Participanti & Proiecte
Scaunul cu rotile nu ne reprezinta, doar intelectul
|
Organizator: Asociatia Distroficilor Muscular |
|
Categorie: Comportament civic si participare publica |
Discriminarea pe criteriu de dizabilitate si formarea ideilor preconcepute in randul populatiei tinere, reprezinta contextul initierii proiectului. Pentru studiu am folosit o intalnire cu studentii din cele mai importante universitati din Bucuresti. Acestia au fost pusi fata in fata cu persoana cu dizabilitate fizica (o persoana in scaun cu rotile). Timp de o ora, dupa prezentari, au urmat discutii libere. Studentii au pus intrebari, parsoana imobilizata a raspuns. In final tinerii studenti au fost rugati sa scrie impresiile acelui experiment. Analiza intalnirii a scos la iveala ca in viziunea a 90% dintre studenti (pana in momentul intinirii) persoana cu dizabilitate reprezenta o persoana fara cunostinte, intretinuta de stat.
| Scopul proiectului
Familiarizarea intregii societati vis-à-vis de persoana cu dizabilitate, de valoarea profesionala pe care o poate oferi aceasta societatii. Educatia societatii cu privire la necesitatea de incluziune a persoanei cu dizabilitate. Pentru persoanele cu dizabilitati s-a dorit ca acest clip sa reprezinte exemple motivationale prin faptul ca fiecare actor isi spune povestea proprie de viata.
| Aria geografica
Toata tara
| Rezumat
Proiectul reprezinta promovarea persoanei cu dizabilitate. Un element esential l-a reprezentat clipul cu acelasi nume.
“Scaunul cu rotile nu ne reprezinta, doar intelectul!" este un mesaj scurt, care reprezinta o realitate pentru persoanele cu dizabilitati, conceput cu scopul de a fi inteles de oricine, indiferent de gradul de cultura. Mesajul se doreste a fi si un bun prilej de lupta impotriva discriminarii, pentru ca, in general, in societate, exista tendinta de a asocia handicapul fizic cu retardul. Aspectul nu corespunde in niciun caz cu realitatea. De aceea, am gasit de cuviinta sa tratam acest subiect, pe de o parte pentru a scoate in evidenta o drama traita de aceasta categorie sociala, considerata in Romania defavorizata, si, pe de alta parte, pentru a arata capacitatea acesteia de a se adapta, de a-si folosi intelectul si de a fi, astfel, utila societatii.
Marginalizarea, aratarea cu degetul si etichetarea unei persoane ca fiind retardata, oligofrena, inculta sau o rusine nationala se practica pe scara larga, desi epitetele lovesc direct in suflet oamenii. Daca inainte de Revolutia din 1989, persoanele cu dizabilitati erau ascunse de regimul comunist si nu se recunostea ca ele existau, astazi statutul lor nu s-a schimbat prea mult: locuiesc in aceleasi apartamente mici, considerate cutii de chibrituri, in blocuri fara lift, alaturi de parinti batrani, parasiti de restul familiei.
| Date beneficiari
Impactul a fost impresionant prin insasi povestile de viata, reale, expuse. Nu trebuie sa ne alegem persoanele care urmeaza sa vizioneze clipul caci mesajul este folositor persoanei cu dizabilitate fie ca aceasta este spectatorul fie ca spectatorul nu face parte din randul unei categorii discriminate. Clipul a fost conceput sa educe si sa motiveze.
| Rezultatele proiectului
S-au facut cunoscute calitatile persoanei cu dizabilitate. In randul beneficiarilor ADMR s-au inregistrat cazuri de tineri care au decis sa reia scoala, cazuri de persoane care si-au depus CV-ul pentru un loc de munca, incheierea unui parteneriat pentru urmatoarele proiecte cu o firma importanta.
| Bugetul proiectului (in RON)
8500
| Parteneri
Fundatia Liliana Ghervasuc Minca
| Website-ul proiectului
http://www.youtube.com/watch?v=PLRGdxxuzY8&feature=player_embedded