In data de 20 martie, Comisia Europeana si Europa Nostra au anuntat castigatorii editiei 2012 a Premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural / Premiile Europa Nostra. 

Acest premiu recompenseaza initiative remarcabile in numeroase sfere ale patrimoniului cultural european, apartinand unor categorii precum: restaurarea imobilelor si adaptarea acestora la noi utilizari, reabilitarea peisajului urban si rural, interpretarea siturilor arheologice si ingrijirea colectiilor de arta. De asemenea, se decerneaza premii pentru cercetare si pentru proiecte educationale in domeniul patrimoniului cultural, precum si pentru contributii exemplare la conservarea patrimoniului, aduse de persoane sau organizatii.
 
Anul acesta, printre castigatorii categoriei 1, Conservation, se afla si Manastirea Golia din Iasi, iar la categoria 3, Dedicated service, a fost premiata doamna Paraschiva Kovacs din Satu Mare (jud Harghita), profesor care „si-a dedicat peste 40 de ani din viata inventarierii si conservarii artefactelor din trecut, ca simboluri ale patrimoniului tangibil al comunitatii“.
 
Castigatorii de la toate categoriile premiului sunt disponibili aici.
 
Premiile vor fi decernate in cadrul unei ceremonii ce va avea loc in 1 iunie 2012, in cadrul unei ceremonii la Manastirea Jerónimos din Lisabona in prezenta doamnei Androulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, si a tenorului Plácido Domingo, presedinte al Europa Nostra.

Informatii pentru depunerea urmatoarelor candidaturi la Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural / Premiile Europa Nostra vor fi publicate in aprilie pe pagina www.europanostra.org.
 
Punctul de Contact Cultural al Romaniei
info_c2k@eurocult.ro , www.cultura2007.ro
Centrul de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii
str. Barbu Delavrancea 57, sector 1, Bucuresti, 011353
Tel / fax: 021 316 60 60; 021 316 60 61