Dumitru Bortun (n. 1951) este doctor in filosofie si profesor la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice a Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti - SNSPA, unde preda cursurile „Analiza discursului public”, „Semiotica. Teorii ale limbajului”, „Etica in comunicare” si „Responsabilitate Sociala Corporativa”.
In anul 1999 a obtinut un doctorat in Filosofie, cu teza „Statutul umanismului in cultura europeana contemporana”. A publicat peste 100 de studii, eseuri, articole si interviuri in volume colective, publicatii de specialitate, reviste de cultura, precum si in presa cotidiana. Este autorul mai multor cursuri universitare, precum si al cartilor Bazele epistemice ale comunicarii (Ars Docendi, 2002, Tritonic 2013), Relatiile publice si noua societate (Tritonic, 2005 şi 2012), Responsabilitatea socială corporativă: de la relaţii publice la dezvoltare durabilă (Tritonic, 2012), Mareea neagră: limba română sub asediu. Greşeli de exprimare în mass media din România, Bucureşti, Tritonic, 2015.
Are o bogata experienta in cercetarea sociala. In perioada 1978-1990 a fost secretarul stiintific al Filialei Brasov a Centrului de Cercetari pentru Problemele Tineretului (CCPT), iar intre 1990 si 1993 a fost cercetator stiintific principal la Institutul de Teorie Sociala al Academiei Romane. In perioada 1996-2000 a lucrat pentru compania de cercetare Data Media srl. A sustinut peste 90 de comunicari la manifestari stiintifice locale, nationale si internationale, numeroase prelegeri si cursuri practice la seminarii de perfectionare pentru specialistii in comunicare din institutii publice si companii, din Romania si din strainatate.
Ca free-lancer a oferit consultanta de imagine unor institutii si persoane publice. In anul 2000 a fost Directorul Departamentului de Analiza in echipa electorala a lui Mugur Isarescu – candidat independent la Presedinitia Romaniei, precum si consilier de imagine al candidatului.
Este membru fondator al Asociatiei Romane de Relatii Publice – ARRP (din 995), indeplinind, timp de 10 ani, functia de Vicepresedinte. Adunarea Generala din 2 martie 2005 l-a ales Presedintele ARRP, functie pe care a detinut-o pana in 2008. In prezent este Presedintele Juriului de Onoare al ARRP.