close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Tinerii impotriva coruptiei



| Organizator:
    Asociatia Pro Democratia
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Un studiu realizat de Centrul Educatia 2000+ si Transparency International Romania in 2006 atragea atentia asupra faptului ca dupa alegeri rata schimbarii pe criterii politice a directorilor de scoli poate ajunge, in unele judete, si la 90%. Ultimul barometru de opinie realizat de ANSIT din 2008 prezinta evaluarile si perceptiile pe care tinerii le au despre conditiile in care traiesc). Accesul tinerilor la o locuinta corespunzatoare, coruptia in societate, sansa lor de a avea un loc de munca, conditiile de trai, necesare pentru intemeierea unei familii – sunt apreciate de marea majoritate a tinerilor ca „reprezentand o problema” si „reprezentand o problema foarte serioasa”, in procente variabile, in functie de probleme, dar depasind 60%.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este informarea, constientizarea si implicarea tinerilor in actiuni anticoruptie. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: 1. cresterea gradului de informare a tinerilor privind fenomenul coruptiei; 2. contribuirea la cresterea constientizarii si incurajarea unei atitudini de intoleranta la coruptie; 3. stimularea participarii tinerilor la semnalarea cazurilor de coruptie.

Tinerii impotriva coruptiei Tinerii impotriva coruptiei Tinerii impotriva coruptiei

| Aria geografica
    Bucuresti, Buzau, Cluj, Vrancea, Timis.

| Rezumat
    Importanta educarii tinerilor pentru prevenirea si combaterea coruptiei este vizibila in incercarile succesive de reinnoire a clasei politice si a corpului administrativ, in speranta stabilizarii unor practici etice si integre la nivelul sistemului public din Romania.
Principalele nevoi identificate ale beneficiarilor directi au fost: accesibilitate, informare, comunicare, implicare, orientare, sensibilizare si instruire in domenii de interes ce vizeaza coruptia. Din acest motiv, activitatile au fost structurate astfel incat prin intermediul proiectului sa se raspunda tuturor nevoilor de informare, comunicare, orientare si, mai ales, de implicare si luare a deciziilor. Activitatile au fost realizate printr-o metodologie interactiva: dezbateri, cluburi/ grupuri de informare si schimb de experienta, discutii, opinii, sugestii pe pagina web dedicata special tinerilor. De asemenea, a fost vizata o puternica implicare din partea cadrelor didactice, atat in sustinerea activitatii proiectului, cat si in asigurarea sustenabilitatii lui.
Scopul proiectului a vizat informarea, constientizarea si implicarea tinerilor in actiuni anticoruptie. Obiective asumate ale proiectului au fost cresterea gradului de informare a tinerilor privind fenomenul coruptiei in Romania si consecintele negative asupra societatii; contributia la cresterea constientizarii si incurajarea unei atitudini de intoleranta la coruptie in randul tinerilor; stimularea participarii tinerilor la semnalarea cazurilor de coruptie.


| Date beneficiari
    Grupul tinta este reprezentat de tinerii cu varsta cuprinsa intre 16 si 26 de ani. Tinand cont de principalele nevoi identificate ale beneficiarilor directi, activitatile au fost alese astfel incat prin intermediul proiectului sa se raspunda tuturor nevoilor de informare, comunicare, orientare si mai ales de implicare in luarea de decizii. Mentinerea sustenabilitatii proiectului a fost de asemenea asigurata prin intermediul activitatilor care vizat o puternica implicare si din partea cadrelor didactice atat in sustinerea activitatii proiectului cat si in asigurarea sustenabilitatii acestuia.

| Rezultatele proiectului
    Elevii si studentii carora proiectul li s-a adresat proiectul au beneficiat de o crestere a nivelului de cunostinte despre coruptia din Romania, despre efectele sale negative si despre mijloacele de prevenire si lupta impotriva coruptiei. Participantii la dezbateri si la grupurile de initiativa ale tinerilor au avut oportunitatea de a-si dezvolta interesul deja existent cu privire la aceasta tematica, fie din perspectiva politica, fie juridica sau jurnalistica.

Profesorii, ca grup tinta al proiectului, au beneficiat, de asemenea, de o crestere a nivelului de cunostinte despre coruptia din Romania, date fiind nu doar activitatile intreprinse in scoli, dar si efectuarea si publicarea unor studii statistice si calitative cu privire la coruptia din invatamant.

De asemenea, cercetarile efectuate in cadrul proiectului au fost folosite pentru a face recomandari documentate catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului privind legislatia si Inspectoratelor Scolare si rectoratelor universitare, privind practicile din sistemul de invatamant.

Website-ul www.tinericorecti.ro este sustinut in continuare din fonduri proprii si in prezent integreaza informatii, reprezentand o platforma pentru continuarea proiectului la nivelul municipiului Bucuresti.

Grupurile de initiativa ale tinerilor formate in proiect reprezinta structuri institutionale stabile si speram ca prin incurajarea membrilor si voluntarilor APD si a cluburilor de debate ARDOR, cele cinci grupuri pot deveni organizatii neguvernamentale formale.


| Bugetul proiectului (in RON)
    414520,00

| Parteneri
    Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR).

| Website-ul proiectului
    www.tinericorecti.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->