Participanti & Proiecte
ȚINE(mă)MINTE!
|
Organizator: Asociația Zi de Bine |
|
Categorie: Incluziune socială |
Problema care a condus la acest proiect a fost identificarea calităţii dramatic scăzute a vieţii persoanelor cu maladia Alzheimer şi a familiilor acestora, care nu își mai pot îndeplini activităţile cotidiene, se rup de viata lor anterioară, renunţă chiar şi la cele mai simple bucurii ale vietii pentru a se dedica îngrijirii celor dragi. Excluziunea socială este o problemă frecventă cu care se confruntă bolnavii de Alzheimer din momentul în care îsi pierd autonomia și devin dependenți de sprijinul/asistența celor din jur. În același timp asupra familiei se instaurează vinovăția de a nu face față situației și de a nu putea oferi un sprijin adecvat bolnavului. Astfel, devine esențială nevoia tratării pacienților cât și dezvoltarea unor metode prin care aparținătorii pot fi informați, ghidați corect, cu blândețe, dar și susținuți mintal.
| Scopul proiectului
Să acorzi sprijin persoanelor cu demență nu înseamnă să le oferi ajutor pentru a face față doar dificultăților biologice/neurologice, ci și pentru a face față provocărilor psihologice și sociale pe care le întâmpină atât ei, dar și familiile care au grijă de ei. Așa că, pentru ei am pregătit o agendă pentru incluziune socială. O agendă care se fundamentează pe ideile de conexiune, angajament, umanitate, implicare, individualitate, expresivitate, posibilitate, pozitivism, împreună cu specialiști din domeniile pe care această maladie le atinge.
| Aria geografica
Cluj, București, online
| Rezumat
În România nu este încă recunoscut faptul că demența reprezintă o problemă de sănătate publică. La firul ierbii însă, luând în considerare numai cazurile de demență Alzheimer și, fiind dovedit faptul că alături de o persoană cu demență sunt implicate încă 3-4 persoane, calitatea vieții a cel puțin 1 milion de oameni în țara noastră este profund perturbată, conform cifrelor Societății Române Alzheimer- SRA.
Împreună cu SRA Filiala Napoca, am organizat la Siliștea, Cluj, prima tabără din România dedicată pacienților diagnosticați cu Alzheimer și aparținătorilor acestora. Ateliere creative, kinetoterapie, ergoterapie, meloterapie și multe alte activități terapeutice și informative au fost gândite să le redea zâmbetul și demnitatea celor 10 pacienților încercați de profunde sentimente de inutilitate. În același timp, proiectul a fost gândit să ofere și o gură de oxigen, momente de relaxare și conectare celor 10 aparținători-însoțitori.
Tot la Cluj, în colaborare cu DGASPC Cluj am amenajat o cameră senzorială la Centrul Comunitar Județean. Specialiști formați în cadrul acestui program vor putea să desfășoare activități care vor stimula simțurile pacienților (vizual, auditiv, olfactiv, tactil, vestibular și proprioceptiv). Pentru pacienții cu Alzheimer lipsa stimulării senzoriale poate agrava dizabilităţile sau problemele psihologice existente.
La București am organizat o sesiune informativă extraordinară pentru pacienți și aparținători locali, însă intereseul mare față de subiect ne-a făcut să continuăm la Centrul Comunitar Zi de Bine cu întâlniri lunare de infomare și suport unde specialiști din domenii complementare - medici psihiatri, psihologi, geriatri, avocați, reprezentanți ai DGASPC - oferă informații și suport. Peste 100 de persoane au participat până în prezent.
| Date beneficiari direcţi
10 pacienți cu demență care au participat în tabără; 10 aparținători care au participat în tabără; pacienții cu demență ai Centrului Comunitar Județean, sub coordonarea DGASPC Cluj; peste 100 de persoane cu demență și aparținători care au participat la întâlnirile lunare de informare și suport organizate la Centrul Comunitar Zi de Bine, din București (din care 16 au participat la prima întâlnire, organizată în luna proiectului – 20 mai 2022).
| Activitati
Proiectul s-a bazat pe câțiva piloni, cu activități de fundraising, implementare și comunicare. După ce am gândit conceptul proiectului, am apelat la specialiștii din cadrul SRA Filiala Napoca pentru a pune în aplicare prima fază – tabăra, organizată la Siliștea, Cluj. După selectarea beneficiarilor, am gândit și pus în aplicare un program cu focus pe menținerea autonomiei bolnavilor de Alzheimer prin desfășurarea de activități de stimulare cognitivă, kinetoteraipe, terapie ocupațională, socializare și divertisment și cu focus pe prevenţia terţiară prin oferirea de suport psihologic și activități de recreere pentru aparținători.
În paralel, am demarat amenjarea unei camere senzoriale în cadrul Centrului Comunitar Județean, spațiu pus la dispoziție de DGASPC Cluj. Instituția a început să formeze personal pentru a folosi instrumentarul aceste camere ce promovează activitatea intelectuală și încurajează relaxarea, în timp ce se urmăresc anumite obiective educaționale măsurabile și specifice.
Planul era să încheiem proiectul lunii mai cu o sesiune de informare la București, la care au participat specialiști din diverse domenii și pacienți, alaturi de aparținători, dar impactul imediat al proiectului ne-a determinat să obținem o nouă finanțare și să continuăm cu întâlniri informative lunare și, în prezent, ședinţe de terapie de grup pentru aparținători.
| Rezultatele proiectului
În prezent, România nu deține o strategie națională pentru demență. Politicile naționale se concentrează pe sprijinirea persoanelor în vârstă în ceea ce privește cerințele lor de sănătate și asistență socială. Proiectul nostru a fost iniţiat în contextul în care nu a existat un program anterior care să cuprindă servicii integrate specializate adresate atât bolnavilor de Alzheimer cât și aparținătorilor acestora.
Feedbackul primit în urma taberei și evaluat prin tehnici de sondaj cantitative și calitative ne asigură că am stabilit un model de bune practici, ce poate fi ușor replicat şi în alte organizații sau instituții prin utilizarea de resurse umane și financiare minime. „Sfaturile astea concrete din experiențele celorlalți m-au ajutat să îmi clarific multe din problemele legate de boala soțului. Dar n-a fost doar o sursă de informații, a fost și atmosfera care ne-a dat starea de relaxare și de bine. Aș vrea, dacă s-ar putea, să se mai repete, oriunde s-ar întâmpla” - beneficiar tabără.
În definitiv, proiectul nostru a răspuns unei nevoi stringente, ca oamenii cu demență sa fie respectați și susținuți de comunități optimiste, care să considere oamenii cu demență și îngrijitorii lor ca participanți egali în cadrul societății, respectând dreptul la incluziune socială. Astfel, proiectul a continuat în mod natural, dincolo de luna mai 2022, cu întâlnirile informative la Centrul Comunitar Zi de BINE, la care au participat mai mult de 100 de beneficiari (fizic și online), dar și cu formalizarea unui grup pentru sprijin psihoterapeutic pentru aparținători.
| Bugetul
131,265 LEI
| Parteneri
Proiectul TINE(MA) MINTE s-a desfășurat în parteneriat cu Societatea Română Alzheimer Filiala Napoca și DGASPC Cluj. Parteneri financiari – Lidl România, E.ON România, UniCredit Bank România, Medlife
| Despre organizator
Misiunea ZDB este de a pune reflectorul pe cauze presante și dureroase și de a ajuta acolo unde alții întorc privirea. Într-un an de zile implementăm 12 cauze sociale, câte una în fiecare lună. Fiecare proiect se adresează unei comunități vulnerabile și se implementează în 30 de zile, cu ajutorul sărbătoriților lunii și al partenerilor. Pentru fiecare cauză, facem un parteneriat cu un ONG specializat în domeniul respectiv și ne punem resursele laolată pentru că ajutăm mai mult când cooperăm.
| Website proiect
https://www.zidebine.ro/proiecte/tinemaminte/