close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



CoderDojo Brasov



| Organizator:
    Asociatia Learning Refactored (Invatamantul Refactorizat)
| Categorie:
    Premiul Special Organizația NEW ENTRY
| Problema de fond
    Ideea programului CoderDojo face parte din mișcare internațională CoderDojo, inițiată în Irlanda în anul 2011 cu scopul de a oferi copiilor interesați contextul în care să poată învăța programare într-un mediu informal și distractiv.
Asociația CoderDojo București a deschis un prim dojo și la noi în oraș în decembrie 2018 prin organizarea unui atelier demo de programare. La acel eveniment am participat mai multe persoane, printre care și 3 dintre mentorii care suntem și acum în acest program.
Am observat interesul crescut și numărul mare de copii participanți și am decis să ne implicăm mai departe sub umbrela Asociației CoderDojo București.
Din 2020 suntem entitate juridică separată și am început să ne orientăm spre recrutarea mentorilor mai tineri și să susținem atelierele mai frecvent, la cererea copiilor.


| Scopul proiectului
    Scopul programului este de a ajuta elevii din Brașov să cunoască încă de mici ce înseamnă progrmarea prin cursurile gratuite oferite mentori voluntari cu experiență în domeniul IT.

Obiectivele programului sunt de a crește această comunitate de voluntari, de a mări planșa de cursuri pe care le avem, de a ne face mai vizibili pe Social Media și nu numai, de a organiza tabere de programare pentru participanți și de a-i sprijini pe copii în participarea la concursuri naționale / intenaționale.


CoderDojo Brasov CoderDojo Brasov CoderDojo Brasov

| Aria geografica
    Acoperire națională pe timpul pandemiei. Majoritatea participanților sunt din județul Brașov

| Rezumat
    În era digitală în care trăim, a ști programare a devenit aproape la fel de esențial cu a ști să citești. Când îi învățăm pe copii să citească și să scrie, să adune și să scadă, îi învățăm de fapt metodele prin care să interacționeze cu lumea din jur.
Astfel, CoderDojo Brașov, vine în ajutorul elevilor prin ateliere gratuite de programare susținute de voluntari cu experiență în domeniul IT.
Proiectul CoderDojo Brașov face parte din mișcare internațională CoderDojo, inițiată în Irlanda în anul 2011 cu scopul de a oferi copiilor interesați contextul în care să poată învăța programare într-un mediu informal și distractiv.
Participarea copiilor este gratuită, iar toți cei care se implică (mentori, organizatori) sunt voluntari. Atelierele s-au desfășurat online, în weekend, pe parcursul unui an școlar, cu o durată de 2h/curs.
Pandemia prin care am trecut ne-a oferit ocazia să ne deschidem înscrierile nu doar pentru copiii din Brașov, ci și pentru alți copii din întreaga țară.
Astfel, 190 de elevi din România, cu vârsta cuprinsă între 7-17 ani, s-au bucurat de participarea la atelierele noastre gratuite.
Am avut o echipă de 27 de mentori voluntari cu experință în domeniul IT care au susținut cursuri pe 8 limbaje de programare diferite: Scratch, micro:bit, HTML,CSS&JS, JavaScript pe Khan Academy, Arduino, Python, Java, Minecraft Education Edition și C++.
Cele mai importante realizări au fost obținerea de componente hardware / kit-uri pentru atelierele de micro:bit, Arduino dar și 20 de licențe Minecraft Education Edition pe care le-am oferit participanților noștri.
La concursul Coolest Projects România, 10 copii de la CoderDojo Brașov au lucrat 3 luni la proiectele lor, iar primul loc la categoria Visual Programming - Scratch, a fost ocupat de unul dintre ei.


| Date beneficiari direcţi
    190 de elevii din țară cu vârsta cuprinsă între 7 și17 ani care s-au bucurat de inițierea în programare.

| Date beneficiari
    16 elevi din clasa a XI-a de la Colegiul Național de Informatică in 2020

| Activitati
    În fiecare an începem cu o sesiune de „lessons learned” pe baza feedback-ului de la părinți și mentori.
Pregătim materialele pentru promovarea online și începem recrutarea mentorilor: folosim testimoniale de la mentorii din anul trecut, creăm un formular de înscriere online, stabilim un interviu cu fiecare dintre ei și luăm o decizie.
După ce formăm echipa de mentori voluntari, în funcție de disponibilitatea și cunoștințele lor, decidem ce ateliere și pentru ce vârste vom oferi copiilor, câte grupe facem și care e limita numărului de participanți, dar și locația cursurilor.
Ulterior dăm startul înscrierilor pentru copii, le dăm un quiz în Kahoot, formăm grupele, stabilim programul orientativ pentru întregul an, transmitem părinților toate informațiile necesare și începem activitatea.
Fiecare mentor este responsabil de grupa lui de copii / părinți, își alege canalul de comunicare (cu părinții pe e-mail / WhatsApp, iar cu copiii Discord sau Google Meet) și susține atelierul pe limbajul de programare favorit timp de 3h, bilunar, exceptand sarbatorile legale și vacanțele copiilor.


| Rezultatele proiectului
    

| Bugetul
    0

| Parteneri
    În anul 2020-2021, Asociația CoderDojo București ne-a ajutat cu componente hardware / kit-uri pentru atelierele de micro:bit, Arduino dar și 20 de licențe Minecraft Education Edition pe care le-am oferit participanților noștri.

| Website proiect
    www.facebook.com/coderdojobrasov





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->