close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Cabinetul medical mobil: inovație în medicină și legislație pentru facilitarea accesului la servicii de sănătate în mediul rural



| Organizator:
    Merci Charity Boutique
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    In actiunile pe care le-am intreprins la Institutul Oncologic Bucuresti impreuna cu asociatia PAVEL, am aflat ca pentru copiii care sufera de cancer, tratamentul stomatologic este vital si trebuie facut inaintea inceperii chimioterapiei/radioterapiei. In multe spitale publice unde exista sectii de onco-pediatrie, nu exista cabinet stomatologic. In plus, nu este recomandata transportarea copiilor in afara spitalului, riscand sa contracteze infectii. In deplasarile la sate, care lipseau de la scoala din cauza durerilor de dinti si ai caror familii nu aveau bani sau un mijloc de transport pana la cel mai apropiat cabinet stomatologic, aflat de cele mai multe ori aflat in orasul cel mai apropiat si nu in comuna de domiciliu. Aceste situatii, le pun sanatatea in pericol si determina absenteism si cresterea abandonului scolar.

| Scopul proiectului
    Scop: preventia afectiunilor dentare si tratament pt. copii folosind infrastructura cabinetului stomatologic mobil. Secundar, crearea legislatiei pentru autorizarea cabinetelor mobile si promovarea solutiilor de medicina mobila.
O1. Crearea legislatiei pentru functionarea cabinetelor mobile;
O2. Actiuni de profilaxie si tratament pentru 1000 de copii/an;
O3. Introducerea in scoli de la sate a programului de periaj dentar cu sprijinul medicilor dentisti;
O4. Program de voluntariat pentru medicii dentisti;
O5. Crearea aplicatiei digitale pentru gestionarea cabinetelor medicale mobil


Cabinetul medical mobil: inovație în medicină și legislație pentru facilitarea accesului la servicii de sănătate în mediul rural Cabinetul medical mobil: inovație în medicină și legislație pentru facilitarea accesului la servicii de sănătate în mediul rural Cabinetul medical mobil: inovație în medicină și legislație pentru facilitarea accesului la servicii de sănătate în mediul rural

| Aria geografica
    București, Iași, Bacău, Vaslui, Brașov, Dolj, Prahova, Ilfov, Mures (31 de sate din aceste judete)

| Rezumat
    Cabinetul medical mobil este o inovatie in medicina care aduce impreuna servicii medicale si ideea de mobilitate a serviciilor si functioneaza in Germania, Franta, Polonia, Olanda, SUA. Studii realizate pe unitatile medicale mobile din SUA au demostrat costuri mai mici de furnizare a serviciilor medicale fata de cabinetele traditionale si diminuarea problemelor lipsei medicilor din mediul rural.
“Zana Merciluta” este primul cabinet stomatologic mobil dintr-un proiect de 8, care asigura profilaxie si tratament stomatologic pentru copii cu afectiuni oncologice si copii de la sate cu infrastructura sanitara slaba sau lipsa. Lipsurile identificate pe teren, ne-au determinat sa cream in 2017 un cabinet stomatologic mobil, echipat cu aceleasi facilitati ca unul traditional.
In aprilie 2017, ne aflam in situatia in care aveam un cabinet stomatologic mobil functional, dar nu existau norme de aplicare a legii cabinetelor medicale mobile. Directia de Sanatate Publica Bucuresti nu stia cum sa autorizeze cabinetul mobil si nici interes pentru a rezolva situatia. Dupa o campanie intensa de 14 luni in care impreuna cu ProTV si jurnalistul Alex Dima, declic.ro si 6000 de semnatari ai petitiei, intalniri la Ministerul Sanatatii, Administratia Prezidentiala, ambasada SUA si Frantei si alte institutii, in 7 mai 2018, a fost publicat in MO ordinul 606 (infiintarea, organizarea si functionarea cabinetelor si unitatilor medicale mobile). Acum orice cabinet medical mobil se poate autoriza si am deschis calea pentru aparitia solutiilor de medicina mobila.
Componentele programului: cabinetul stomatologic mobil, OMS 606/2018, program de periaj dentar in scoli, program de voluntariat pentru medicii dentist, aplicatie digitala pentru gestionarea cabinetului medical mobil.



| Date beneficiari
    Beneficiari directi: 1400 de copii (5-18 ani) din 31 sate din zone rurale sarace

| Date beneficiari
    Ministerul Sanatatii prin existenta OMS 606/07.05.2018 care reglementeaza infiintarea, autorizarea si functionarea cabinetelor si unitatilor medicale mobile; alte ONG-uric are gestioneaza cabinete medicale mobile, specialitati variate.

| Activitati
    1. Crearea infrastructurii retelei de cabinete stomatologice mobile. Detinem doua cabinete au fost create cu sprijinul Fundatiei Vodafone Romania, UniCredit Leasing si Deltamed (2017-2018). Obiectiv pe termen lung: 8 cabinete.
2. Crearea legislatiei pentru functionarea cabinetelor medicale mobile.
Dupa 6 luni de discutii cu autoritatile, 3 schimbari de guvern, 3 audiente la 3 secretari de Stat din MS, povestea noastra era tot la inceput. Am demarat 2 planuri:
A. Campanie pentru publicarea normelor de aplicare a legii; cu sprijinul lui Alex Dima (stirileprotv.ro/stiri/1-decembrie/zana-merciluta-cabinetul-mobil-care-vine-in-satele-fara-stomatolog-romania-secolului-xxi-risca-sa-nu-aiba-dinti.html), secretar de stat Rodica Nassar, Administratia Prezidentiala (consilier Diana Paun), petitia online pe declic.ro (6000 semnatari), avocatul pro-bono al asociatiei. Dupa dezbaterea publica solicitata la MS in 22.03.2018, a fost publicat in MO ordinul de ministru 606/07.05.2018. Durata demers: 14 luni.
B. Crearea unei legi noi: in parteneriat cu USR. Legea a fost respinsa in Comisia de Sanatate. Durata demers: 10 luni.
3. In primele 18 luni, peste 1400 de copii din 31 de sate au primit gratuit servicii de preventie si tratament stomatologic in valoare de 70.000 euro; 40 de sesiuni de educatie orala in scoli de la sate si introducerea programului de periaj dentar.
4. Crearea aplicatiei digitale pentru gestionarea cabinetelor stomatologice mobile (partener: Fundatia Vodafone Romania)


| Rezultatele proiectului
    1. Crearea a doua din cele 8 cabinete ale infrastructurii retelei de cabinete stomatologice mobile pe care dorim sa le cream pe termen lung pentru a deservi comunitatile ruale.
2. Crearea legislatiei pentru functionarea cabinetelor medicale mobile: ordinul de ministru 606/07.05.2018.
3. Peste 1400 de copii din 31 de sate au primit gratuit servicii de preventie si tratament stomatologic in valoare de 70.000 euro. Fara aceste actiuni, copiii consultati si tratati si-ar fi pierdut dintii care astfel au fost salvati.
4. 40 de sesiuni de educatie orala in scoli de la sate si introducerea programului de periaj dentar. Prin programul de periaj dentar, copiii au aflat de la medicii pedodonti voluntari cum se efectueaza un periaj corect si au exersat periajul la scoala. De asemenea, copiii au aflat ce inseamna o alimentatie corecta, vizualizand pe o plansa nivelul de zahar continut de cateva dintre alimentele cele mai des consumate de ei.
5. Crearea aplicatiei digitale pentru gestionarea cabinetelor stomatologice mobile (partener: Fundatia Vodafone Romania)
Rezultate neintentionate:
In septembrie 2018, asociatia noastra a fost invitata in Statele Unite la Mobile Health Forum, unde am povestit despre program și despre campania noastraă. Povestea i-a impreisonat pe colegii americani, care ne-au invitat să devenim membrii ai Mobile Heathcare Association USA si sa beneficiem de expertiza colegilor din retea.
Si Ambasada Statele Unite in Romania, a recunoscut demersul nostru prin acordarea premiului “International Women of Courage” al Departamentul de Stat American echipei.


| Bugetul
    1269000

| Parteneri
    Fundatia Vodafone (partener principal), UniCredit Leasing, Unicredit Bank, Oral B (P&G), Autonom, GlobalWorth, Tremend, Kaufland, Telus; media si platforme: ProTV, declic.ro, galantom.ro; servicii: Apa Vital Iasi, Mondeco, EQ Serv, Evo GPS; Institutional: Inspectoratele Scolare Judetene; alti parteneri: http://zanamerciluta.ro/parteneri/

| Website proiect
    www.zanamerciluta.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->