Participanti & Proiecte
"Copiii zglobii" - proiect de animatie impotriva violentei in scoala
|
Organizator: World Vision Romania |
|
Categorie: Comportament civic si participare publica |
Nevoile au fost identificate cu ocazia unor intalniri comunitare organizate in mai multe comunitati rurale, in care fundatia isi deruleaza activitatea. Participantii - profesori, elevi si parinti, si-au manifestat dorinta (printre altele) ca in scoala sa existe diverse activitati care sa duca la imbunatatirea climatului educational, cu accent pe cel non-formal. In pauze sau chiar in timpul orelor au fost identificate cazuri ale unor elevi care deranjau orele de curs sau agresau fizic sau verbal copiii mai mici. Proiectul/initiativa vine in sprijinul reducerii sau chiar a prevenirii fenomenului mentionat mai sus prin organziarea unor activitati nonformale/extracurriculare de animatie.
| Scopul proiectului
Scop - Imbunatirea climatului educativ din scoala din Aghiresu, prin reducerea violentei, in special in clasele ciclului primar;
Obiective:
- Dezvoltarea simtului ludic prin oferierea de alternative sanatoase de petrecere a timpului liber;
- Constientizarea elevilor despre importanta timpului liber si a petrecerii lui prin activitati specifice varstei, derulate in aer liber, prin joc;
- Prevenirea/reducerea cazurilor de violenta verbala si fizica in scoala din Aghiresu
| Aria geografica
Cluj
| Rezumat
In scoala gimnaziala Aghires Fabrici invata 120 copii, iar relatiile dintre acestia erau dominate adesea de agresivitate fizica si verbala, mai ales intre elevii din clasele ciclului primar. Acest fenomen nu este nou, a fost identificat acum doi ani cu ocazia unor intalniri comunitare la care au participat si reprezentantii organizatiei World Vision Romania. Impreuna cu membrii comunitatii am cautat solutii prin care sa eliminam sau cel putin sa diminuam violenta din scoala. Solutia gasita este una inovatoare si se bazeaza pe metoda de educatie “peer to peer” (“de la egal la egal”). Astfel a luat fiinta grupul de animatori “Copiii zglobii”. Din acest grup fac parte copii care mai intai au invatat cum sa devina animatori. Apoi impreuna cu un coordonator adult au dezvoltat jocuri prin care i-au implicat pe toti elevii din scoala lor sa participe la activitati in timpul pauzelor dintre ore. Rezultatul acestui demers a fost acela ca incet, incet toti copiii din scoala au participat la activitati comune si constructive si astfel violenta din Scoala din Aghires a fost eliminata.
| Date beneficiari
In momentul initierii proiectului au fost identificati 15 elevi din clasele gimnaziale , din care 10 au participat la un training despre metodele si instrumentele folosite in animatie; acesti elevi mai apoi au fost cei care alaturi de cei doi profesori coordonatori si coorodonatorul de voluntari ai fundatiei World Vision Romania au implementat proiectul. Proiectul continua sa fie derulat si anul acesta, fara a fi insa sustinut financiar de fundatie.
| Rezultatele proiectului
Prin acest proiect, copiii din scoala din Aghiresu, au gasit o solutie simpla pentru o problema care nu se regaseste numai in scoala lor ci si in scolile de la oras. Prin activitati simple dar inovatoare care pun in valoare fiecare copil din scoala, violenta din scoala din Aghires a fost eliminata. Copiii spun ca “elevii devin violeti pentru ca nu sunt destul de ocupati. De cand am inceput ca in fiecare pauza sa facem jocurile in care implicam pe toata lumea, copiii de la noi din scoala nu mai vorbesc urat si nu se mai poarta urat unii cu altii. Astfel am rezolvat o problema foarte importanta pentru noi, elevii.”
Modelul acestui proiect a fost sursa de inspiratie si pentru alti copii din alte scoli care doresc si aiba un mediu sigur si mai prietenos la scoala.
| Bugetul proiectului (in RON)
3000
| Parteneri
Proiectul a fost derulat de World Vision Romania in colaborare cu Scoala Gimnaziala Aghires Fabrici (jud Cluj).
| Website-ul proiectului