In Romania, sunt aproximativ 400.000 de copii care nu merg regulat la scoala. Mai mult, doi din zece copii nu termina opt clase. Copiii care nu merg la scoala azi reprezinta forta de munca necalificata din urmatorii 10 – 15 ani. Plecand de la aceste statistici ingrijoratoare, in 2010 UNICEF a lansat in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale (MEN) campania “Hai la Scoala!”, intervenind la trei niveluri: la nivel de scoala, la nivel comunitar si la nivel de familie. Astfel, campania promoveaza respectarea dreptului fundamental la educatie al tuturor copiilor si principiul echitatii prin sprijinirea celor mai vulnerabili copii, inclusiv copii romi si a familiilor acestora.
Campania a demarat in anul scolar 2010-2011 si a avut o acoperire nationala, iar in prezent initiativa este derulata in 32 de comunitati din 20 de judete.
„Un copil care merge la scoala astazi va deveni un adolescent preocupat de viitorul sau si se va transforma intr-un adult independent, care poate obtine un loc de munca, va avea mai putine probleme de sanatate si nu va avea nevoie de asistenta sociala. In urmatorii ani, e important sa asiguram accesul si dreptul la educatie pentru toti copiii si, in mod special, pentru cei mai vulnerabili copii. Ne bucuram ca Romgaz sustine acest demers”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.
Cea mai mare companie producatoare de gaze naturale din Romania, Romgaz, va sustine implementarea interventiilor din cadrul campaniei “Hai la Scoala!” in cinci comunitati dezavantajate din: Cilibia, Judetul Buzau, Cojasca, Fantanele, Judetul Dambovita, Dragomiresti, Judetul Neamt, Filipestii de Targ, Judetul Prahova, si Vicovu de Sus (Plai), Judetul Suceava.
„Eficacitatea cu care scoala isi indeplineste rolul este esentiala pentru afirmarea unei societati bazate pe cunoastere si invatare. Calitatea vietii unei comunitati, a unei natiuni, va scadea, daca va lipsi invatarea continua si dezvoltarea capacitatii personale de a se adapta si de a promova valori etice. Romgaz vine in intampinarea nevoilor sistemului educational, considerand cooperarea intre mediul de afaceri si comunitate o conditie prealabila pentru evolutie si prosperitate”, a spus Virgil Marius Metea, Director General Romgaz.
Interventiile la nivelul scolii au ca scop transformarea institutiei de invatamant intr-un mediu primitor pentru copii, formarea mediatorilor scolari, a directorilor si a cadrelor didactice pentru a-si adapta stilul de lucru nevoilor fiecarui elev. La nivelul familiei, se urmareste intarirea legaturii parintilor cu scoala, implicarea in viata scolara a copiilor lor si acordarea de sprijin parintilor prin consiliere si discutii individuale. Nu in ultimul rand, interventiile la nivelul comunitatii urmaresc influentarea si mobilizarea membrilor comunitatii pentru a se implica si a sprijini familiile ai caror copii sunt in risc de abandon scolar.
***
Despre Romgaz
Romgaz este cel mai mare producator si principal furnizor de gaze naturale din Romania. Compania este admisa la tranzactionare pe piata Bursei de Valori din Bucuresti si a Bursei din Londra (LSE). Actionar principal este statul roman cu o participatie de 70%. Compania are o experienta vasta in domeniul explorarii si producerii de gaze naturale, istoria sa incepand acum mai bine de 100 de ani in 1909. Romgaz face cercetare geologica in scopul descoperirii de noi zacaminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zacamintelor din portofoliul companiei, depoziteaza subteran gaze naturale, efectueaza interventii, reparatii capitale si operatii speciale la sonde si asigura servicii profesioniste de transport tehnologic. Incepand cu anul 2013 ROMGAZ si-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producator si furnizor de energie electrica.
Despre UNICEF Romania
UNICEF este prezent in Romania si in alte 150 de tari pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF sustine drepturile copiilor prin programe de sanatate si nutritie, educatie de calitate, precum si prin protectia copiilor impotriva violentei, neglijentei si HIV/SIDA. UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatiilor, fundatiilor si a guvernelor.