Dupa multe luni de negociere intre autoritatile romane si reprezentantii Comisiei Europene, Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a fost in sfirsit aprobat. Primii bani de la Uniunea Europeana, in jur de 250 de milioane euro, vor ajunge in tara in luna mai daca totul decurge conform planului si fermierii se vor grabi sa depuna proiectele.
Din 3 martie, fermierii vor putea depune proiectele la Oficiile Judetene ale Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit pentru cele trei masuri privind investitiile in ferme, in unitatile de procesare si dezvoltarea infrastructurii rurale. Pentru celelalte masuri vor putea fi depuse proiecte in iunie, iar pentru unele chiar in toamna. Ghidurile solicitantului se afla publicate pe site-ul Agentiei si vor fi si tiparite in zilele urmatoare, astfel incit cei interesati sa dezvolte proiecte sa stie ce au de facut, a spus Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii.
Proiectele depuse vor fi analizate si pentru cele eligibile vor fi semnate contractele. Cele care vor fi selectate vor primi la momentul semnarii contractului si un avans de 10% din suma totala eligibila a proiectului. Este vorba despre un bilet la ordin cu care se poate prezenta la banca pentru a primi bani de cofinantare, bilet care il poate ajuta sa negocieze avantajos cu banca dobinzile si perioada de gratie. Eu am discutat deja cu cinci cele mai importante banci care vor pregati produse bancare specifice avantajoase, iar cel mai probabil la inceputul lunii martie ne vom reintilni pentru a vedea care este oferta lor pentru fermieri, a spus Ciolos. El a estimat ca primii bani de la UE, cei de avans, vor ajunge in Romania prin luna mai.
Avansul care va fi primit de tara noastra va fi de 3,5% din fondurile totale de dezvoltare rurala care ni se cuvin, adica opt miliarde euro. Aceasta suma va fi alocata probabil prin luna mai, urmind ca un alt procent asemanator sa ajunga in tara la finalul acestui an, a precizat ministrul.
Comitetul pentru Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene a aprobat ieri Programul National de Dezvoltare Rurala care stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii. Prin PNDR se vor derula, pina in 2013, fonduri europene de peste opt miliarde de euro, fonduri provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala. Pe 28 februarie, Comitetul de Monitorizare va aproba criteriile de selectie.
Aprobarea PNDR va fi anuntata oficial de catre Comisia Europeana cel mai probabil in luna mai a acestui an.
Aceste fonduri vor sprijinii proiecte adresate cresterii competitivitatii agriculturii, silviculturii si industriei alimentare, precum si protectiei mediului si a resurselor naturale, diversificarii economiei rurale si imbunatatirii calitatii vietii populatiei rurale.
In urmatorii sase ani, mai mult de 3.9 miliarde euro vor fi disponibili pentru atingerea primului obiectiv al programului, cresterea competitivitatii agriculturii, silviculturii si industriei alimentare prin sprijinirea investitiilor, a pregatirii profesionale si a servicilor de consultanta.
O atentie deosebita va fi acordata incurajarii fermelor de semisubzistenta ca acestea sa devina mai comerciale, dezvoltarii grupurilor de producatori pentru a beneficia de economia de scara, cresterii calitatii produselor si intaririi legaturilor filierei agro-alimentare. Cu prioritate vor fi tratate si acordarea/ adaptarea la standardele UE, precum si imbunatatirea protectiei mediului prin investitii corespunzatoare si pregatire profesionala.
Alte 2,3 miliarde euro sunt dedicate celui de-al doilea obiectiv al programului protectia si imbunatatirea mediului inconjurator. Se va acorda sprijin pentru a incuraja practicile agricole si forestiere durabile, protejarea resurselor naturale si a biodiversitatii. Astfel, o atentie deosebita va fi acordata pastrarii metodelor traditional extensive de agricultura ce au un rol fundamental in pastrarea ecosistemelor cu valoare naturala inalta foarte raspandite in muntii Carpati si in Transilvania.
Al treilea obiectiv, insumand aproape 2.5 miliarde euro, va imbunatatii calitatea vietii in spatiul rural prin investitii in drumuri, retele de apa potabila si canalizare, infrastrutura sociala si servicii publice in comune si sate. O parte din fonduri sunt alocate pentru diversificarea economiei rurale, pentru a reduce dependenta ei de agricultura in special prin sprijinirea dezvoltarii micilor afacerilor si a facilitatilor turistice.
Un buget specific de aproape 235 milioane euro este prevazut pentru abordarea LEADER, care va fi folosit pentru a ajuta comunitatile rurale sa se dezvolte si sa-si puna in aplicare strategiile de dezvoltare rurala aferente zonei lor precum si dezvoltarea de activitati comune cu alte zone rurale din UE.
Surse: Comisia Europeana, Cotidianul