close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Bullying - de la hartuirea verbala la hartuirea fizica in randul copiilor



| Organizator:
    Asociatia Telefonul Copilului
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Excluderea si mai ales umilirea reprezinta o lovitura psihologica foarte mare, cu efecte pe termen lung precum pierderea increderii in sine si in ceilalti, introversie, alienare, teama, depresie, retragere, furie, chiar si razbunare. Momentul in care am realizat mai mult ca niciodata ca un astfel de proiect este vital a fost acela in care prima tentativa de suicid, prima spitalizare a unui copil si primul abandon scolar al unui copil premiant au fost cazuri preluate la Telefonul Copilului 116 111, in legatura cu fenomenul ,,bullying”. Consecintele sunt asadar dramatice, ceea ce a evidentiat o data in plus necesitatea implementarii acestui proiect care sa raspunda nevoilor copiilor identificate pe parcursul consilierii oferite la 116 111, respectiv nevoile de a fi informati despre fenomen, cauze, efecte, persoane si servicii suport.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost acela de a trage un semnal de alarma cu privire la existenta fenomenului bullying.
Obiectivul principal al proiectului a fost reprezentat de creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative generate de fenomenul "bullying", respectiv creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor, cadrelor didactice şi al ONG-urilor asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui fenomen.


Bullying - de la hartuirea verbala la hartuirea fizica in randul copiilor Bullying - de la hartuirea verbala la hartuirea fizica in randul copiilor Bullying - de la hartuirea verbala la hartuirea fizica in randul copiilor

| Aria geografica
    toate

| Rezumat
    In perioada octombrie 2011 - octombrie 2013, Asociatia Telefonul Copilului a inregistrat un numar de 2.907 cazuri de tip bullying, principalele nevoi ale copiilor afectati fiind: informarea, consilierea psihologica si indrumarea. In acest context, dar si ca o consecinta a cresterii numarului de situatii de abuz de tip bullying raportate de copii la Telefonul Copilului 116 111, am lansat primul proiect din Romania care a adus in atentia publicului acest fenomen: http://www.telefonulcopilului.ro/stop-bullying. Obiectivul principal al proiectului a fost reprezentat de cresterea gradului de constientizare a efectelor negative ale fenomenului "bullying", respectiv cresterea nivelului de informare al copiilor, parintilor, cadrelor didactice si al ONG-urilor asupra necesitatii implicarii in prevenirea si combaterea acestui fenomen. Am dezvoltat o campanie de constientizare care a inclus difuzarea unui numar de 3 spoturi video care reflecta fenomenul, dar care si invita copiii sa solicite sprijin prin apelul lor la 116 111. De asemenea, activitatile proiectului au inclus si elaborarea a 2 tipuri de ghiduri educationale care au tratat in principal recunoasterea semnelor care anunta tipurile de abuz asociate fenomenului, precum si solutii de gestionare a acestora: unul adresat elevilor, celalalt adresat cadrelor didactice. Ghidurile au fost inmanate grupului tinta in cadrul sesiunilor educationale realizate cu 2000 de elevi si 200 de cadre didactice din 20 de unitati de invatamant.Proiectul s-a finalizat cu un studiu care a evidentiat atat situatia fenomenului bullying in unitatile de invatamant, cat si perceptia elevilor cu privire la cauzele si efectele acestui fenomen. Proiectul a avut si impact imediat fiind o resursa pentru alte campanii antibullying la nivel de scoli.

| Date beneficiari
    17 elevi din unitati de invatamant preuniversitar au participat la focus grupuri organizate in proiect pentru realizarea continutului ghidurilor educationale. Alti 20 de elevi ai Liceului Nicolae Tonitza din Bucuresti au realizat ilustratiile ghidului adresat elevilor.

| Rezultatele proiectului
    2000 de elevi si 200 de profesori din 20 de unitati de invatamant au beneficiat de sesiuni educationale
2 ghiduri educationale (1 ghid adresat elevilor si 1 ghid adresat cadrelor didactice) au fost elaborate si diseminate in cadrul sesiunilor educationale: 2000 de ghiduri adresate copiilor si 200 de ghiduri adresate cadrelor didactice. Diseminarea la nivel national s-a realizat prin postarea ghidurilor pe website-ul organizatiei (http://www.telefonulcopilului.ro/stop-bullying).
729 de copii consiliati prin intermediul serviciului Telefonul Copilului 116 111.
3 spot-uri video au insumat 512 difuzari pe canalele TVR (nationale si regionale), Antena 1, Antena 3, ZU TV, Romania Tv, National Geographic.
2 comunicate de presa (http://www.telefonulcopilului.ro/arhiva-noutati?id=167, http://www.telefonulcopilului.ro/arhiva-noutati?id=494)
1 studiu asupra fenomenului bullying in Romania (http://www.telefonulcopilului.ro/uploaded/mass-media/comunicate/2014/2014_11_27_STOP_BULLYING_REZULTATE_STUDIU.pdf)
87 de articole in presa nationala si locala, 38 de emisiuni / reportaje / stiri radio / tv
Impactul proiectului a generat organizarea unei campanii antibullying de un grup de elevi ai Scolii Internationale Mark Twain, care in prealabil au realizat o vizita de documentare la call center-ul Telefonul Copilului 116 111.
https://www.facebook.com/asociatiatelefonulcopilului/posts/10152172353139582


| Bugetul proiectului (in RON)
    62092,80

| Parteneri
    Ministerul Educatiei Nationale, Consiliul National al Elevilor, OMV Petrom

| Website-ul proiectului
    http://www.telefonulcopilului.ro/stop-bullying





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes