Participanti & Proiecte
Un strop de demnitate
|
Organizator: Asociatia Pe Stop |
|
Categorie: Servicii de asistenta sociala |
Am inceput prin aplicarea unor chestionare online, despre ce tipuri si cantitati de produse de igiena menstruala folosesc femeile; pe baza rezultatelor am conceput primele 9 pachete cu absorbante, pe care le-am distribuit persoanelor de la Gara de Nord, in ianuarie 2018. Luna urmatoare, ele au adus si alte persoane, astfel ca numarul beneficiarelor a crescut organic de la o luna la alta. In timp, unele beneficiare ne-au povestit mai multe despre dificultatile lor de a-si gestiona menstruatia fara resursele necesare. Am aflat si despre nevoia lor de avea informatii corecte, a intelege de ce avem menstruatie si a putea vorbi deschis despre acest subiect. Unele beneficiare ne-au facilitat accesul in unele comunitati unde nu am fi stiut sa ajungem pe cont propriu.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului este reducerea dezavantajelor sociale, educationale si economice pe care menstruatia le creeaza fetelor si femeilor din medii sarace.
Obiective:
1. sa distribuim lunar pachete cu produse adecvate de igiena menstruala fetelor si femeilor din medii defavorizate din Bucuresti;
2. sa organizam, tot pentru ele, cursuri gratuite despre igiena menstruala
3. sa le oferim brosuri educative despre menstruatie
| Aria geografica
Bucuresti, jud. Calarasi, jud. Maramures
| Rezumat
„Un strop de demnitate” abordează problemele pe care menstruația le pune fetelor și femeilor din medii vulnerabile. Cand nu ai resursele necesare, menstruatia devine o umilitoare grija in plus. Acest efect mai putin cunoscut al saraciei in viata initima a femeilor este si un mod de perpetuare a starii de fapt: in lipsa produselor de igiena menstruala si a conditiilor adecvate, multe dintre ele lipsesc de la munca/scoala in perioada menstruala, ratand sansa de a se educa adecvat sau a contribui la veniturile familiei. Adesea improvizeaza solutii neigienice, care le pot afecta sanatatea.
Obiectivul proiectului este de a le oferi fetelor si femeilor din medii vulnerabile resursele necesare pentru a face fata in siguranta si cu demnitate perioadei menstruale, prin:
1. Distribuirea de pachete cu absorbante, alte produse de igiena conexe si brosuri informative
2. Organizarea cursurilor gratuite de igiena menstruala.
Distribuim lunar pachete cu absorbante de diferite tipuri, servetele intime, servetele uscate, gel igienic pentru maini si lenjerie intima – acum, numarul acestora a ajuns la 350 lunar. In cadrul cursurilor, oferim informatii corecte despre menstruatie si ingrijire, incurajam discutiile deschise si cream un cadru sigur si prietenos in care sa se poata impartasi probleme sau nelamuriri despre acest subiect. In ian. 2018 – sep. 2019, Pe Stop a functionat exclusiv pe baza de voluntariat
Intre ian. 2018 - dec. 2019, am distribuit 4867 de pachete si am organizat primele 2 cursuri de igiena pentru beneficiare, care au dobandit standarde de ingrijire pentru tot restul vietii. In comunitatile unde mergem lunar, am reusit sa deschidem o discutie despre menstruatie ca un fenomen normal si sa demontam imaginea de lucru rusinos, despre care nu trebuie vorbit.
| Date beneficiari
Beneficiarele directe sunt in jur de 500 de fete si femei cu varste cuprinse intre 10 si 55 de ani, provenind din diverse medii defavorizate din Bucuresti, jud. Calarasi si Maramures. Aproximativ 250 dintre ele sunt femei cu venituri mici sau fara venituri, care locuiesc in conditii precare, se adapostesc in centre temporare sau traiesc pe strada, din zonele defavorizate din Bucuresti mentionate mai sus. Restul femeilor sunt beneficiare ale altor asociatii si fundatii cu care colaboram, precum Casa Ioana, ARAS - Asociatia Romana Anti-SIDA, Fundatia ICAR, Asociatia Free, Asociatia Solwodi, Asociatia Nevuvinte, Asociatia Carusel, Reality Check si Casa Buna.
| Date beneficiari
Beneficiarii indirecti sunt familiile beneficiarelor directe (in jur de 1000 de persoane), care vor avea avantajul unui membru al familiei care poate sa isi continue educatia, activitatile si responsabilitatile cotidiene fara obstacolul reprezentat inainte de zilele delicate ale lunii.
| Activitati
- Am oferit lunar pachete cu produse de igiena menstruala fetelor si femeilor defavorizate din Bucuresti. Echipele de voluntare au distribuit personal pachetele beneficiarelor, au pastrat evidenta lor si au tinut legatura telefonic cu acestea. Unele dintre beneficiare au ajutat echipele de teren sa gaseasca noi comunitati care aveau nevoie de pachete.
- Am distribuit astfel de pachete si asociatiilor printre ale caror beneficiare se numarau fete si femei in situatii vulnerabile: femei fara adapost, victime ale violentei domestice, mame tinere, persoane din zone rurale defavorizate etc.
- Am creat si distribuit brosuri cu informatii despre menstruatie, concepute intr-un mod simplu de urmarit, cu ilustratii, astfel incat sa fie accesibile si persoanelor cu nivel scazut de educatie.
- Am organizat cursuri interactive de igiena menstruala cu beneficiarele noastre directe si cu beneficiarele diferitelor organizatii partenere. Cursurile sunt accesibile oricui, adaptate la varsta si nivelul de educatie/alfabetizare, si au inclus si o masa calda pentru participante. In timpul cursului cream o atmosfera sigura si prietenoasa, care sa permita participantelor sa puna intrebarile care le preocupa de multa vreme.
| Rezultatele proiectului
1. Pe parcursul celor 2 ani de desfasurare a proiectului am distribuit 4867 de pachete cu produse de igiena menstruala fetelor si femeilor din medii defavorizate din Bucuresti si, ocazional, in afara acestuia, in Spantov (jud. Calarasi) si Ponorita (jud. Maramures).
2. Am organizat primele doua cursuri de igiena menstruala la finalul anului 2019.
3. Am distribuit brosuri cu informatii despre menstruatie catre 250 fete si femei din medii vulnerabile.
Proiectul a adus in atentia publicului din Romania problema gestionarii menstruatiei pentru femeile sarace, fiind prima initiativa concreta, pe termen lung, axata in principal pe aceasta nevoie.
O data cu interventiile lunare in comunitati, am putut sa deschidem discutia despre menstruatie altfel decat avea ea loc pana acum: dintr-un subiect rusinos, de evitat, o „problema” a femeilor, menstruatia a devenit un fenomen normal, despre care se pun intrebari si se discuta deschis; astfel, beneficiarele dobandesc standarde de ingrijire corecta pe termen lung si se obisnuiesc sa vada menstruatia ca pe un fenomen natural si sanatos.
| Bugetul
278246
| Parteneri
-
| Website proiect
https://pestop.org/