In perioada 15 mai - 15 septembrie 2009, Comisia Europeana deruleaza sesiunea anuala de receptie a propunerilor de proiecte LIFE+. Acesta este instrumentul financiar pentru mediu al Uniunii Europene, care asigura suportul pentru dezvoltarea si punerea in aplicare a politicii si a legislatiei comunitare in materie.

Proiectele trebuie sa acopere cel putin una dintre cele trei componente ale programului LIFE+ si trebuie prezentate utilizand formulare de cerere specifice urmand a fi depuse la sediul Ministerului Mediului pana la data de 15 septembrie 2009, inclusiv. Expertii in domeniu din cadrul Comisiei Europene vor analiza propunerile si vor selecta proiectele care indeplinesc criteriile de eligibilitate.

La solicitarea Comisiei Europene si pentru a indeplini cerintele Regulamentului LIFE+, au fost propuse si aprobate prioritatile nationale anuale ale Romaniei pentru instrumentul financiar LIFE+ sesiunea de proiecte 2009. Prioritatile nationale anuale se gasesc pe paginile web ale Comisiei Europene si Ministerului Mediului si pot fi identificate, alaturi de  pachetul de aplicare LIFE+ (formularele de solicitare si ghidurile de completare):
http://ec.europa.eu/environment/life/funding/lifeplus.htm
http://www.mmediu.ro/life/life

Pana in prezent, prin instrumentului LIFE + au fost finantate un numar de 9 proiecte, incadrate pe cele 3 componente ale programului, care vizeaza protectia unor specii de pasari si carnivore, dezvoltarea unei retele de deseuri pentru planificarea managementului durabil al deseurilor, aplicarea principiilor ecosistemelor industriale in dezvoltarea regionala si promovarea produselor verzi. Proiectele aprobate au o valoare totala de aproximativ 6, 5 milioane euro, reprezentand o rata medie de absorbtie a fondurilor europene de 37,84%. Sumele neaccesate sunt utilizate pentru finantarea altor proiecte din cadrul Uniunii Europene sau realocate statelor membre.

Pentru anul 2009, bugetul alocat de Comisia Europeana acestui program este in valoare de 250 milioane Euro, fiecarui stat membru revenindu-i o cota parte in functie de numarul de locuitori si suprafata de arii protejate existente la nivel national. Pentru Romania, Comisia Europeana a alocat suma de 10,9 milioane Euro pentru anul in curs.

Informatii suplimentare cu privire la instrumentul financiar LIFE+ si posibilitatile de finantare pot fi gasite la urmatoarele adrese: http://ec.europa.eu/environment/life/ funding/lifeplus.htm si http://www.mmediu.ro/life/life.htm.

Informatii suplimentare
LIFE+ reprezinta noul instrument financiar pentru mediu al Uniunii Europene, care asigura suportul pentru dezvoltarea si punerea in aplicare a politicii si a legislatiei comunitare in materie de mediu, in special a obiectivelor celui de-al 6-lea Program Cadru de Actiune pentru Mediu (PAM 6).

LIFE+ a intrat in vigoare odata cu publicarea Regulamentului LIFE+, in data de 9 iunie 2007 si este format din trei componente: LIFE+ Natura si Biodiversitate, LIFE+ Politica si Guvernare de Mediu, LIFE+ Informare si Comunicare.

Articolul integral poate citi pe EurActiv.ro.