close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Vreau ACASA



| Organizator:
    ADOR COPIII
| Categorie:
    Impact
| Problema de fond
    Sistemul de protecție specială din Romania este depășit numărul copiilor abandonați care îngroașă rândurile asistaților sociali crescând de la an la an datorită lipsei de reacție față de nevoile copiilor cu risc de abandon familial. În anul 2013 au fost părăsiți în maternități 688 de copii în timp ce peste 60.000 de copii se aflau deja în sistemul de protecție specială. Știm cu toții că semnele neglijării își pun amprenta asupra dezvoltarii psihice și fizice a copiilor, iar acest lucru poate fi usor observat prin comportamente specifice: copiii se leagana, se lovesc de marginile paturilor in care se afla sau “cersesc” iubire si mangaiere. Astfel, nevoia principală a acestora copii este de a fi integrati/reintegrati în familie, pentru ca traumele produse de neglijare sa fie diminuate sau chiar eliminate.

| Scopul proiectului
    Scopul propus este acela de a oferi copiilor sub 2 ani, cu risc de abandon familial șansa să crească în familia naturală înainte de a fi luați în sistemul de protecție socială, unde lipsa părinților și substimularea pot lăsa urme adânci în dezvoltarea lor cognitivă, afectivă şi fizică.

Obiectivele proiectului Vreau ACASĂ se referă la salvarea copiilor părasiți în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Sfânta Maria, Iași (cel mai mare spital de copii din nordul țării) prin efortul și mobilizarea comunității de a reintegra copii în propria familie, asigurând sprijin acestor familii.


Vreau ACASA Vreau ACASA Vreau ACASA

| Aria geografica
    Iasi, Suceava, Botoșani, Neamț, Bacău, Vaslui

| Rezumat
    Prin programul de responsabilizare şi conştientizare – RESETEAZĂ SISTEMUL – Asociatia Ador Copiii trage un semnal de alarmă autorităţilor şi opiniei publice în privinţa neaplicării şi nerespectării corespunzătoare a legislației privind protectia si promovarea drepturilor copilului şi a legii privind regimul juridic al adoptiei. În prezent datorită neaplicării normelor corespunzătoare legii privind protecţia copilului, anual în Romania mii de copii aflați în situații vulnerabile cresc între gratiile unui pătuţ de spital din lipsa sprijinului dat la reintegrarea copilului în familia naturală sau din cauza deficitului de asistenți maternali, din sistemul de protecție specială.

Argumentul principal al demarării proiectului VREAU ACASA se referă la dreptul copiilor aflați în situații vulnerabile de a avea șansa să crească în familia naturală înainte de a fi luați în sistemul de protecție socială.
Obiectivele vizate se refera la desfasurarea activitatilor specifice pentru reintegrarea copiilor abandonati in spitale, in familie. Pana in prezent, un numar de 7 copii au fost integrati in familie si, datorită sprijinului acordat prin proiect, acum au parte de un mediu stabil si armonios.


| Date beneficiari
    Spitalul Sfânta Maria a raportat imediat existența unei mame cu risc de abandon D.G.A.S.P.C. Iași, care a solicitat ajutor organizației Ador Copiii. Voluntarii noștri au mobilizat comunitatea locală, sponsorii și donatorii individuali și au fost alături de familia vulnerabilă, pentru a preveni abandonul copilului. Familiile naturale au fost încurajate să nu renunțe la copilul nou-născut și au fost consiliate de asistentul social al organizației să depășească momentele vulnerabile inevitabile după naștere, în scopul scăderii riscului de abandon.

| Rezultatele proiectului
    Proiectul VREAU ACASA readuce zambete si bucurie pe fața celor șapte copii identificați cu risc de abandon si care au fost reintegrati în familie. Acești copii au o a doua sansa la o viata normală, alaturi de familia lor. Astfel, prin reintegrarea in familie a acestor copii s-a tras un semnal de alarmă cu privire la necesitatea deblocării mecanismelor prin care copiii sunt tinuti în sistem sau cresc în unități spitalicești. Implicarea specialistilor din cadrul DGASPC-ului în acest proiect, atrage dupa sine obligativitatea respectarii legislatiei în vigoare privind protectia și drepturile copilului. Cu cât timpul petrecut de un copil părăsit este mai mic, cu atât efectele negative ale abandonului și neglijării vor fi mai putine și vor putea fi recuperate într-un timp mai scurt. Prin intervenția noastră, cei șapte copii reintegrati în familia lor au fost aduși pe o traiectorie de normalitate, care le va asigura șansa la o viata normala de adult.
Comunitatea implicată în sprijinirea familiilor acestor copii, factori publici, donator și sponsori au conștientizat că depinde de noi, de fiecare, să facem o schimbare pozitivă și pe termen lung, în viața semenilor aflați în situații vulnerabile.

Impactul pe termen lung al proiectului este determinarea scăderii numărului de copii abandonaţi, mobilizarea comunității din regiune către comportamente civice prin care să sprijine familiile vulnerabile și responsabilizarea familiilor cu risc de abandon.


| Argument
    Cu cât copilul are şansa de a intra/crește mai repede în familie, cu atât efectele traumelor abandonului vor fi mai puţin pregnante. Spre deosebire de spitale, în familia naturală copilul crește alături de mama care l-a născut și, cu sprijinul comunității el beneficiază de constanţă şi aceleaşi câteva persoane pentru care el contează, cu care el va fi permanent conectat.

Sistemul de protectie sociala din Romania este mult depasit de situatia copiilor parasiti in unitati sanitare sau centre de plasament. Pe langa dificultatile de implementare efectiva a legislatiei in domeniu, specialistii, care sunt prea putini la numar, se confrunta cu numarul mare de dosare a fi rezolvate. Astfel, ca in teren, situatia ramane complet descoperita si nemonitorizata, iar asta face ca posibilitatea rezolvarii situatiei copiilor parasiti sa se reduca considerabil.

Ador Copiii monitorizează implementarea legislației și respectarea ei si actionează efectiv spre beneficiul copiilor părăsiți în spitale si alte unitati iar obiectivele urmărite prin proiectul Vreau ACASĂ au un impact major în viața copiilor cu risc de abandon sau deja abandonați beneficiari.


| Bugetul proiectului (in RON)
    60734,00

| Parteneri
    Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Sfânta Maria, Iași și Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi

| Website-ul proiectului
    http://bit.ly/1rocaAs





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->