...seminar organizat de Punctul de Contact Cultural al Romaniei, cu colaborarea Punctelor de Contact Cultural din Luxemburg si Malta - 9-10 septembrie 2011, Bucuresti, Muzeul National al Literaturii Romane(bulevardul Dacia nr.12).


Scurta descriere
Seminarul abordeaza tema cooperarii culturale transnationale dintr-o dubla perspectiva: conceptuala (elemente esentiale de care trebuie sa tinem cont in conceperea si implementarea unui proiect de cooperare, in dinamica unui parteneriat la nivel european) si tehnica (cum transpunem o idee de proiect in formularul de cerere de finantare pentru Programul Cultura 2007-2013).

Seminarul va fi unul interactiv si se adreseaza tuturor operatorilor culturali (institutii, organizatii si firme cu activitate in domeniul culturii) care vor sa se implice in proiecte de cooperare anul acesta sau anul viitor.

Lectorii din cadrul seminarului sunt: Mioara Lujanschi si  Bianca Floarea (PCC Romania), Marie-Ange Schimmer (PCC Luxembourg) si Glen Calleja (PCC Malta).

Intrucat evenimentul beneficiaza de prezenta celor doi experti straini din Luxemburg si Malta, limba de lucru va fi engleza (fara traducere simultana), existand insa si posibilitatea ca participantii sa vorbeasca cu lectorii in limba franceza.


Agenda preliminara
Ziua I: 9 septembrie

10.00 – 17.00 Cooperarea culturala: un mod de a gandi si de a construi impreuna intr-un proiect european (cuvinte cheie: valoarea adaugata a cooperarii; calitatea parteneriatului; managementul intern intr-un proiect de cooperare; coerenta resurse-activitati-rezultate, durabilitatea proiectului, etc.):
# Ce presupune un proiect de cooperare? O colaborare tehnica punctuala (schimb de artisti, de expozitii, etc.), o coproductie sau un proces care transforma modalitatile de lucru, perspectivele si care dezvolta constiinta despre sine si despre ceilalti ?
# Competente interculturale intr-un proiect de cooperare
# Cum dezvoltam o idee de proiect de cooperare europeana si cum o punem in practica
# Exemple de bune practici si recomandari pentru elaborarea si implementarea unui proiect de cooperare culturala europeana la un nivel inalt de excelenta

Ziua II: 10 septembrie
10.00 - 14.30 Cum completam formularele de cerere de finantare pentru proiectele de cooperare depuse in cadrul Programului Cultura 2007-2013? (recomandari tehnice):
# componenta dosarului Cultura 2007-2013
# completarea formularului narativ (eForm)
# completarea formularului de buget

Inscrierea poate fi facuta online pe site-ul www.cultura2007.ro


Despre lectori
Glen Calleja a absolvit psihologia si filosofia, avand si o diploma in studii despre Orientul Apropiat. Glen are un numar semnificativ de ani de experienta in jurnalism, scriere de scenarii si relatii publice. Este activ in domeniul literaturii si al teatrului contemporan si co-fondator al editurii independente AWL. Atunci cand nu scrie si publica poezie si alte carti, Glen contribuie la diverse alte publicatii si conduce ateliere de formare in teatru in Malta, Grecia sau Italia. In 2009, Glen a coordonat proiectul ”The Depot of Living Things” si intre 2010 si 2011 a condus un proiect de cooperare internationala numit ‘TKEĊNIR: kitchen work’. In prezent, Glen coordoneaza activitatea Punctului de Contact Cultural din Malta.

Bianca Floarea este licentiata in studii culturale europene la Universitatea din Bucuresti si in management cultural si politici culturale la Universitatea de Arte din Belgrad. Bianca s-a alaturat echipei PCC Romania in 2008, an din care lucreaza cu operatorii culturali in dezvoltarea ideilor de proiecte europene si a dosarelor de cerere de finantare pentru Programul Cultura. De aproape 2 ani coordoneaza activitatea Punctului de Contact Cultural. Anterior, Bianca a lucrat in secretariatul executiv al retelei Culture Action Europe si al Platformei pentru o Europa Interculturala din Bruxelles.

Mioara Lujanschi este licentiata in filologie la Universitatea din Bucuresti, cu o teza dedicata cercetarii structuraliste in poezie. Are peste 15 ani de experienta profesionala in domeniul initiativelor culturale si de comunicare. Mioara are expertiza in proiecte cu finantare la nivel european si international, in special in domeniul artelor vizuale si al patrimoniului, precum si in domenii legate de intarirea rolului organizatiilor neguvernamentale in elaborarea documentelor de dezvoltare durabila a comunitatilor culturale. A coordonat Punctul de Contact Cultural al Romaniei timp de 10 ani, in prezent continuand sa activeze ca expert in cadrul sau.

Marie-Ange Schimmer a studiat psihologia sociala si sociologia in Franta. Are o experienta vasta in sectorul asociativ in proiecte culturale si despre drepturile omului. Timp de 10 ani, Marie-Ange a lucrat in cadrul unei organizatii neguvernamentale din Luxemburg pe tema educatiei pentru dezvoltare prin cultura, cu parteneri din Africa, Asia si America Latina. In anul 2000, a preluat coordonarea Punctului de Contact Cultural din Luxemburg, unde lucreaza si astazi cu operatorii culturali pe dezvoltarea de metodologii pentru proiectele lor europene.


***
Punctul de Contact Cultural al Romaniei pentru Programul Cultura (2007-2013) functioneaza in cadrul Centrului de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii si face parte din reteaua europeana a punctelor de contact cultural pentru acest program comunitar. PCC pune la dispozitia celor interesati informatii cu privire la Programul Cultura, poate oferi sprijin pentru gasirea de parteneri pentru proiecte si acorda asistenta tehnica gratuita in elaborarea dosarelor de cerere de finantare.


PUNCTUL DE CONTACT CULTURAL AL ROMANIEI

str. Barbu Delavrancea 57, etaj 1, Bucuresti, sector 1, cod 1011353
Tel. / fax: 021 316 60 60; 021 316 60 61
e-mail: info_c2k@eurocult.ro,  www.cultura2007.ro