Participanti & Proiecte
ASTRA FILM JUNIOR 2011
|
Organizator: FUNDATIA ASTRA FILM |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
- in ziua de astazi, copiii si tinerii in general, sunt confruntati cu imagini din cele mai diverse (desene animate, emisiuni de televiziune, filme, jocuri video), fara a avea neaparat mijloacele de a le intelege si de a le privi critic. Prin urmare, ei cad cel mai usor prada lumii mediatice, devenind ceea ce se urmareste cu metode tot mai ascunse: consumatori fideli ai unor produse, sau chiar dependenti de jocuri, de calculator, de televizor;
- Oportunitatea de a participa la un festival de film documentar dedicat in exclusivitate copiilor si adolescentilor si care sa prezinte filme adaptate vârstei lor;
- oferta redusa de activitati educationale extrascolare pentru cadrele didactice din judetul Sibiu.
| Scopul proiectului
Scopul: educare prin imagine a copiilor si adolescentilor, educarea a gustului elevilor in alegerea produselor audiovizuale si formarea unei priviri active si critice la adresa imaginilor.
Obiectivele specifice:
- sa dezvolte interesul copiilor pentru filmul documentar folosit ca metoda de educarea prin imagine;
- sa ofere o activitate educationala extrascolara menita sa deschida elevilor noi perspective prin descoperirea altor culturi si civilizatii;
- sa educe elevii pentru vizionarea unui film intr-o sala de cinema.
- o alternativa de activitate educationala extrascolara.
| Aria geografica
judetului Sibiu – la ASTRA FILM JUNIOR 2011, au participat copiii si adolescentii din judetul Sibiu
| Rezumat
In 2009, ASTRA FILM a creat programul educational pentru copii ASTRA FILM JUNIOR, din necesitatea unei educatii prin imagine putin existente in România si din dorinta de a oferi un program de calitate ca o alternativa la programele TV care incearca transformarea publicului urmând conceptul „devin ceea ce vad”. In 2010, am largit acest program adresându-ne si liceenilor care au raspuns afirmativ initiativei noastre. Dovada: peste 10.000 de elevi, din tot judetul Sibiu, au participat la primele 2 editii AFJ. Astfel, ASTRA FILM JUNIOR a devenit un festival de film documentar pentru copii si adolescenti de sine statator. ASTRA FILM JUNIOR 2011 a propus:
- un proiect pilot adresat prescolarilor, constând in prezentarea a 2 filme in care micutii au descoperi cum traiesc copiii de vârsta lor din Oman (o tara foarte bogata) si India (o tara saraca).
- elevilor de scoala primara, serialul documentar DIMINETILE LUMII - descoperirea unor noi culturi si civilizatii; serialul „Cum se fabrica”- descoperirea modului in care sunt fabricate produsele din viata de zi cu zi; un concurs de desen, cu desene inspirate din filmele vizionate, cu premii in carti educative de la Editura Corint Junior.
- liceenilor, prezentarea Campaniei Discovery „Oricine poate fi erou”, realizata de doamna Ada Roseti, Channel Director Europa de Sud-Est; proiectia unui film care prezinta o scoala inedita din Anglia, Summerhill, unde dezvoltarea emotionala a copiilor e pe primul plan, lectiile pe al doilea, proiectie urmata de discutii si dezbateri pe tema "scoala ideala", moderate de Razvan Pop, lider de tineret.
| Date beneficiari
Elevii au primit flyere cu programul la care aveau sa participe si un abtibild cu logo-ul AFJ. Cu ajutorul brosurii AFJ 2011 - caietul program, profesorii au prezentat la clasa AFJ 2011, regulamentul concursului de desen, regulamentul de vizionare a unui film intr-o sala de cinema. Elevii au fost indemnati sa afle mai multe despre AFJ de pe site-ul www.astrafilm.ro.
Profesorilor le-a fost adusa la cunostinta organizarea editiei a 3a AFJ de catre consilierii educativi prin caietul program. Profesorii participanti cu elevi la AFJ 2011 au primit atestate de participare la aceasta activitate educationala extrascolara, necesare dosarului pentru gradatia de merit. Ei au fost informati ca pot vedea/revedea filme din program si la Sala Studio de la Astra Film Sibiu.
| Rezultatele proiectului
15 filme au fost proiectate la AFJ 2011.
La AFJ 2011, au participat peste 5000 de copii. Datorita numarului mare de solicitari de participare, organizatorii au fost nevoiti sa dubleze proiectiile in 3 zile ale programului (2 proiectii in plus decât cele prevazute pentru elevii de scoala primara, 1 pentru liceeni). Prescolarii si elevii de scoala primara au fost incântati sa vizioneze filme documentare in sistem de cinematograf, sa descopere noi culturi si civilizatii. Unii elevi au venit in toate zilele de proiectie pentru a vedea intreg programul AFJ. Filmele au fost adaptate vârstei elevilor (6-12 ani) si au fost usor de urmarit- filmele au fost dublate in limba romana, iar serialul DIMINETILE LUMII a prezentat viata copiilor din alte tari permitându-le astfel elevilor sa se identifice cu copiii din film.
Liceenii au avut ocazia de a vedea prezentarea Campaniei Discovery „Oricine poate fi erou”, sa inteleaga felul in care se desfasoara activitatile intr-o forma de invatamânt alternativ din Anglia, spre deosebire de invatamântul traditional.
Profesorii care au primit atestate de participare la o activitate educationala extrascolara, necesare dosarului pentru gradatia de merit.
Ca urmare a succesului programului AFJ 2011, ASTRA FILM JUNIOR a devenit una dintre cele mai de amploare activitati educationale extrascolare, proiectul AFJ fiind solicitat sa fie desfasurat la nivel national in aprilie 2012, in cadrul programului „Scoala altfel”, la Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi (având co-organizatori in aceste orase Institutele Franceze din tara) si Deva.
| Bugetul proiectului (in RON)
40000
| Parteneri
Complexul National Muzeal Astra, Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu, Discovery Channel, Productions Maj (Canada), Gedeon Programmes (Franta), Grupul Editorial Corint, Empire Video Production.
| Website-ul proiectului
http://www.astrafilm.ro/despre-aff-junior-2011.aspx?year=2011