close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Loc de bine



| Organizator:
    Asociația Zi de Bine
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVAȚIE
| Problema de fond
    Violența împotriva copiilor, în special cea sexuală, nu dispare de la sine într-o societate. Fără o investigare competentă a celor peste 18.000 de dosare anuale de violență sexuală împotriva copiilor, adevărul și dreptatea nu răzbat. 85% dintre plângeri se clasează. Dosarele care răzbat au de obicei în comun o mărturie din partea copilului victimă sau martor, care este crucială în obținerea unei condamnări. Indiferent din ce unghi privim, un caz în care un copil este prins într-o acțiune în justiție ca victimă a unei agresiuni sexuale cere atenție specială. Media ultimilor trei ani arată că peste 11.000 de copii s-au aflat în această situație. În același timp, niciun județ nu dispunea de o infrastructură făcută cu gândul la bunăstarea mintală a copilului victimă sau martor. Prin Loc de Bine am dorit să schimbăm acest lucru.

| Scopul programului
    1.Crearea unui loc sigur, amenajat la standarde europene, unde să se obțină o mărturie unică de calitate, cu risc cât mai mic de retraumatizare și care să elimine nevoia reaudierii.
2.Crearea de protocoale de interviu la standarde europene și formarea mai multor specialiști, procurori, intervievatori și psihologi.
3.Conștientizarea profesioniștilor din sistemul judiciar cu privire la interacțiunea complexă, grea și traumatizată a copiilor victime și familiilor acestora cu sistemul judiciar românesc.


Loc de bine Loc de bine Loc de bine

| Aria geografica
    Județele: Constanța, Vrancea, Vâlcea, Argeș, Sibiu, Mureș, Bacău

| Rezumat
    Nimic nu e mai traumatizant și mai de neiertat decât un copil agresat. Un copil abuzat. Un copil martor al celor mai întunecate manifestări umane. Și se întâmplă inuman de des: una din cinci victime din dosarele trimise în judecată de procurorii români este un copil.
Când drama unui copil ajunge la parchet, este și bine și rău. E bine pentru că vinovații sunt chemați să răspundă. E rău și e greu pentru că fiecare copil repovestește chinul pe care l-a trăit. Își retrăiește drama. Nu o dată. Căci trebuie să răspundă întrebărilor mai multor reprezentanți ai instituțiilor.
Pentru copiii care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni penale am făcut în februarie 2021 #LocDeBine - cameră dedicată audierii minorilor, după un protocol adaptat vârstei, de către un specialist intervievator, într-un spațiu amenajat cu elemente care să îl ajute să își spună povestea cu un risc cât mai mic de retraumatizare.
Când ne-am apucat de proiect, alături de Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale și Ministerul Public în România, exista o singură astfel de cameră. Într-o singură lună noi am făcut încă trei. Reușita a avut ecou imediat în mediile judiciare care s-au inspirat pentru propriile nevoi. Singurul tribunal pentru minori din familie din România și-a amenajat o cameră dedicată copiilor. Iar noi am primit atât de multe cereri din alte județe, încât am prelungit proiectul și până în decembrie 2021 am ajuns la 7 camere de audiere, în județele Constanța, Vrancea, Vâlcea, Argeș, Sibiu, Mureș și Bacău.
În final, proiectul Zi de Bine a fost preluat de Ministerul Public! Parchetul General urmează să amenajeze 35 de camere de audieri pentru copii în sediile a 5 Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția a Copilului din Capitală și în 30 de sedii de parchet din țară.


| Date beneficiari direcţi
    Copii victime sau martori în dosare penale care se judecă în județele Constanța, Vrancea, Vâlcea, Argeș, Sibiu, Mureș și Bacău. Nu există statistici oficiale, dar o estimare a Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale vorbește, la nivel național, despre aprox. 11.000 de dosare de infracțiuni sexuale în care sunt implicați copii.

| Date beneficiari
    Familiile sau aparținătorii copiilor victime sau martori.

| Activitati
    Proiectul s-a bazat pe câțiva piloni, cu activități de fundraising, implementare și comunicare. Etapa de cercetare și implementare a debutat înainte ca proiectul să fie comunicat public, la 1 februarie 2021.
Pentru proiect am apelat la o echipă de specialiști. Am ales ca parteneri de proiect Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale și împreună cu specialiști precum procurorul Marian Trușcă (formator INM care conduce un grup de procurori specializați pe abuz sexual) am pus la punct toate detaliile, după care am trecut la amenajarea propriu zisă, în locațiile puse la dispoziție de Ministerul Public.

Loc de Bine înseamnă mai mult decât amenajarea frumoasă a unui spațiu rece și impersonal. În camera de audiere, amenajată specific cu elemente și materiale suport care să îl ajute să își spună povestea, are loc discuția cu specialistul intervievator, ghidată dupa un protocol adaptat vârstei copilului. Intervievatorul poate să lămurească aspecte importante chiar în timpul audierii, printr-un sistem de intercomunicare cu magistratul, care asistă din camera tehnică. Fereastra unidirecțională permite observarea nemijlocită a audierii, fără ca cel mic să fie confruntat cu alți adulți. Două camere robotice înregistrează mărturia și surprind fiecare detaliu din comportamentul copilului, cu risc minim de sugestibilitate. Reaudierea este rareori necesară.
7 companii și 197 de persoane private au susținut financiar amenajarea celor 7 camere, în urma campaniei de conștientizare.


| Rezultatele programului
    În februarie 2021, când ne-am apucat de Loc de Bine, exista o singură cameră de audiere pentru minori. Ne-am propus să facem 3, dar până la final de an am reușit 7. Iar lucrurile au început ușor, să se miște. La Vâlcea, un judecător a venit la parchet ca să audieze în #LocdeBine o fetiță de 5 ani, în cadrul unei proceduri de emitere a unui ordin de protecție. Să vină un judecător la parchet pentru a face audiere era de neconceput în sistem până acum. Regulile se schimbă și tot mai mulți oameni din sistemul judiciar au deschis ochii.
Proiectul a avut ecou în toate mediile judiciare: poliție, parchete, instanțe, care s-au inspirat pentru propriile nevoi. Singurul tribunal pentru minori din familie din România, înființat în 2004 la Brașov, și-a amenajat, în noiembrie 2021, o cameră dedicată copiilor. În același timp, 20 de procurori și psihologi au acceptat să se formeze în Evaluarea Validităţii Declaraţiilor sub îndrumarea a doi experți din Germania, training organizat de Asociația V.I.S. în octombrie 2021.
În final, proiectul a fost preluat de Ministerul Public! Parchetul General urmează să amenajeze 35 de camere de audieri pentru copii în Capitală și în 30 de sedii de parchet din țară. Totodată, am primit din partea Consiliului Județean Ilfov un spațiu unde vom amenaja, în cadrul unui proiect diferit, primul centru integrat pentru sprijinirea investigării abuzurilor împotriva copiilor din România, sub coordonarea prim-procurorului județului Ilfov. PROIECTUL DEMARAT DE ZI DE BINE SI V.I.S. A DUS LA SCHIMBARE SISTEMICĂ, de neconceput în urmă cu un an.


| Buget
    410000

| Parteneri
    Proiectul Loc de Bine s-a desfășurat în parteneriat cu Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale și Ministerul Public. Parteneri financiari – Lidl România, E.ON România, UniCredit Bank România, Green Horse Games, Synevo, Fan Courier, Webhelp Romania și Camera Notarilor Publici București.

| Website program
    https://www.zidebine.ro/proiect/loc-de-bine-15





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->