close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Gala Industriei de Carte din Romania BUN DE TIPAR



| Organizator:
    Asociatia Headsome Communication
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Stiati ca Romania se afla pe unul dintre ultimele locuri din Europa in ceea ce priveste consumul de carte? Si ca romanii citesc, in medie, o carte pe an? Sau ca, in ultimii 5 ani, conform estimarilor interne, piata de carte autohtona a inregistrat o scadere cu aproximativ 40%?
In acest context, in care criza economica a descurajat si mai mult initiativele breslei de a-si promova propriile realizari, Gala BUN DE TIPAR are rolul de a incerca sa redea increderea de sine a celor care lucreaza in publishingul de carte si, mai ales, increderea publicului in produsele editoriale romanesti.
Promovarea lecturii, remarcarea celor mai buni profesionisti ai bransei, recompensarea si incurajarea lor in tot ceea ce fac sint, de ani de zile, intimplari firesti in atitea tari – scena culturala romaneasca era de mult datoare cu un asemenea “gest”.


| Scopul proiectului
    SCOPUL PROIECTULUI:
Promovarea anuala a profesionistilor industriei de carte din Romania si atragerea atentiei publicului interesat de carte asupra celor mai bune produse editoriale romanesti
OBIECTIVE GENERALE:
Crearea unui cadru de valorizare a produselor editoriale romanesti
Stimularea sentimentului de solidaritate intre cei care compun industria de carte din Romania, cresterea sentimentului de breasla
Stimularea productiei editoriale autohtone, apropierea ei de standardele din tarile cu traditie
Cresterea interesului publicului autohton pentru produsele editoriale romanesti


Gala Industriei de Carte din Romania BUN DE TIPAR Gala Industriei de Carte din Romania BUN DE TIPAR Gala Industriei de Carte din Romania BUN DE TIPAR

| Aria geografica
    40 de judete

| Rezumat
    Lansata in primavara anului 2012, Gala Industriei de Carte din Romania BUN DE TIPAR reprezinta cel mai semnificativ eveniment autohton dedicat cartii. Gala isi propune sa marcheze reusitele anuale ale industriei editoriale romanesti, oferind 10 premii de excelenta profesionistilor din domeniu – si, cind spunem “profesionisti”, nu ne referim doar la scriitorii si editorii autohtoni, ci la toti cei care contribuie la nasterea si lansarea in lume a unei carti, adica la toti cei care compun industria: graficieni, ilustratori, redactori, tipografi, librari, bibliotecari sau oameni de marketing.
Proiectul inseamna, pe de o parte : 1) COMPETITIA in urma careia sint stabiliti laureatii si 2) SPECTACOLUL DE GALA, evenimentul in cadrul caruia sint acordate distinctiile.
Inscrierea proiectelor in concurs se face in baza unui regulament, iar selectia proiectelor cistigatoare este decisa de un juriu competent, in mai multe etape de evaluare. Premiile sint inminate laureatilor in cadrul Galei, un spectacol de inalta tinuta, care are loc in Aula Bibliotecii Nationale a Romaniei si la care participa in jur de 600 de nume importante ale industriei de carte din Romania, alaturi de reprezentanti ai institutelor culturale straine si ai ambasadelor straine cu sediul la Bucuresti.
Primele doua editii ale Galei BUN DE TIPAR au fost primite excelent. Opinia publica si cea de breasla au fost convinse de intentiile “corecte” ale organizatorilor, tocmai datorita regulamentului transparent si care nu permitea interpretari, datorita juriului, format din personalitati greu de contestat din punct de vedere al profesionalismului, si de viziunea proiectului, care punea in centrul atentiei performanta, nu institutionala, ci a profesionistilor implicati in crearea, producerea si promovarea cartilor.


| Date beneficiari
    

| Rezultatele proiectului
    Aproximativ 50 de profesionisti ai pietei de carte au fost recompensati la cele doua editii ale Galei Industriei de Carte din Romania.
Numar impresionant de inscrieri in competitie – Editia I: peste 500 de proiecte / Editia a II-a: peste 700 de proiecte.
Imediat dupa finalul primei editii, am reusit sa inscriem cartile frumoase premiate la Gala BUN DE TIPAR in competitia “Cele mai frumoase carti din lume”, organizata in cadrul Tirgului de Carte de la Leipzig. Mai mult decit atit, una dintre cele doua carti inscrise in competitia internationala (“Foud and Lost”, de Nicu Ilfoveanu) a reusit sa se numere printre finalisti.
Peste 600 de profesionisti ai pietei de carte au luat parte la fiecare dintre cele doua spectacole de decernare a premiilor anuale ale industriei de carte din Romania
Comunicatele de presa au fost preluate, la fiecare editie, de peste 100 de institutii media. Incepind cu cea de a II-a editie, Gala BUN DE TIPAR beneficiaza de o emisiune proprie, realizata si difuzata de TVR 1, in prime-time.
Am reusit sa atragem de partea proiectului peste 200 de personalitati ale vietii culturale din Romania, trend-setteri, care au promovat ei insisi initiativa (chiar si personalitati din afara zonei cultura scrisa: Victor Rebengiuc, Virgil Iantu, Razvan Exarhu). Peste 1000 de persoane s-au implicat in discutii referitoare la Gala BUN DE TIPAR.
La finalul celor doua editii, organizatorii Galei Industriei de Carte din Romania au reusit sa puna la punct cea mai consistenta baza de date cu institutii care compun industria publishingului de carte autohton.


| Bugetul proiectului (in RON)
    59800

| Parteneri
    ORGANIZATORI: Asociatia Headsome Communication, Federatia Editorilor din Romania (FER) / CU SPRIJINUL: Ministerului Culturii, Bibliotecii Nationale a Romaniei / PARTENERI: Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR), Asociatia Librarilor, Asociatia Tipografilor/ SPONSORI (editia a II-a): Dacia, Petrom / SUSTINATORI: Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Fairy’s Corner, Evergreen Printing Company (Nota: prima editie a Galei BUN DE TIPAR a fost realizata cu sprijinul prietenilor de la Graffiti BBDO, care, in lipsa unui sponsor dispus sa sustina premiile de excelenta din domeniul culturii scrise, si-au asumat financiar productia spectacolului de acordare a premiilor).

| Website-ul proiectului
    www.galabundetipar.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->