din țară, care au nevoie de astfel de dispozitive de mobilitate. Încurajăm accesul la educație profesională pentru tinerii cu înclinații și abilități ce țin de domeniul mecanic și ne dorim să putem colabora cu ei, ca meseriași, în viitor. Pentru o viață activă și independentă, persoanele cu dizabilități trebuie să aibă acces la scaune rulante adaptate nevoilor lor și mediului în care trăiesc,” declară Cristian Ispas, director general al Fundației Motivation România.
Elevii din seria mecanicilor au aprofundat cunoștințele practice de mecanică, au participat la ateliere de dezvoltare personală și au realizat în final un proiect cu impact pozitiv care asigură independență persoanelor cu dizabilități și o îmbunătățire a calității vieții. Cei mai pasionați 20 viitori mecanici vor primi lunar de la OMV Petrom o bursă de studiu în valoare de 500 de lei, pe parcursul anului școlar 2019-2020.
Până la finalul Taberei Meseriașilor din 31 august, 240 de elevi selectați din 26 de școli profesionale din județele Argeș și Dâmbovița vor învăța meserie de la specialiști care excelează în domeniile selectate: mecanică, electronică și automatizări. Elevii vor participa și la ateliere de dezvoltare personală, prin care își vor dezvolta abilitățile de comunicare, lucru în echipă, spirit antreprenorial și încredere în sine.
De asemenea, 40 de profesori din aceste școli participă la ateliere de scriere și management de proiect, dar și metode de lucru și intervenții pentru copiii cu dificultăți de învățare. La finalul taberei pot câștiga o finanțare totală de 40.000 de euro pentru implementarea unor proiecte care să contribuie la învățământul profesional din România.
Tabăra Meseriașilor face parte din programul România Meseriașă, dedicat susținerii și dezvoltării învățământului profesional și tehnic din România. Mai multe detalii pe www.taraluiandrei.ro, secțiunea Tabăra Meseriașilor.
OMV Petrom este una din primele companii din România semnatară a UN Global Compact, încă din 2013. Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite constituie agenda convenită la nivel global de toate statele pentru dezvoltarea durabilă și adresează domenii precum: educația, schimbările climatice, reducerea săraciei. ODD-urile au fost adoptate, inclusiv de România, ca un model de dezvoltare durabilă până în 2030.
În urmă cu aproape cinci ani, OMV Petrom și-a asumat un rol important în sprijinirea educației profesionale, atunci când a lansat campania „România Meseriașă” prin care susține învățământul profesional. În 2015 a luat naștere „Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei”, un proiect de educație practică bazat pe ateliere de dezvoltare personală și profesională pentru elevi și profesori. În același an a fost lansată „Școala Petroliștilor”, un alt proiect educațional și între 2016-2017, OMV Petrom a lansat Campania națională de strângere de fonduri „Sandvișul Meseriaș”. În 2018 a fost lansat proiectul „Liga Elevilor Meseriași” format din elevi și profesori, care să aducă în dezbatere la nivel local și național problemele elevilor din acest sistem.
Mai multe detalii pe www.taraluiandrei.ro, secțiunea Tabăra Meseriașilor.
***
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 58,3 milioane bep în 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 794 benzinării, la sfârșitul lui 2018, sub două branduri, OMV și Petrom.
OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,011% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,639% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,998%, iar 18,352% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti și la Bursa de Valori Londra.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuții de 27,8 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2018.
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. În perioada 2007-2018, compania a alocat aproximativ 52,5 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală.