Participanti & Proiecte
Dezvoltare Durabila pentru comunitate
|
Organizator: AIESEC Tg.Mures |
|
Categorie: Originalitate |
Nevoile de imbunatatire ale sectoarelor deficitare ale ONG-urilor, au fost identificate la Targul de ONG-uri din luna mai, iar faptul ca tinerii au nevoie de dezvoltare pe anumite domenii personale care se pot dezvolta prin voluntariat s-a cercetat printr-un chestionar pe un esantion de 100 de studenti, din care 50% au recunoscut ca nu fac nimic, inca, pentru a-si imbunatati situatia.
| Scopul proiectului
Proiectul a avut ca scop imbunatatirea viziunii societatii asupra voluntariatului, prin imbunatatirea proceselor interne ale ONG-urilor locale si prin promovarea multiculturalitatii.
Obiective:
-Dezvoltarea durabila a 10 ONG-uri din Targu Mures prin implicarea a 20 voluntari internationali din reţeaua AIESEC pe o perioada de 2 luni.
-Informarea comunitatii locale, in special a tineretului asupra diversitatii culturale, si asupra importantei voluntariatului
-Organizarea a 4 seri culturale de prezentare a voluntarilor+un eveniment, "Global Village" de prezentare culturala si disimulare
| Aria geografica
Jud Mures, Tg.Mures, Sighisoara
| Rezumat
Proiectul a avut ca scop imbunatatirea viziunii societatii asupra voluntariatului, prin imbunatatirea proceselor interne ale ONG-urilor locale si prin promovarea multiculturalitatii. Au fost identificate nevoile organizatiilor nonguvernamentale de a-si imbunatati procesele interne, la un targ de ONG-uri, de unde AIESEC Tg.Mures s-a gandit sa ajute cu implicarea unor voluntari internationali cu cunostinte in domeniile deficitare ale ONG-urilor.
Obiective: -10 ONG implicate-realizat 9
-20 voluntari internationali implicati-realizat 16
-imbunatatire procese in cadrul ONG-urilor cu 60%-obiectiv realizat, ONG-urile au fost multumite de implicarea voluntarilor si au confirmat ca s-a imbunatatit situatia lor.
-4 seri culturale de promovare a diversitatii culturale-realizate, 20 participanti externi la fiecare
-eveniment numit "Global Village"-realizat in complexul Weekend, cu 400 participanti,unde s-a promovat activitatea voluntarilor, cultura tarii lor, specialitatile culinare traditionale-eveniment realizat
Cea mai importanta realizare a fost faptul ca ONG-urile si implicit AIESEC-ul au fost promovate si astfel li s-a inmultit numarul de membri, mai multi tineri dorind sa se implice in activitati de voluntariat.
| Date beneficiari
in cei 500 participanti se includ participantii de la serile culturale, reprezentantii ONG-urilor care au interactionat direct cu voluntarii, participantii de la Global Village, cei care au gustat preparate traditionale, s-au interesat de organizatii si de voluntariat si au participat la jocurile si concursurile organizate.
| Rezultatele proiectului
Rezultatul cel mai important al acestui proiect a fost imbunatatirea proceselor din ONG-urile partenere care pe urma sa poata dezvolta societatea mai departe, prin actiunile pe care le desfasoara.
Voluntariatul a fost promovat la maxim in timpul evenimentelor culturale organizate, astfel ca in anul 2011, numarul persoanelor implicate in organizatiile partenere implicit si in AIESEC Tg.Mures a crescut.
Cetatenii targumureseni au avut parte de un show cultural pe care nu il vor uita, si vor putea intelege mai bine culturile tarilor din care au fost voluntarii acestui proiect, deoarece au vazut beneficiile aduse de acestia, comunitatii orasului si au putut afla curiozitati despre tarile acestora.
Obiectivele au fost atinse prin perseverenta si promovarea evenimentelor. Faptul ca s-a dat un exemplu societatii ca se poate realiza si ceva bun pentru comunitate prin voluntariat, a ajutat la cresterea rezultatelor acestui proiect.
| Argument
Consideram ca proiectul Dezvoltare Durabila pentru comunitate se incadreaza in categoria de originalitate, deoarece, am propus ca problemele interne ale unui ONG sa fie solutionate de persoane exterioare acelui ONG, chiar persoane din alte tari, cu alte obiceiuri, alte idei despre cum ar trebui sa stea lucrurile. Din aceasta experienta au avut de castigat si ONG-urile, deoarece s-a inovat procesul respectiv, au avut de castigat si voluntarii care au vazut cum se lucreaza in alta tara intr-un ONG.
Pe de alta parte, ideea de seri culturale a fost una originala, deoarece doream ca comunitatea (mai ales tinerii) sa interactioneze cu voluntarii acestia intr-o ambianta de relaxare. Seara culturala cu invatatul limbii nationale a fiecaruia, a fost una educationala, dar celelalte au fost distractive si folositoare, iar in ultima am putut verifica ce le-a placut voluntarilor in Tg.Mures, prin fotografiile pe care le-au prezentat.
| Bugetul proiectului (in RON)
6391
| Parteneri
Fundatia Sf.Elisabeta, Fundatia Oasis, Fundatia Curcubeu, asociatia Talentum, Fundatia Alfa Transilvana, Beautiful life, Asociatia Hifa, Fundatia Rhema din Tirgu Mures, Asociatia Centrul Educational Interetnic pentru tineret (Sighisoara)
| Website-ul proiectului
a fost promovat pe site-ul organizatiei www.aiesecms.ro