Participanti & Proiecte
LiterNet.ro (2011)
|
Organizator: Asociaţia LiterNet |
|
Categorie: Arta si cultura |
In cursul unor interviuri cu un numar de persoane cu un serviciu solicitant, acestea si-au exprimat interesul de a obtine informatii selectate despre manifestari culturale. In acest context LiterNet a fost initiat ca o sursa comprehensiva, usor de accesat care sa adune la un loc informatie si recomandari culturale. Dezvoltarea proiectului s-a făcut apoi prin extinderea sa cu Editura LiterNet, care a oferit carti electronice gratuite cu accent pe zone de interes specifice (piese teatru, scenarii film, foto, texte scurte, poezie), adresate studentilor si profesionistilor din zonele respective.
| Scopul proiectului
In cadrul proiectului LiterNet ne-am propus crearea unui spatiu virtual care reuneste informatie culturala de actualitate, cronici de eveniment cultural, eseuri si fotografie, precum si carti electronice. De asemenea LiterNet reprezinta locul in care tineri autori s-au lansat, beneficiind de vizibilitatea pe care o aducea prezenta pe LiterNet a unor nume consacrate. In ultima perioada am initiat si proiecte de aducere a tinerilor cu interese culturale in preajma unor posibili mentori / modele
| Aria geografica
Romania si oriunde exista o conexiune la internet
| Rezumat
Nevoia identificata: acces rapid la informatie culturala selectata, relevanta, nisata / Obiective vizate: oferirea informatiei necesare si educarea gustului publicului prin selectarea evenimentelor promovate, incurajarea unor tineri creatori si oferirea unui spatiu virtual in care sa se manifeste, exprimarea unor opinii atipice in spatiul cultural romanesc si obtinerea unor reactii in timp, asigurarea interactiunii si colaborarii / mentoratului / cunoasterii reciproce intre generatii diferite de creatori sau de oameni ce aspira sa devina creatori Activitati si rezultate: 1. Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) - 62 mii descarcari in 2011 / 2. Agenda LiterNet (http://agenda.liternet.ro) - acoperirea jurnalistica a principalelor evenimente culturale - 2,9 milioane accesari in 2011 / 3. Atelier LiterNet (http://atelier.liternet.ro) - selectarea, corectarea, editarea si postarea de articole - 2,7 milioane accesari in 2011 / 4. Tineri la repetitii (http://agenda.liternet.ro/cro nici/tinerilarepetitii.html) - facilitarea accesului gratuit al tinerilor la repetitii ale unor evenimente de marca (3 festivaluri, aprox. 250 tineri participanti) / 5. Bibliopolis (http://atelier.liternet.ro/ar hivarubricii/91/Bibliopolis.ht ml) - 3 interviuri complexe cu scriitori in 2011, 2.500-4.500 de cititori pt fiecare scriitor / 6. Autismul din interior (http://atelier.liternet.ro/ar hivarubricii/130/Autismul-din- interior.html) - identificarea si intervievarea unor parinti ai copiilor cu autism, copii recuperati, terapeuti - 9 interviuri, 6.150 cititori
| Date beneficiari
Utilizatorii au posibilitatea sa acorde note textelor postate, sa comenteze si sa propuna cronici ale evenimentelor la care participa, precum si periodic texte pe teme specifice.
| Rezultatele proiectului
Principalul rezultat obtinut a fost diseminarea informatiei culturale in cadrul unui grup cu acces redus la asta din cauza timpului insuficient. Informatia despre un numar important de evenimente culturale (peste 5 milioane de accesari in anul 2011) a ajuns la public, ducand la intensificarea activitatii culturale a acestuia. Un numar important de mesaje personale si de comentarii afisate pe LiterNet care exprimau pareri despre evenimentele recomandate ca si mini-cronicile din partea cititorilor au demonstrat eficacitatea mesajului. Un alt rezultat important a fost consacrarea unor colaboratori LiterNet si aparitia lor si in reviste sau la edituri importante dupa sau in paralel cu activitatea la LiterNet, dupa atingerea unui numar de ore de practica necesare pentru a-si rafina exprimarea culturala. In ceea ce priveste Editura, rezultatele sunt si mai vizibile. Daca la debutul acesteia nu exista nici o colectie de literatura romaneasca, numarul de descarcari ale cartilor LiterNet a demonstrat interesul pentru autorii din Romania, fapt ce a incurajat numeroase edituri sa lanseze colectii dedicate acestora. Publicarea unor piese de teatru (traduceri si texte originale) a inlesnit punerea lor in scena in diverse teatre din Romania, o parte din contactele intre autor si teatru fiind intermediate de LiterNet. De asemenea, unele piese romanesti publicate de LiterNet s-au jucat in strainatate (in special Ungaria). Publicarea unor scenarii de film a facut ca regizorii sa le descopere, unele reusind sa se transforme astfel in film.
| Bugetul proiectului (in RON)
2000
| Parteneri
- edituri pe hirtie: Humanitas Fiction, Vellant, IBU Publishing, Polirom, Trei, Cartea Romaneasca, Compania, Corint, Leda, ART, Nemira, Herald / - ziare si reviste culturale: Adevarul, Film Menu, Dilema Veche, Observator Cultural, ManInFest, Bucurestiul cultural, Esquire, RFI Romania, Hotnews etc. / - posturi de radio: Radio RFI Romania, Radio Itsy Bitsy / - festivaluri: Festivalul National de Teatru, Festivalul de Film TIFF, Festivalul de teatru de la Sibiu, Festivalul de teatru tanar de la Alexandria, Festivalul de film documentar One World, Bucharest International Film Festival, Festivalul de scurtmetraj NexT, Festivalul de animatie Anim'est, Festivalul de muzica de camera SoNoRo, Festivalul George Enescu / - ateliere culturale: Aristoteles Workshop, Cinema.Edu, EducaTIFF, First Draft (ctrl + N) / - concursuri: Concursul de scenarii HBO / - promotori concerte: Quartz Media (Alexandru Tomescu)
| Website-ul proiectului
http://www.liternet.ro