Este unul dintre fondatorii
ActiveWatch (AW), o organizaţie neguvernamentală în care, alături de colegii lui, militează de peste 25 de ani pentru exprimare liberă şi responsabilă în beneficiul interesului public.
În viaţa de dinainte de 1989 a fost psiholog – mai întâi s-a ocupat de copii hipoacuzici, apoi, de piloți de aeronave, la Centrul de Medicină Aeronautică din București. Este doctor în psihologie din 1983. După 1990 a activat în paralel la două academii: a fost cercetător la Institutul de Psihologie al Academiei Române şi jurnalist la Academia Caţavencu. Din competiţia dintre cele două cariere, a câştigat activistul: România traversează cea mai dinamică perioadă de transformări sociale şi politice din ultimii 40 de ani, aşa că a preferat cercetării academice fundamentale, contactul real cu societatea: a optat pentru intervenţie socială, a fondat ActiveWatch.
AW este, azi, membră a reţelei Reporters Sans Frontieres; la începutul anilor 2000 a contribuit la influenţarea politicilor UE faţă de România în materia libertății de exprimare. Alături de colegii săi din AW, Mircea Toma a intervenit activ în procesul legislativ autohton pentru a consolida libertatea de exprimare şi accesul la informaţii de interes public, a promovat o nouă disciplină în curricula de liceu - „Competenţă în consumul mass media”. Toma a fost solicitat pentru a oferi consultanţă şi asistenţă în programe de promovare a libertăţii de exprimare în Albania, Moldova, Nigeria; a vizitat dizidenţi şi ziarişti independenţi din Cuba şi a prezentat, apoi, la Naţiunile Unite, un raport privind gravele încălcări ale libertăţii de exprimare de către regimul Castro.
Mircea Toma este co-editor al 3 volume de psihologie, co-autor al 3 manuale de liceu, autor al 20 de articole academice, a realizat mai multe programe de radio şi televiziune şi a publicat peste 4000 de articole în presă.