close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



ASSOCLIC



| Organizator:
    Ateliere Fara Frontiere
| Categorie:
    Impact
| Problema de fond
    In Romania anului 2013, doar 16% din gospodariile din mediul rural detineau un computer. Dezechilibrul este acelasi intre companii si institutii, intre scolile de la oras si cele din mediul rural. Aproape 20% dintre tinerii romani cu varsta cuprinsa intre 16 si 24 de ani nu au folosit niciodata calculatorul. Totodata, 83% din forţa de muncă nu deţine competenţe digitale suficiente, iar 41% dntre angajatii romani sunt analfabeţi digital.
Intrand in contact cu aceasta realitate, asociaţia Ateliere Fără Frontiere a gândit un instrument de combatere a decalajului informatic - programul ASSOCLIC,prin care structurile non-profit sunt echipate cu echipament IT reconditionat pentru a putea derula proiecte de educatie, formare profesionala sau integrare sociala cu beneficiari de toate varstele.


| Scopul proiectului
    Obiectivul general al programului Assoclic este reducerea decalajului informatic in Romania si lupta impotriva risipei, orientate cate un public aflat in mare dificultate.
Mai specific, am urmarit indentificarea in Romania a structurilor care doresc utilizarea calculatoarelor ca mijloc de educatie sau integare sociala si profesional, selectionarea si echiparea celor mai bune proiecte cu calculatoare revalorizate, modernizate si dotate cu software-ul potrivit, consolidand astfel si capacitatea organizationala a institutiilor de invatamant si non-profit din Romania.


ASSOCLIC ASSOCLIC ASSOCLIC

| Aria geografica
    192 localitati, 42 judete.

| Rezumat
    Decalajul informatic este in continuare extrem de mare in Romania. Doar 16% din gospodariile din mediul rural detin un computer. Aproape 20% dintre tinerii romani cu varsta cuprinsa intre 16 si 24 de ani nu au folosit niciodata calculatorul. Sunt multi tineri in mediul rural care au invatat sau invata in scoli fara calculatoare.
Programul national ASSOCLIC urmareste micsorarea acestui decalaj, prin dotarea cu calculatoare a institutilor nonprofit din Romania care doresc sa dezvolte proiecte de educatie, dezvoltare si integrare prin acces la IT&C pentru copii si tineri defavorizati, institutionalizati sau cu dizabilitati, sau pentru grupurile marginalizate sau vulnerabile.
In 2014, ne-am propus sa dotam cu 1000 de calculatoare reconditionate minim 180 de proiecte de educatie, formare sau integrare, pentru cel putin 20 000 beneficiari ai organizatiilor laureate.
Calculatoarele uzate colectate din cadrul companiilor partenere au fost curatate, sterse securizat, testate si reconditionate in atelierul de insertie socio-profesionala al Ateliere Fara Frontiere.
Programul s-a desfasurat in doua etape, in primavara si toamna anului 2014, sub forma unor apeluri la propuneri de proiecte de educatie, formare sau integrare pentru un public vulnerabil.
501 structuri non-profit (scoli, licee, muzee, biblioteci, penitenciare, asociatii si institutii sociale) s-au inscris in competitie. 299 dintre acestea au fost premiate cu un total de 1000 de calculatoare complete, atingand astfel peste 54 000 de persoane defavorizate care au acum acces la educatie si informare prin infrastructura IT.


| Date beneficiari
    Fiecare structura laureata si dotata cu echipamente IT se angajeaza la derularea unui proiect de minim 2 luni (media fiind de 1 an) in care sa foloseasca materialul informatic obtinut pentru a desfasura cursuri si activitati de educatie, formare profesionala sau integrare sociala pentru beneficiarii lor. Astfel, fiecare beneficiar indirect devine un actor important inderularea cu succes a proiectelor premiate si sprijinite in cadrul programului Assoclic.

| Rezultatele proiectului
    Monitorizand proiectelor dotate cu calculatoare si centralizand formularele semestriale de evaluare, am observat ca 73% dintre beneficiari au invatat deja sa lucreze cu
software educativ (desene si jocuri educative, programe de redactare),35% s-au familiarizat cu software profesional (realizare de prezentari, tabele), 66% dintre elevi au inregistrat o imbunatatire a rezultatelor scolare si o crestere a increderii in fortele proprii.


| Argument
    Din 2008 și până în prezent, 1040 de proiecte de educatie, formare profesionala sau integrare sociala pentru persoane cu diferite vulnerabilitati au fost dotate cu un total de 5373 de calculatoare prin intermediul programului Assoclic, ajutând astfel la alfabetizarea digitală, formarea și educarea a peste 120.000 de beneficiari.

Numarul beneficiarilor care s-au bucurat de acces la infrastructura IT prin intermediul programului Assoclic este determinat cu ajutorul chestionarelor de evaluare trimise semestrial institutiilor si organizatiilor laureate cu echipamente IT.
Chestionarele ne ajuta sa identificam numarul de beneficiari pregatiti cu ajutorul calculatoarelor pana in prezent, impactul activitatilor desfasurate la calculator, evolutia beneficiarilor sau schimbarile comportamentale survenite in timpul proiectului.


| Bugetul proiectului (in RON)
    161312,5

| Parteneri
    Kaufland Romania, BRD-Groupe Société Générale, Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, ECOTIC, DHL Express Romania, Romcarton, Techsoup Romania, CD Press, Romania Pozitiva, Stiri ONG.

| Website-ul proiectului
    www.assoclic.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes