Un sondaj de opinie realizat la nivel mondial de Gallup International, in colaborare cu Consiliul European pentru Relatii Externe (ECFR) releva o sustinere din ce in ce mai pronuntata a publicului pentru o lume multipolara, in cadrul careia una din trei persoane (35 la suta) si-ar dori sa vada influenta Uniunii Europene in crestere, informeaza Rompres.


In comunicatul ECFR, autorii sondajului, Ivan Krastev, directorul Centrului pentru Strategii Liberale din Sofia si unul din membrii fondatori ai ECFR (o noua initiativa pan-europeana coordonata de Martti Ahtisaari, Joschka Fischer si Mabel van Oranje si dedicata analizei performantei politicii externe a UE), si Mark Leonard, director executiv al ECFR, notau ca "UE are un statut unic printre cele patru puteri (celelalte trei fiind SUA, China si Rusia) in sensul in care nimeni nu vrea sa ii contrabalanseze cresterea".

Editia din 2007 a "Voice of the People", cel mai mare sondaj de opinie din lume realizat prin intervievarea a 57.000 de persoane din 52 de tari indica faptul ca cetatenii lumii dezaproba cel mai mult expansiunea puterilor iraniana si americana.

Astfel, 39 la suta dintre respondenti si-ar dori ca puterea Teheranului sa scada, in timp ce 37 la suta ar fi de acord cu mai putina influenta americana in lume. De asemenea, Rusia si China provoaca mai multe reactii negative decat pozitive: in timp ce 23 si respectiv 24 la suta dintre cei intervievati si-ar dori cresterea importantei Rusiei si Chinei pe plan mondial, 29 si 32 la suta cred ca ar beneficia de pe urma declinului celor doua puteri.

Potrivit autorilor, rezultatele sondajului arata ca publicul nu isi doreste o lume unde hegemonia americana este pur si simplu inlocuita printr-o rivalitate intre alte puteri militare cum ar fi Rusia si China. Dimpotriva, datele indica ca exista o sustinere din ce in ce mai mare pentru tari a caror ascensiune nu este legata in imaginatia colectiva de capacitatea lor militara. Tari "ierbivore", dupa cum le caracterizeaza Krastev si Leonard, cum ar fi India, Africa de Sud si Brazilia, se bucura in sondaj de o apreciere generala pozitiva.

Desi majoritatea tarilor europene sunt favorabile unui rol mai mare al UE pe plan global, cetatenii britanici au o atitudine ambivalenta in aceasta problema, Marea Britanie inregistrand cel mai mic scor, cu doar 32 la suta dintre respondenti sustinand ideea, fata de 24 care si-ar dori un rol global mai scazut pentru UE.

Prin contrast, 65 din populatia franceza isi doreste o prezenta mai pregnanta a Uniunii pe plan mondial, 69 la suta dintre greci, 56 la suta dintre italieni si spanioli impartasind, de asemenea, aceasta preferinta.

In vecinatatea UE, Albania, R.Moldova si Kosovo au inregistrat cele mai mari scoruri in ce priveste dorinta ca UE sa joace un rol mai important, cu o rata de sustinere de 76, 63 si respectiv 55 la suta.

Pe de alta parte, sondajul indica faptul ca mai multi ucraineni isi doresc o Rusie mai puternica (45 la suta), fata de o Uniune mai Puternica (41 la suta) - rezultat pus de autori pe seama 'tergiversarii discutiilor despre extinderea UE'.

De asemenea, sondajul indica opinii predominant negative fata de UE in Turcia si Croatia - cele doua tari candidate la statutul de membru al Uniunii - unde 45 si respectiv 36 la suta din cetateni sunt de parere ca UE trebuie sa fie mai putin influenta, fata de 9 si respectiv 26 la suta care sustin parerea contrara.

Turcia este printre tarile cu cele mai mari valori ale atitudinilor negative fata de influenta Statelor Unite, 56 la suta dintre cei intervievati pronuntandu-se pentru o descrestere a sa, fata de doar 4 procente pentru o crestere.

Per ansamblu, influenta SUA este vazuta cel mai bine pe continentul african (37 la suta) si in Rusia (26 la suta). Cu toate acestea, atitudinea pozitiva din Rusia nu este impartasita in SUA, unde 34 la suta isi doresc ca influenta Rusiei sa scada. Doar jumatate din respondentii din Canada (54 la suta) si din America Latina (53 la suta) se opun cresterii influentei americane pe plan global.

In timp ce 51 la suta din respondentii din Europa Occidentala (din tari care au fost in UE inainte de extinderea din 2004) se opun unei cresteri a puterii SUA, in Europa Centrala si de Est aceasta parere negativa este impartasita doar de 37 la suta din populatie. De asemenea, sondajul arata ca, in ceea ce priveste Statele Unite, tarile cele mai doritoare sa vada cresterea influentei americane sunt Albania (71 la suta), Kosovo (61 la suta), Panama (45 la suta) si Statele Unite (45 la suta). Pe de alta parte, tarile cele mai hotarate in a declara ca SUA ar trebui sa aiba mai putina influenta sunt
Bosnia-Hertegovina (80 la suta), Luxemburg (74 la suta), Grecia (73 la suta), Serbia (72 la suta) si Finlanda (71 la suta).

Krastev si Leonard sustin ca sporirea influentei UE este impartasita de multe din fostele colonii europene, demonstrand astfel ca mostenirea coloniala a statelor membre ale UE isi pierde din importanta.

De asemenea, autorii atrag atentia asupra unor motive de ingrijorare pentru UE, cum ar fi cresterea rezistentei fata de UE in locuri unde aceasta se poarta asemenea unei puteri semi-coloniale, cum ar fi Bosnia-Hertegovina.

In Kosovo, crestere influentei UE este sustinuta de 55 la suta din populatie, in timp ce cea a SUA este dorita de 61 la suta din locuitori.