Participanti & Proiecte
In Cautarea Bucurestiului Pierdut
|
Organizator: Centrul de Resurse pentru participare publica |
|
Categorie: Arta si cultura |
Zonele protejate din Bucuresti nu beneficiaza din partea autoritatilor publice locale de nici un fel de politica de dezvoltare. Mai mult de atat, statutul lor nu le ofera nici un fel de protectie in practica, competentele pe diferitele tipuri de interventii urbane fiind impartite intre primaria generala si primariile de sector. Asa se face ca, in mod constant, casele de patrimoniu sunt lasate sa se degradeze sau sunt demolate, iar in locul lor apar constructii ce nu respecta caracaterul zonei sau indicatorii urbanistici. In plus, accesul la informatia de urbanism sau patrimoniu este ingreunat de atitudinea opaca a autoritatilor (care autorizeaza distrugerea patrimoniului). Astfel de cazuri de abuzuri in zonele protejate sunt semnalatae atat de cetateni cat si de organizatiile de profil.
| Scopul proiectului
Ne-am dorit sa prezentam autoritatilor publice responsabile masuri de valorificare a patrimoniului din zonele construite protejate din Bucuresti si sa facem asta cu ajutorul bucurestenilor. Scopul a fost elaborarea participativa a acestor masuri de valorificare, iar obiectivele specifice au tinut de sensibilizarea bucurestenilor, implicarea lor si promovarea acestor masuri pe langa autoritatile responsabile de adoptarea si punerea lor in aplicare.
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Scopul proiectului a fost elaborarea participativa a unor masuri de valorificare a zonelor protejate din Bucuresti, cu accent pe zonele Labirint si Caderea Bastiliei. Ne-am dorit acest lucru deoarece nici o zona protejata din Bucuresti nu beneficiaza de politici de valorificare a patrimoniului cultural, iar statutul de zona protejata nu confera acestor zone protectia de care au intr-adevar nevoie. Acest lucru se traduce printr-o dezvoltare haotica, nociva, viata pentru locuitorii acestor zone fiind serios afectata de constructii ce nu respecta indicatorii urbanistici si caracterul zonei ori de interventii ce pun in pericol patrimoniul cultural. In aceste zone lipsesc spatiile publice, spatiile verzi si alte functii necesare, iar casele de patrimoniu sunt lasate sa se degradeze.
Am dorit sensibilizarea si participarea bucurestenilor pe tot parcursul proiectului, astfel ca i-am implicat in elaborarea acestor masuri printr-un concurs de explorare urbana, chestionare pentru cetateni, intalniri in cartiere, dezbateri, expozitie de fotografie, strangere de semnaturi si monitorizarea autoritatilor responsabile.
| Date beneficiari
O parte dintre cetatenii care au participat la concursul de explorare urbana sau la intalnirile cu cetatenii s-au implicat ulterior in proiect: ne-au ajutat cu voluntari, au facut voluntariat in cadrul proiectului, au participat la dezbateri, fac monitorizare in zone protejate si au trimis sesizari autoritatilor sau au trimis cereri de informatii in baza legii 544.
| Rezultatele proiectului
Consideram ca cea mai mare realizare a proiectului este ca am prezentat autoritatilor un set de masuri de valorificare a patrimoniu cultural din zonele protejate din Bucuresti elaborat in mod participativ. De asemenea, am reusit informarea si sensibilizarea a peste 10.000 de bucuresteni asupra situatiei patrimoniului din zonele protejate ale orasului.
| Bugetul proiectului (in RON)
275950,0
| Parteneri
Asociatia "Salvati Bucurestiul", Asociatia "Bucuresti"
| Website-ul proiectului
www.bucurestiulpierdut.ro