Participanti & Proiecte
Voluntari pentru comunitati rurale
|
Organizator: Fundatia de Sprijin Comunitar |
|
Categorie: Proiecte pentru tineret |
Romania se afla pe locul trei in clasamentul abandonului scolar in tarile membre ale UE. Doar 25% dintre copiii din mediul rural sunt absolventi de liceu. Pentru copiii si tinerii din zona rurala de est a judetului Bacau vacanta de vara inseamna munca grea cot la cot cu parintii, lipsa activitatilor educative si recreative care sa le mentina viu interesul pentru scoala si sa-i pregateasca pentru noul an scolar.
Pe de alta parte tinerii implicati ca voluntari fac parte dintr-o generatie debusolata, privati de modele autentice de viata si experiente care sa-i invete sa fie responsabili fata de ei si cei din jur. Prin proiectul de fata am oferit celor doua categorii de tineri sansa de a petrece timpul impreuna, de a invata unii de la altii, de a lega prietenii, de a-si construi spiritul civic si dorinta de realizare socio-profesionala.
| Scopul proiectului
Obiectivul general al proiectului a fost crearea unei atitudini “pro-comunitate” si de implicare in randul liceenilor voluntari precum si creearea unei punti de comunicare intre liceeni din oras si copii din zone rurale in vederea cresterii accesului acestora la educatie, valori sanatoase, cunosterea reciproca, stabilirea de viitoare contacte si proiecte.
Promovarea valorilor satului romanesc si a principiilor sanatoase de viata catre tinerii din oras. Stimularea interesului copiilor din comunitatile rurale defavorizate fata de educatie si imbuntatirea nivelului de scolarizare.
| Aria geografica
judetul Bacau si Marea Britanie
| Rezumat
Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) desfasoara de 14 ani programe educative in zona rurala din estul judetului Bacau care se caracterizeaza prin saracie extrema, accesul deficitar la educatie al copiilor si o rata crescuta a abandonului scolar. Din acest motiv FSC a infiintat 4 centre educationale denumite “Clubul cu lipici” in care copiilor li se ofera activitati extrascolare menite sa le stimuleze interesul pentru educatie si cresterea performantelor scolare. Proiectul de fata completeaza activitatile acestor centre pe perioada vacantei de vara. Este un proiect cu multiple valente educative adresat atat copiilor din zonele rurale cat si liceenilor din Bacau si din Marea Britanie. Elevi din licee bacauane, voluntari ai FSC si colegii lor de la doua organizatii din Marea Britanie, au fost implicati in organizarea si sustinerea de activitati educative cu copiii din cele 6 comunitati. Proiectul consta in sesiuni saptamanale de scoala de vara in fiecare din comunele selectate, programul incluzand activitati sportive, cluburi, limba engleza, muzica, activitati ecologice, sesiuni de informare, concursuri cu premii.
Scopul proiectului l-a reprezentat crearea unei punti de comunicare intre liceeni din oras si copiii din zone rurale in vederea cresterii accesului acestora la educatie, valori sanatoase, cunoasterea reciproca, stabilirea de viitoare contacte si proiecte.
Prin prisma rezultatelor proiectul a fost un succes. Cifrele vorbesc de la sine: 6 comunitati rurale, 750 de copii participanti, 37 de voluntari britanici si 40 de voluntari romani.
| Date beneficiari
Tinerii voluntari au fost insarcinati cu managementul proiectului si doar supervizati de coordonatorul de voluntari FSC. Ei au participat la planificarea activitatilor si a bugetului, si-au alocat responsabilitatile legate de aprovizionare, gospodarire, lucru direct cu copii, organizarea si desfasurarea cluburilor tematice. Tematicile si activitatile zilnice erau pregatite si gestionate de echipe de voluntari in functie de abilitatile personale. Dupa fiecare sesiune saptamanala se facea evaluarea activitatilor si rezultatelor obtinute de copii, cat si a eficientei managementului resurselor. Dupa finalizaea proiectului voluntarii au facut un raport de activitate care a fost inaintat finantatorilor si sustinatorilor proiectului din Romania si Marea Britanie dar si autoritatilor locale din cele 6 comune.
| Rezultatele proiectului
Prin prisma rezultatelor proiectul a fost un succes. Cifrele vorbesc de la sine: 6 comunitati rurale, 750 de copii participanti, 37 de voluntari britanici si 40 de voluntari romani. Prin participarea la proiect tinerii voluntari si-au dezvoltat abilitatile de project management au invatat sa-si planifice eficient si realist resursele. In cadrul fiecarei scoli tinerii si-au amenajat bucatariile si dormitoarele si s-au gospodarit in totalitate singuri. Au interactionat cu localnicii si au avut ocazia sa traiasca in conditii complet necunoscute lor. Au intrat in contact cu valori traditionale si au adoptat un mod de viata complet diferit de cel de la oras cu activitati provocatoare, derulate in echipa. Au invatat sa fie responsabili atat de ei insisi cat si fata de copii pe perioada activitatilor.
Intre voluntari si copii s-au legat relatii de prietenie iar acest lucru a facilitat comunicarea, transmiterea informatiilor propuse si atragerea interesului copiilor pentru activitatile derulate. Copiii au avut de completat chestionare care au permis voluntarilor sa evalueze interesul lor pentru fiecare tip de activitate si evolutia acestora pe parcursul saptamanii. Chestionarele au relevat o imbunatatire a abilitatilor individuale, o buna asimilare a cunostintelor, dar si sporirea interesului pentru astfel de activitati. Un alt indicator a fost si cresterea zilnica a numarului de copii prezenti, in fiecare locatie prezenta maxima inregistrandu-se in ultimele doua-trei zile ale saptamanii. Pentru motivare si recompensare cei mai activi copii au fost premiati la finalul sesiunilor.
| Bugetul proiectului (in RON)
28771
| Parteneri
Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau, organizator, organizatiile de voluntari Libra si Life din Marea Britanie, Primariile comunelor Stanisesti, Tatarasti, Podu Turcului, Motoseni, Rachitoasa, Consiliul Judetean Bacau
| Website-ul proiectului
http://www.fsc.ro/programe/servicii-copil-si-familie