Participanti & Proiecte
Regenerare urbana in zona Matache - Gara de Nord, Bucuresti
|
Organizator: Fundatia Pro Patrimonio |
|
Categorie: Arta si cultura |
In 2010 Primaria a inceput executia proiectului de largire a strazii Berzei – adiacenta Halei Matache Macelaru – evacuind populatia cu preaviz de 72 de ore si sacrificind 11 cladiri monument istoric in mod ilegal. Hala Matache Macelaru este a 12-a cladire care urmeaza a fi demolata. In aceasta situatie arhitecti, ingineri si alte profesii s-au adunat ad-hoc, in mod voluntar pentru a cauta solutii de salvare a Halei si a informa locuitorii cartierului despre proiect si alternative, despre modul in care este afectata viata lor si despre cum pot sa se implice. Proiectul nu a avut o comanda, dar el este destinat tuturor cetatenilor, este perfectabil si deschis debaterilor. El doreste sa arate cum se face planificare urbana si cum se poate incepe un proces de regenerare urbana.
| Scopul proiectului
Scopul este acela de a pastra, reabilita si redeschide Hala Matache Macelaru pe amplasament. Hala este inima cartierului si motorul economic al zonei. Distrugerea ei (demoare+recosntructie in alta parte) echivaleaza cu distrugerea zonei, a identitatii culturale si urbane. In paralel cu studiile care demonstreaza posibilitatea pastrarii halei pe amplasament proiectul a inclus o componenta importanta de comunicare si informare a populatiei despre proiect, alternative si mod de implicare. Informarea este o componenta esentiala in regenerarea urbana - obiectiv important al proiectului.
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Proiectul Diametralei Nord-Sud din Bucuresti a adus in prim plan problemele grave cu care se confrunta patrimoniul romanesc si modul in care planificarea urbana neglijeaza contextul social si economic. In cadrul acestui proiect s-a analizat nesustenabilitatea proiectului propus de Primarie (anulat in instanta) si s-au propus alternative durabile pentru ameliorarea pierderilor deja suferite de zona - 11 monumente demolate ilegal, mutari de populatie in 72 ore, falimentarea comertului etc. Proiectul este in curs, cita vreme Hala Matache este inca in picioare si militeaza pentru inceperea unui proces de regenerare urbana. In urma acestei initiative administratia peste 5000 de oameni pastrarea Halei Matache si considera cazul acesteia de importanta nationala - desconsiderarea patrimoniului national la orice scara se regaseste in toata tara. Toti cei implicati au facut-o voluntar - de la analiza, proiectare, realizare de simulari, publicatii, petitii si scrisori catre administratie. Obiectivul principal este acela de a determina adminsitratia de a-si indeplini rolul legal - acela de a proteja patrimoniul - si a reaseza prioritatile planificarii urbane (omul, patrimoniu si economia mai importante decit circulatia si infrastructura). Cazul Halei Matache nu este singular, ci ilustreaza o atitudine generalizata de ignorare si desconsiderare a cladirilor istorice si intelegere nesustenabila a modernizarii.
| Date beneficiari
Cetatenii (proprietari) in cartierul Matache au fost informati prin discutii periodice si prezentarea catre ei a evolutiei proiectului si s-au colaboarat cu acestia pentru a afla mai multe detalii despre cartier utile pentru a imbunatatii propunerea.
Arhitecti tineri s-au implicat voluntar, punind in discutie in cadrul breslei responsabilizarea profesiei in fata societatii si schimbarea de viziune asupra planificarii urbane.
Cetatenii preocupati de calitatea mediului construit au fost informati direct sau online de evolutia proiectului si consultati cu privire la solutiile alternative propuse pentru imbunatatirea situatiei din cartierul Matache - prin expozitii (in cadrul evenimentului Street Delivery 2012, la Casa Carol 53 etc), conferinte (la Bienala de Arhitectura 2012), dezbateri (online).
| Rezultatele proiectului
Proiectul alternativ pentru regenerarea urbana a zonei Matache-Gara de Nord din Bucuresti a deschis un drum catre dialog intre cetateni si specialisti (arhitecti si urbanisti) pentru ca planificarea urbana sa integreze mai bine nevoile reale si sa aduca calitate in mediul construit. Tinta proiectului este salvarea Halei Matache Macelaru, renovarea si pastrarea ei pe amplasament. Din motive dincolo de logica si legalitate, autoritatile au urmat calea eronata a unui proiect contra interesului public, cu cheltuieli nejutificat mai mari si cu ingorarea efectelor grave sociale si economice - analizate in proiectul aici prezentat. Totusi, in rindul populatiei, proiectul este apreciat si a fost premiat in cadrul Bienalei Nationale de Arhitectura 2012, Bucuresti. El a adus in discutie notiunile de sustenabilitate in planificarea urbana si de regenerare urbana - concepte pe care autoritatile incep sa le includa mai intii in discursul public si incet poate si in proiecte.
| Bugetul proiectului (in RON)
21500
| Parteneri
Arhitectii Voluntari, Platforma pentru orase durabile, Ordinul Arhitectilor din Romania
| Website-ul proiectului
piatamatache.info