close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Paine si Maine



| Organizator:
    Fundatia World Vision Romania
| Categorie:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    Studiul “Bunăstarea copilului din mediul rural’’, publicat de World Vision România în luna mai 2022, arată că 1 din 10 copii nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ, iar 24% spun că nimeni nu îi ajută la teme când au nevoie. România este constant pe primele locuri în Uniunea Europeană la riscul de sărăcie și excluziune socială, fenomene direct legate de faptul că în fiecare an avem și printre cele mai ridicate rate de abandon școlar
La fiecare leu investit, statul încasează peste 8 lei pentru un salariat cu studii superioare. Investiția în educația este fundamentală pentru ca cei mici să ajungă adulți independenți și care să contribuie la rândul lor la dezvoltarea comunității de care aparțin.


| Scopul proiectului
    Scopul: Prevenirea și reducerea abandonului școlar prin asigurarea de oportunități egale pentru elevii aparținând grupurilor vulnerabile, cu accent pe elevii aparținând minorității roma și elevii din mediul rural/ comunitățile dezavantajate socio-economic. Obiective: 1.Combaterea analfabetismului functional in randul copiilor. 2. Copiii au oportunități egale de participare la o educație incluzivă de calitate și finalizează un ciclu de educație (învățământ primar). 3. Copiii își dezvoltă abilități de viață independentă esențiale prin participarea la activități de educație non-formală.

Paine si Maine Paine si Maine Paine si Maine

| Aria geografica
    Vaslui, Dolj, Vâlcea, Cluj, Ialomița, Călărași

| Rezumat
    Studiul “Bunăstarea copilului din mediul rural”1, publicat de World Vision România în luna mai 2022, arată că 1 din 10 copii nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ, iar 24% spun că nimeni nu îi ajută la teme când au nevoie.
Nevoia unui program ca Pâine și Mâine este cu atât mai mare în condițiile în care 2 din 10 copii de la sate spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare.
Proiectul oferă servicii de tip Școală după Școală în comunități cu risc ridicat de excluziune socială: fie sunt sate izolate, unde copiii sunt nevoiți să parcurgă mai mulți kilometri pe jos până la școală, sau sunt din familii care cu greu reușesc să le ofere copiilor cele necesare. Cei mai vulnerabili copii provin din familii cu mulți frați, venituri foarte reduse sau chiar inexistente, învață în clase simultane și au cerințe speciale educaționale (CES) sau dizabilități.
În primii patru ani ai programului Pâine și Mâine, World Vision România s-a ocupat direct de implementare prin punerea la dispoziție a propriilor experți, angajarea de personal de suport pentru coordonarea activităților, formarea directorilor și angajarea de consilieri și asistenți sociali care să intervină în cazul copiilor aflați în risc de abandon școlar. În anul 2022 au fost incluși în program 1397 de copii iar 83 de profesori au fost angajați pentru a susține orele de afterschool.
Activitățile desfășurate în cadrul proiectului sunt: masa caldă, educație remedială, abilități de viață, consiliere și Școala Părinților și Școala de Vară.
Jumătate dintre școli raportează o prezență de 99% a copiilor, iar o treime de 100%. 85% dintre elevi au înregistrat progres la școală având calificative de Bine și Foarte Bine.


| Date beneficiari direcţi
    1397 elevi din mediul rural preveniți din comunități vulnerabile
83 de învățători care susțin zilnic activitățile din programul de afterschool
33 de școli din județele Dolj, Cluj, Vâlcea, Vaslui, Ialomița, Călărași
23 de primării ale comunităților incluse în program


| Activitati
    Acordarea de asistența tehnică școlilor din mediul rural pentru implementare program Pâine și Mâine, respectiv furnizarea unui program Şcoală după Şcoală pentru elevii de la clasele primare- pachet activităţi educaționale ce include: alfabetizare de bază pentru consolidarea abilităţilor de scris-citit-calcul, sprijin educațional pentru teme școlare, dezvoltarea de competențe digitale de bază, abilităţi de viaţă independentă, servicii de consiliere şcolară pentru elevi, părinţi şi profesori, depistarea precoce a tulburarilor specifice de învăţare, activități de educație non-formală pentru petrecerea timpului liber al copiilor, asigurarea unei alimentaţii sănătoase prin oferirea unei mese calde, prevenirea neglijării copilului şi a problemelor de adaptare şcolară. Complementar prin proiect: copiii participă la un programul școala de vară – program de educație non-formală cu focus pe abilități de viață și orientare vocațională; părinții beneficiază de consiliere educațională și sunt responsabilizați pentru rolul de partener educaţional; profesorii beneficiază de programe de formare continuă, materiale și resurse educaționale la clasă; managementul școlar este sprijinit să dezvolte școală prin proiecte și dotări inteligente iar autoritățile locale sunt conștientizate, capacitate să contribuie la sustenabilitate intervenției –contribuie cu 10% pentru masa caldă a copiilor, asigură transportul școlar și infrastructura.

| Rezultatele proiectului
    Jumătate dintre școli raportează o prezență de 99% a copiilor, iar o treime de 100%. Directorii școlilor înscrise în program spun că atât masa caldă, cât și orele remediale îi ajută foarte mult în prevenirea abandonului școlar. Aceștia apreciază,în proporție de 74%, că prezența la școală a copiilor a crescut cu mai mult de 40% datorită serviciilor din program. Ceilalți afirmă că și în școlile lor a crescut prezența între 5 și 35%. 85% dintre elevi au înregistrat progres școlar obținând calificative de Bine și Foarte Bine iar 85% și-au îmbunătățit rezultatele la Matematica.

| Bugetul
    9000000 LEI

| Parteneri
    Instituții partenere: Ministerul Educației Naționale, Inspectoratele Școlare din județele Dolj, Vâlcea, Vaslui, Cluj și Ialomița, 22 primării și 33 școli din mediul rural, respectiv: județul Cluj: comunele Bonțida și Cășeiu, județul Vâlcea: comuna Stoilești -satele Urși, Geamăna, Bârsoiu, Stoilești centru, comuna Nicolae Bălcescu- satul Rotărești, comuna Scundu, comuna Frâncești-satul Genuneni, comuna Șirineasa, comuna Pesceana, comuna Popești -satele Dăești și Urși; județul Dolj: comuna Seaca de Pădure, comuna Carpen -satele Carpen și Cleanov, comuna Breasta -satul Valea Lungului, comuna Argetoaia -satele Salcia, Leordeasa , comuna Cernătești -satele Cernătești, Rasnic și Țiu, comuna Predești, comuna Coțofenii din Dos -satul Mihăița, comuna Rojiștea, comuna Grecești –satele Busu și Busulețu; județ Vaslui: comuna Oșești -sat Pădureni, comuna Rafaila, oras Negrești -satele Cioatele, Parpanița, Căzănești și Valea Mare; județ Ialomița: comuna Roșiori și Drăgoiești, jud. Călărași, comuna Unirea. Companii partenere: Lidl România și Inditex.

| Despre organizator
    World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra serviciilor dedicate copiilor, familiilor şi comunităţilor, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

| Website proiect
    https://worldvision.ro/implica-te/persoane-fizice/paine-si-maine/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->