close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



SOLIDARITATE PENTRU diz/ABILITATE



| Organizator:
    ASOCIATIA IHTIS
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Gradul de implicare in comunitate al oricarui cetatean tine de abilitatile personale, precum și de deschiderea cu care este privit/acceptat de cei din jur. Tendinta excluderii sociale transforma permanent tinerii cu potential fizic / psihic – in tineri asistati social, datorita ignorantei fata de restantul lor functional.
Dovada celor mentionate stau doua evenimente: Spectacolul „Solidaritate fara Varsta” / 5 Mai 2012 din Dorohoi, Judetul Botosani, precum si Festivalul de Folclor „Dobroge Mandra Gradina” 2012, desfasurat pe litoral – prezenta beneficiarilor cu dizabilitati fiind sub 1% din numarul participantilor.
Urmare acestei situatii, membrii Asociatiei IHTIS au decis facilitarea și promovarea prezentei active a tinerilor cu dizabilitati la viata comunitatii – prioritati ale Proiectului „SOLIDARITATE pentru dizABILITATE”.


| Scopul proiectului
    Scop: Facilitarea participarii a 15 tineri cu diverse deficiente la viata comunitatii - vizand integrarea acestora intre semenii fara dizabilitati.
Obiective:
1. Promovarea a 15 beneficiari cu dizabilitati, ale caror aptitudini sa fie manifestate public;
2. Prezenta intr-o scoala normala, a unui elev niciodata scolarizat, dezvoltat corespunzator dpdv psihic;
3. Familiarizarea a 30 cadre didactice din institutiile speciale cu statutul tanarului cu deficiente “activ in comunitate”;
4. Promovarea aptitudinilor a cca.100 elevi, minim 15% fiind participanti cu dizabilitati.


SOLIDARITATE PENTRU diz/ABILITATE SOLIDARITATE PENTRU diz/ABILITATE SOLIDARITATE PENTRU diz/ABILITATE

| Aria geografica
    Municipiile Dorohoi si Botosani / Judetul Botosani

| Rezumat
    Nevoi identificate: Observatia ca, institutiile speciale din Judetul Botosani limiteaza sub 1% participarea elevilor cu deficiente la actiuni menite a-i socializa - a motivat implementarea acestui proiect.
Obiective:
1.Preselectia a 15 beneficiari cu dizabilitati, ale caror aptitudini sa fie manifestate public;
2.Prezenta intr-o scoala normala, a unui elev niciodata scolarizat, dezvoltat corespunzator dpdv psihic;
3.Familiarizarea a 30 cadre didactice din institutiile speciale cu statutul tanarului cu deficiente “activ in comunitate”;
4.Promovarea aptitudinilor a cca.100 elevi, minim 15% fiind participanti cu dizabilitati.
Resurse/Activitati/Realizari: Nefiind finantat, proiectul a debutat cu provocarea: “Atunci cand fondurile lipsesc, oamenii devin resurse strategice”, targul ONG Botosani 2012, fiind oportun contactarii grupurilor vizate, rezultand: 6 parteneriate, preselectia beneficiarilor, precum si, o campanie de advocacy–ANDREI BRAHA(3 ani) dobandind dreptul la Asistent Personal.
BOGDAN APETREA (32ani) a fost beneficiarul experimentului “ELEV PENTRU O ZI”, finalizat cu inscrierea lui in cls.I, invatamant special la distanta.
Intalnirea celor 35 cadre didactice a constituit un motiv de reflectie. Proiectia de 50 min. si dialogul purtat cu o persoana cu deficiente asociate (in calitate de coordonator) i-au motivat, astfel, in doar 3 saptamani 16 elevi din doua licee (special si de masa) au pus in scena “ARIPI DE INGER”, moment artistic care a sintetizat intregul proiect, sugerand ca: orice situatie discriminatorie pe motiv de dizabilitate poate avea un final fericit prin impreunarea semenilor cu si fara dizabilitati.
Spectacolul “SOLIDARITATE PENTRU diz/ABILITATE” a reunit la final 165 elevi, 36% dintre acestia avand diverse probleme sociale asociate cu deficiente.


| Date beneficiari
    Coordonarea proiectului de catre o persoana cu deficiente fizice a necesitat cca. 500 ore in fata calculatorului: expediere Memoriu catre institutiile abilitate / arhivare raspunsuri / mediatizare rezultate; redactare/expediere stiri/comunicate; incheiere parteneriate; pregatire evenimente: chestionare, afise, invitațiii, inscrierea participantilor; Certificate de Apreciere; Promovare rezultate.
Beneficiarii directi din institutii au necesitat 3 saptamani de repetitii. Experimentul ELEV PENTRU O ZI, l-a transformat pe Bogdan Apetrea din beneficiar direct in voluntar responsabilizat sa creeze o imagine pozitiva in mijlocul elevilor intre care s-a aflat.
Implicarea beneficiarilor indirecti prezenti in spectacol, a insumat timpul deplasarii si prezentei scenice, 5 ore x 165 elevi si profesori, acestia asigurandu-si cheltuiala transportului.


| Rezultatele proiectului
    Proiectul a conturat imaginea a ceea ce pot deveni tinerii marginalizati pe motiv de dizabilitate atunci cand le sunt privite ABILITATILE.
- Gestionarea proiectului de o persoana cu experienta in lupta depasirii propriului handicap.
- 1500 ore de voluntariat / 177 voluntari;
- 30 stiri/comunicate;
- 6 parteneriate;
- Exercitarea dreptului la educație, inscrierea lui BOGDAN APETREA (32ani), in cls.I, invatamant special la distanta;
- Dobandirea Dreptului la Asistent Personal de catre minorul ANDREI BRAHA.
- Determinarea realizarii momentului artistic “ARIPI DE INGER” prin colaborarea elevilor a doua licee (unul special si altul de masa), sugerand ca: in fata situatiilor discriminatorii pe motiv de dizabilitate, lupta impotriva raului prin impreunarea semenilor cu si fara dizabilitati are intotdeauna un final fericit;
- 165 elevi cu si fara dizabilitati reuniti pe aceeasi scena prin talentele lor;
- Inscrierea tanarului institutionalizat MARIAN DAFIN la Scoala Populara de Arta “TITEL POPOVICI” din Iasi, taxa scolara fiind suportata, timp de 3 ani, de Asociatia IHTIS;
- Proiectul “SOLIDARITATE PENTRU diz/ABILITATE” nominalizat la Gala Judeteana si cea Nationala a Proiectelor de Voluntariat ed.2012, Sectiunea “Activism civic si drepturile omului”, la ambele situandu-se in final pe Locul I.


| Bugetul proiectului (in RON)
    0

| Parteneri
    APC EUROPE DIRECT, Asociatia “Inimi la unison”, Asociatia Invatatorilor, Liceul “Dimitrie Negreanu”, Fundatia “Tom Payne’s Ministry”, Liceul Tehnologic Special “Sf. Stelian” Botosani, Casa Municipala de Cultura Dorohoi. Partener Media: DOROHOI NEWS.

| Website-ul proiectului
    http://asociatia-ihtis.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->