close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Voluntar din penitenciar pentru copii si tineri cu dizabilitati



| Organizator:
    Fundatia Motivation Romania
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    Atat persoanele cu dizabilitati, cat si persoanele private de libertate reprezinta grupuri dezavantajate care se confrunta cu prejudecati si uneori cu atitudini de respingere din partea societatii. Ambele categorii au nevoi de socializare, de prietenie, de apartenenta si o sensibilitate la acelasi subiect: discriminarea. De asemenea, voluntariatul angajatilor din sistemul administratiei penitenciare reprezinta un punct de plecare in vederea obtinerii sustinerii comunitatii pentru activitatile derulate de catre cei doi parteneri. Astfel, s-au creat premisele identificarii de domenii comune de interes pentru cei doi parteneri din proiect, care sa vina in sprijinul persoanelor cu dizabilitati aflate in grija Fundatiei Motivation Romania, precum si al persoanelor care executa pedepse privative de libertate.

| Scopul proiectului
    Scopul initial al proiectului a fost implicarea persoanelor private de libertate in actiuni cu caracter social si anume voluntariatul acestora pentru persoane cu dizabilitati. Ca urmare a acestei prime colaborari, insisi angajatii din sistemul penitenciar au pus la punct propriul program de voluntariat, care sustine proiectul Fundatiei Motivation de a le oferi celor 27 de copii si tineri dezinstitutionalizati o viata cat mai apropiata de cea din familie.

Voluntar din penitenciar pentru copii si tineri cu dizabilitati Voluntar din penitenciar pentru copii si tineri cu dizabilitati Voluntar din penitenciar pentru copii si tineri cu dizabilitati

| Aria geografica
    Bucuresti, Ilfov

| Rezumat
    Persoanele private de libertate si cele cu dizabilitati intelectuale au nevoie sa fie incluse in societate si de contacte sociale. In iulie 2010, trei persoane private de libertate i-au ajutat pe copiii si tinerii cu dizabilitati intelectuale din grija FMR. Detinutii au lucrat ca voluntari o saptamana la sera cu legume din Clinceni, Ilfov, din care se hranesc cei 27 de copii dezinstitutionalizati care traiesc in trei case de tip familial construite de FMR. In noiembrie, FMR si ANP au semnat un protocol de colaborare extins. In premiera pentru sistemul penitenciar, angajati acestuia s-au inscris intr-un program de voluntariat pentru copiii si tinerii cu dizabilitati din casele din Clinceni si Cornetu, Ilfov. 25 de angajati ai ANP – medici, psihologi, educatori – merg, incepand din noiembrie 2010, in zilele de week-end, prin rotatie, la Motivation pentru a le oferi copiilor si tinerilor dezinstitutionalizati timp, generozitate, experienta si caldura sufleteasca. Un alt obiectiv al colaborarii FMR-ANP il constituie participarea detinutilor la activitati de voluntariat, prin care este dezvoltata implicarea lor sociala. Un exemplu il constituie evenimentul organizat in decembrie la Penitenciarul Rahova, unde copiii si tinerii cu dizabilitati au sustinut un spectacol impreuna cu persoanele private de libertate si pentru acestea. La final, copiii si tinerii cu dizabilitati au primit cadouri confectionate de detinuti. Al treilea obiectiv al colaborarii este oferirea de ajutor specializat Motivation persoanelor cu dizabilitati private de libertate.

| Date beneficiari
    Persoanele din penitenciare au fost invitate sa voluntarieze pentru copiii si tinerii cu dizabilitati de la Fundatia Motivation prin prezentarea de informatii despre acestia. Detinutii din Penitenciarul Rahova au fost implicati in organizarea si sustinerea unui spectacol de colinde, transmis prin canalul de televiziune cu circuit inchis al unitatii. De asemenea, angajatii ANP implicati in organizarea activitatilor comune cu Motivation au pus bazele propriului program de voluntariat.
Se doreste continuarea proiectului cu informarea cat mai multor detinuti despre dizabilitate. Astfel, angajatii Motivation vor vizita si alte penitenciare din tara pentru a promova incluziunea persoanelor cu dizabilitati in societate, in paralel cu sprijinul specializat oferit celor cu dizabilitati din aceste unitati.


| Rezultatele proiectului
    Copiii si tinerii cu dizabilitati intelectuale dezinstitutionalizati aflati in grija Fundatiei Motivation Romania au parte de grija voluntarilor din sistemul penitenciar pe parcursul zilelor de sambata si duminica, cand sunt implicati in jocuri, plimbari si alte activitati distractive, pentru a le crea o atmosfera cat mai apropiata de cea din familie. Voluntarii implicati in proiect au reusit sa imbunatateasca calitatea modului de a comunica cu cei din jur la nivelul fiecarui copil. Insa cel mai important aspect este cel afectiv – voluntarii din penitenciare le ofera copiilor afectiunea de care orice fiinta are nevoie, iar copiii raspund cu aceeasi caldura sufleteasca si generozitate.
La randul lor, angajatii din penitenciare si din sistemul central sunt responsabilizati cu privire la nevoia de incluziune a persoanelor dezavantajate, devenind promotorii acesteia inclusiv la locul de munca.
Persoanele private de libertate au fost si sunt implicate in proiecte de voluntariat, desi se afla in detentie si nu au aceeasi libertate de miscare ca alti membri ai societatii. Detinutii au astfel parte de atentia copiilor si tinerilor pentru care voluntariaza si de implicare in activitati noi.


| Argument
    Programul de voluntariat al persoanelor private de libertate si al angajatilor din sistemul penitenciar este o premiera. Sunt vizate doua grupuri sociale dezavantajate, persoanele cu dizabilitati si cele private de libertate, ale caror activitati comune sunt sustinute de angajati ai sistemului penitenciar. Scopul acestui proiect este lupta impotriva izolarii ambelor categorii si o mai buna integrare in societate. Originalitatea proiectului este sensibilizarea detinutilor si astfel o implicare a lor in campanii sociale prin intermediul unor copii care au cunoscut izolarea in perioada lor de institutionalizare. Nu in ultimul rand, voluntariatul oferit de angajatii din sistemul penitenciar este poate cea mai vizibila metoda de demonstrare a rolului si dedicarii acestora, mai presus de functie sau salariul platit de la buget.

| Bugetul proiectului (in RON)
    0

| Parteneri
    Fundatia Motivation Romania (FMR) si Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP)

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes