close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Sprijin pentru tinerii institutionalizati



| Organizator:
    Asociatia Lindenfeld - Ajungem Mari
| Categorie:
    Servicii de Asistență socială
| Problema de fond
    Proiectul a luat naștere ca răspuns la nevoile identificate de către voluntari. Mergând săptămânal în centrele de plasament şi apartamentele de tip familial, voluntarii au început să-i cunoască tot mai bine pe copii şi să le observe nevoile punctuale, zonele în care au nevoie de sprijin pentru a se putea dezvolta echilibrat şi eficient pentru ieşirea din sistemul de protecţie. Au constatat că cei mai mulţi dintre adolescenţi şi tineri nu au prea multe noţiuni despre ce înseamnă viaţa independentă, despre ce au nevoie ca să răzbată după momentul părăsirii sistemului, nu ştiu care le sunt abilităţile şi nici la ce le-ar putea folosi într-un mod constructiv. Tot mai mulți tineri ieșeau din sistem fără o perspectivă clară, realistă și se loveau de realitatea unui adult independent fără să aibă, însă, pregătirea și mecanismele de a-i face față

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de a pregăti adolescenţii şi tinerii din sistemul de protecţie pentru viaţa pe cont propriu.

Proiectul și-a propus să-i înveţe ce presupune viața de adult independent, de la găsirea unui loc de muncă, a unui spaţiu de locuit, la gestionarea bugetului lunar, identificarea lucrurilor la care aceştia se pricep şi care le provoacă interes, încurajarea de a continua studiile astfel încât să poată accesa locuri de muncă mai bine plătite și dezvoltarea de abilități și cunoștințe prin cursuri de calificare acreditate, în funcție de interesele lor și tendințele pe piața muncii.


Sprijin pentru tinerii institutionalizati Sprijin pentru tinerii institutionalizati Sprijin pentru tinerii institutionalizati

| Aria geografica
    Iași, Cluj, Galați, Prahova, Timiș, București, Bacău, Buzău, Dâmbovița, Constanța, Neamț, Hunedoara, Brasov, Mures, Arad, Botoșani și Prahova.

| Rezumat
    Proiectul este dedicat tinerilor instituţionalizaţi, care sunt sprijiniți să facă primi pași în orientarea profesională și vocațională. Tinerii din centre cunosc foarte puţine lucruri despre lumea înconjurătoare, despre ce presupune o anumită profesie, să meargă la serviciu sau să îşi gestioneze bugetul de la o lună la alta astfel încât să poată susţine toate cheltuielile necesare pentru trai.

Voluntarii Ajungem MARI identifică şi recomandă tinerii cu care lucrează pentru activităţile care îi pot ajuta în drumul către viaţa independentă. Şedinţele de consiliere vocaţională îi ajută să afle ce meserii li se potrivesc în funcţie de abilităţile şi valorile lor, care sunt paşii pe care îi au de făcut ca să urmeze cariera dorită şi ce aşteptări pot avea astfel încât meseria să le aducă satisfacţii pe termen lung. În cadrul acestor şedinţe tinerii învaţă, de asemenea, ce înseamnă un loc de muncă (program, responsabilităţi, drepturi etc.), cum să îşi construiască un CV, cum să caute un loc de muncă şi cum să se pregătească pentru interviu, cum să se poarte cu colegii de muncă.

Pasul următor este înscrierea tinerilor la cursuri de calificare, susţinerea lor pentru dezvoltarea anumitor abilităţi prin activităţi extraşcolare, pentru angajare sau voluntariat. Constant sunt organizate şi vizite de orientare profesională în diferite companii, astfel încât tinerii să poată avea acces direct la informaţii referitoare la ce presupune un loc de muncă, ce pregătire şi cunoștințele sunt necesare, cum să se comporte la serviciu şi să lucreze în echipă.

229 de tineri au beneficiat de consiliere vocațională
28 tineri au finalizat un curs de calificare acreditat
13 tineri și-au găsit un loc de muncă
18 tineri au participat la sesiuni individuale de coaching/dezvoltare personală


| Date beneficiari direcţi
    229 de copii şi tineri din centre de plasament şi medii defavorizate, cu vârste intre 14-20 de ani

| Activitati
    Proiectul pentru tineri implică:
Consiliere vocaţională, individuală şi de grup;
Coaching pentru adolescenţi;
Burse pentru cursuri de calificare acreditate;
Sprijin pentru angajare

Voluntarii, în primul rând, dar și personalul DGASPC au recomandat tineri pentru consiliere, sprijin în găsirea unui job sau un curs de calificare, în funcție de nevoile lor, completând un formular "Nevoi ajutor suplimentar".

Coordonatorul de proiect analizează fiecare caz și identifică consilieri vocaționali care să ofere sprijin. Trimite solicitare pentru obținerea acordului din partea reprezentantului legal al copilului. Apoi faciliteaza desfășurarea ședintelor de consiliere.

Pentru a identifica un curs de calificare potrivit, tânărul trece întâi prin câteva ședințe obligatorii pentru a vedea motivația lui, domeniul de interes și abilitățile sale.

Coordonatorul comunică constant cu voluntarii tinerilor și consilierii pentru a monitoriza procesul de consiliere și sprijin în orientarea profesională.

Pe lângă recomandările punctuale venit de la voluntari și personalul din centre, coordonatorul a organizat acțivități de orientare profesională, ateliere de viață independentă, vizite în companii, ateliere online de inițiere in diferite meserii, lasând invitația voluntarilor să le vorbeasca tinerilor despre aceste oportunități și să-i înscrie sau însoțească la activități. Această invitație a fost trimisă și direct către reprezentanții DGASPC.


| Rezultatele proiectului
    -229 de tineri au beneficiat de consiliere vocaţională individuală
-28 de tineri au urmat un curs de calificare în frizerie/coafură, manichiură/stilist protezist unghii, make-up, inspector resurse umane, contabilitate primară.
-18 adolescenți au participat la sesiuni individuale de coaching/dezvoltare personală
-13 tineri s-au angajat în magazine, patiserii şi restaurante, service de calculatoare, ateliere de jucării şi lumânări.

Prin întâlniri individuale sau de grup alături de consilierii vocaţionali din proiect, copiii/tinerii reuşesc să descopere ce abilități și cunoștințe trebuie să își formeze pentru a lucra într-un anumit domeniu și într-un colectiv, îşi cunosc mai bine abilitățile și aspectele de îmbunătățit, descoperă profesii variate și diferite medii de lucru, analizează noi perspective asupra viitorului lor, află ce le place și ce nu le place, pentru a-și putea construi singuri un viitor.

În urma sesiunilor de consiliere, tinerii şi-au clarificat opţiunile de liceu, şcoală profesională, postliceală sau facultate, au descoperit ce curs de calificare li se potriveşte sau s-au angajat. Au discutat despre importanţa continuării studiilor, despre piaţa muncii şi alternative de cariere, despre impactul deciziilor lor pe termen lung.
Cu ajutorul consilierilor vocaţionali tinerii au analizat aspiraţiile profesionale și priorităţile personale în vederea continuării traseului educațional/integrării pe piața muncii/dezvoltării profesionale.


| Bugetul
    226950 LEI

| Parteneri
     DGASPC-urile din județele în care activăm, fundațiile private care gestionează centre private

| Despre organizator
    Scopul asociației e de a oferi copiilor instituționalizați şansa la o dezvoltare care să le faciliteze viaţa după ieşirea din sistemul de protecţie. Fondatorii au înţeles că nevoia lor e de mult mai mult decât cadouri de sărbători şi donaţii ocazionale. Aşa au construit programul de voluntariat, menit să ofere sprijin şi îndrumare pe termen lung, prin voluntari-figuri constante în vieţile lor, oameni în care să simtă că pot avea încredere și care nu vor dispărea de lângă ei de pe o zi pe alta.

| Website proiect
    https://www.ajungemmari.ro/proiecte/indrazneste-sa-visezi/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->