close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Atelier de insertie prin activitatea economica



| Organizator:
    Ateliere Fara Frontiere
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    In 2007, Ateliers Sans Frontières, asociatia francede insertie prin activitate economica a trimis un reprezentant pentru a evalua nevoile si fezabilitatii conceptului de atelier de insertie in Romania.
S-a constatat ca in Romania, in ciuda unei dezvoltari economico-sociale care a imbunatatit in ansamblu nivelul de trai, se inregistreaza un dumping social accentuat, care are ca rezultat ca din ce in ce mai multe persoane se regasesc intr-o situatie de excluziune sociala, economica si profesionala.
Pentru categoriile sociale vulnerabile, marginalizate sau in situatie de excluziune extrema, Romania inregistreaza o lipsa acuta de dispozitive de (re)insertie avand ca finalitate (re-)integrare sociala si economica care sa vina in completarea politicilor de asistenta sociala, si care sa fie orientate catre piata muncii.


| Scopul proiectului
    Scopul Ateliere Fara Frontiere (AFF), intreprindere sociala de insertie, este de a crea locuri de munca pentru persoane dezavantajate in ateliere de economie sociala si solidara in vederea pregatirii lor pentru reintegrarea sociala deplina si profesionala pe piata conventionala a muncii. Obiectivele:
-lupta impotriva excluziunii si discriminarilor, pentru integrarea sociala si profesionala a celor mai defavorizati
-lupta impotriva risipei si poluarii, pentru o gestiune responsabila a deseurilor si protectia mediului
-promovarea solidaritatii si responsabilitatii pentru o dezvoltare durabila


Atelier de insertie prin activitatea economica Atelier de insertie prin activitatea economica Atelier de insertie prin activitatea economica

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Proiectul ’’Ateliere de insertiune pentru persoane in mare dificultate prin activitatea economica’’ urmareste imbunatatirea accesului persoanelor adulte fara adapost, cu dizabilitati, tineri postinstitutionalizati, somerilor de lunga durata, persoanelor cu adictii, boli care afecteaza viata profesionala, la un loc de munca stabil pentru a-si construi un proiect de viata si pentru a se integra in societate ca actori ai propriei lor vieti, autonomizandu-se printr-o metodologie de acompaniere individualizata.

In Romania, in ciuda unei dezvoltari economico-sociale care a imbunatatit in ansamblu nivelul de trai, se inregistreaza un dumping social accentuat, care are ca rezultat ca din ce in ce mai multe persoane se regasesc intr-o situatie de excluziune sociala, economica si profesionala.
Pentru categoriile sociale vulnerabile, marginalizate sau in situatie de excluziune extrema, Romania inregistreaza o lipsa acuta de dispozitive de (re)insertie avand ca finalitate (re-)integrare sociala si economica care sa vina in completarea politicilor de asistenta sociala, si care sa fie orientate catre piata muncii si catre nevoile intreprinderilor.

Acest proiect vizeaza insertie persoanelor in dificultate socioprofesionala, autonomizarea lor printr-o stabilitate socioeconomica si profesionala ale carei baze sunt consolidate de parcurs gradual de insertie in atelierul de economie sociala si solidara.
Are ca obiectiv sa devina un serviciu continuu de insertiune socioprofesionala pe o perioada nedeterminata.

Rezultatele din 2009:
- 3 unitati de productie create: management DEEE, confectie, logistica
- 145 de persoane angajate in atelierul de insertie
- 42 de persoane intgrate pe piata muncii la sfarsitul parcursului de insertie
- 21 de persoane inca in atelier in data de 31/12/2014


| Date beneficiari
    Salariatii in insertie, trecute mai sus ca beneficiari directi pentru ca sunt primii beneficari al proiectului, nu sunt considerati numai ca beneficari, fiind ca sunt actorii proiectului, ei realizeaza sarcinile de productie legate de colectare, reconditionare, reciclare a deseurilor si le transforma in resurse utile pentru altii. Ei sunt proiectul, dar in acelasi timp, ei fac proiectul. In afara de munca, ei participa la sedinte plenare a asociatiei, sunt informati despre proiectele si rezultatele, si pot suggera, comenta,... in acest sens suunt implicati concret in deciziile operationale, alaturi de echipa permanenta.

| Rezultatele proiectului
    - 145 persoane in mare dificulltate au primit un loc de munca in atelier si o acompaniere socioprofesionala individuala
- 42 persoane au fost integrate pe piata municc conventionala la sfarsitul parcursului de insertie
- 141 de formari/calificari oferite acestor persoane pentru a creste angajabilitatea lor pe piata muncii
- 472 Tone de Deseuri de Echipamente Electrice si Electronice au fost colectate si nu au ajuns la groapa de gunoi. 252 tone au fost reciclate, 163 tone au fost reutilizate
- 7671 de calculatoare donate la 1472 de scoli si institutii care au fost folosite de mai bine de 200.OOO de persoane di comunitatile defavorizate din Romania in cadrul mai multor proiecte de educatie, de incluziune sociala si de dezvoltare locala
- 24 tone de deseuri publicitare au fost colectate, 4.5 tone au fost reutilizate
- 11 920 produse de moda eco-responsabila au fost vandute pe o piata emergenta de consumactori
- Prin refolosirea, si astfel prelungirea duratei de viata a deseurilor, evitam acumularea lor la groapa de gunoi, oferim solutii creative de si solidare de reciclare, si in acelasi timp propunem un loc de munca si o acompaniere socioprofesionala unor oameni in mare dificultate.


| Bugetul proiectului (in RON)
    7466575

| Parteneri
    Apa Nova Bucuresti, Carrefour Romania, BRD Groupe Société Générale, Fundatia Auchan, Fundatia Vodafone, Kaufland, Petrom, Programul de cooperare elvetiano roman, Comisie Europeana, Norway Grants, Webhelp, Ateliers Sans Frontières, Auchan, Blancco, Complete Training, COS, DHL, ECOTIC, Editura CD Press, Eleven, Freyrom, GDF Suez Energy Romania, Gefco, Imprimeria Arta Grafica, Independenta Films, Institut Français de Bucarest – Ambassade de France, JTI, Jumatatea Plina, Lafarge, Les Herbes Folles, Microsoft Registered Refurbisher, PAP LAW, Professional, Romanian American Foundation, Reciclare creativa, Revista COMICS – Smoking Coolcat, ROMCARTON, SINIAT, Tech Soup, The Workshop, UNART, Samusocial din Romania, Casa Ioana, Concordia, Serviciul de Probatiune, DGASMB, Fundatia Semn de viata, Fundatia Dezvoltare Popoarelor, CRED, DGASPC sector 1, Serviciul APEL, ONPHR (Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania), Touched Romania, ACSIS, Asociatia Solwodi

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes