close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



WebEU - CONCURS ONLINE DE PROIECTE EUROPENE



| Organizator:
    Grupul PONT
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    Tinerii cu varsta cuprinsa intre 18-30 ani, care doresc sa se implice in dezvoltarea microrsocietatii in care traiesc reprezinta noua generatie de lideri in societate. Din pacate insa, exista prea putine sanse ca ei sa-si arate capacitatea de a genera si implementa proiecte europene, de a demonstra creativitate si gandire strategica in elaborarea planurilor de dezvoltare regionala. De aici vine ideea de baza a proiectului: un concurs interactiv de proiecte online, prin care acesti tineri sa primeasca cunostinte referitoare la temele majore ale societatii eruopene printr-o metoda non-formala, prin taskuri, sarcini pe care trebuie sa le rezolve muncind in echipa. Metodologia implementarii proiectului a fost inspirata din Webvidek, un proiect implementat de Asociatia Media Index in 2008, la care au participat si membrii ai Grupului PONT

| Scopul proiectului
    Scopul principal al proiectului a fost promovarea valorilor europene in randul tinerilor maghiari din Romania. Obiective specifice: creşterea nivelului de informare, intelegere şi participare a tinerilor la procesul de integrare al Romaniei la Uniunea Europeana si oferirea informatiilor specifice privind subiecte de actualitate pe teme europene, dar si pe teme de larg interes pentru ei, in cadrul unui concurs, intr-o maniera interesanta şi atractiva care ii invita sa inventeze si sa realizeze idei si proiecte reale de succes, bazate pe web 2.0 si cunostinte solide de managementul proiectului.

WebEU - CONCURS ONLINE DE PROIECTE EUROPENE WebEU - CONCURS ONLINE DE PROIECTE EUROPENE WebEU - CONCURS ONLINE DE PROIECTE EUROPENE

| Aria geografica
    Transilvania

| Rezumat
    WebEU este un concurs online de proiecte europene, desfasurat intre 29 martie-1 iunie, la care au participat opt echipe alcatuite din 6 tineri (3 fete si 3 baieti), interesati in dezvoltarea culturala, economica, turistica si de protectia mediului a localitatilor in care traiesc. Scopul principal al proiectului este de a oferi ajutor tinerilor maghiari din Romania in procesul de cunoastere a valorilor europene, și sprijinirea cresterii cunostintelor si nivelul contributiei in integrarea Romaniei in Uniunea Europeana lor atat la nivel personal cat si la nivelul comunitatii. Tinerii au rezolvat patru probe periodice, doua probe permanente si o proba speciala –organizata in afara concursului - si au incarcat pe site-ul proiectului mai mult de 40 de planuri de proiecte creative, video-uri, afise, si poze interesante menite sa atraga atentia asupra problemelor existente in cele 7 localitati reprezentate si a da eventuale solutii pentru acestea. Castigatorii concursului, care au fost selectati dupa evaluarile juriului si votul publicului au beneficiat de premii valoroase, ci au si un sprijin serios pentru continuarea activitatilor lor sociale si pentru infiintarea unei organizatii neguvernamentale. Concursul a dezvoltat competentele de management al proiectelor ale tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani, astfel contribuind la crearea ideii creative, viabile, elaborate, care vor ajunge pe lista de proiecte finantate de Uniunii Europene. Site-ul oficial al proiectului: www.webeu.ro – a inregistrat 54.524 vizite si 158.580 downloaduri pe perioada derularii proiectului.

| Date beneficiari
    Echipa noastra de proiect a fost compusa din 4 seniori:tineri fondatori si membrii de baza ale Grupul PONT, 4 juniori:studenti, desfasurandu-si stagiul de practica la noi si 3 tineri voluntari, recrutati in special pentru implementarea acestui proiect. Organizatorii au fost motivati in primul rand de inovativitatea proiectului si prin faptul ca acest proiect a fost primul de acest fel din cele implementate de organizatia noastra pana acum. La concurs au participat 8 echipe formate din cate 3 fete si 3 baieti, intre 18 si 25 de ani, care au reprezentat 4 judete (Bihor, Cluj, Covasna si Harghita) si 7 localitati din tara, implicand la randul lor in elaborarea planurilor de proiecte un numar mare de reprezentanti a comunitatilor locale reprezentate si deseori o colaborare stransa a echipelor concurente cu autoritatile locale.

| Rezultatele proiectului
    Proiectul nostru a avut ca scop principal educarea si activizarea tinerilor. Astfel, rezultatele noastre principale sunt chiar abilitatile si experientele dobandite de participanti, care au reusit: sa se familiarizeze cu conceptele generale din managementul proiectului si cu documentatia pentru elaborarea si prezentarea proiectelor; sa dezvolte competentele de gestionare/derulare a unui proiect; sa constientizeze avantajele modului de lucru in echipa, astfel sa dobândeasca experienta in cadrul unei organizatii; sa cunoasca cerintele de elaborare a proiectelor si continutul unei cereri de finantare in conformitate cu un model eficient si simplu care asigura originalitatea ideii de proiect; sa isi imbogateasca cunostintele despre fluxul si derularea proiectelor; sa isi dezvolte abilitatile de transpunere a ideilor in proiecte si sa utilizeze in plan concret elementele structurale ale unui proiect. Echipele au dat dovada de multa silinta si determinare si au planuri de proiecte, imagini, postere si materiale video, toate putand fi downloadate de pe site si mult dupa finalizarea concursului. Rezultatele cantitative ale proiectului sunt: 48 de tineri implicati prin intermediul echipelor formate in cadrul concursului; 38 de articole de sine stataroare (proiecte si strategii) create de catre echipe; 54.524 vizite pe perioada derularii proiectului; 158.580 downloaduri totale pe perioada derularii proiectului; 105.226 downloaduri unice pe perioada derularii proiectului; 29.778 voturi inregistrate pentru cele 6 probe si 175 comentarii la articolele create.

| Bugetul proiectului (in RON)
    98878,77

| Parteneri
    Finantator: Uniunea Europeana prin programul Tineret in Actiune. Parteneri: Biroul de avocatura Brie&Gyorffy, AMM Design, Asociatia MIERT, Festivalul Peninsula, PC House, Fundatia pentru Scoala, Sogor Csaba si Winkler Gyula, parlamentari europeni. Parteneri Media: Transindex, Kronika si Erdely FM.

| Website-ul proiectului
    www.webeu.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes