close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



BookLand Renovare scoli rurale



| Organizator:
    Asociatia BookLand
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    În 2018, Asociația BookLand a renovat o sală de clasă și a transformat-o în laborator de informatică la Școala gimnazială Matei Basarab din comuna Brebu, jud Prahova. A fost momentul în care am constatat lipsa unor spații adecvate pentru activitățile școlare în mediul rural. Unele școli sunt vechi de peste 150 ani și nu au beneficiat de nicio reabilitare. Sunt pline de igrasie și mucegai, aerul fiind irespirabil. Prin tavane plouă, pe jos este pământ acoperit de linoleum/scândură mâncată de carii. Prin uși și geamuri bate vântul. Sobele se alimentează cu lemne cât să nu înghețe copiii de frig. Toaleta e în curte, apa nu curge deloc iarna. Copiii din rural sunt trimiși la școală să învețe, însă acolo se îmbolnăvesc! În 2020 am demarat Programul BookLand Renovare & Dotare Școli Rurale al cărui slogan este ”Împreună CONSTRUIM oameni!”.

| Scopul proiectului
    Asociația noastră și-a propus să transforme clădirile școlare aflate într-o stare deplorabilă în spații moderne, primitoare, dotate corespunzător pentru că renovarea școlilor și asigurarea condițiilor moderne de studiu pentru copiii din rural nu constituie un lux, ci o nevoie.
Obiectivele noastre au fost să: convingem comunitatea că acesta nu este doar un vis, ci se poate realiza cu implicarea tuturor; persuadăm autoritățile să susțină programul nostru; obținem finanțare; renovăm clădirile școlare pentru ca 15.000 de copii să studieze în 78 de școli care să funcționeze în clădiri sigure.


BookLand Renovare scoli rurale BookLand Renovare scoli rurale BookLand Renovare scoli rurale

| Aria geografica
    Județele: Arad, Argeș, Bacău, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.

| Rezumat
    Nevoi: În România au rămas cel mult 21.000 școli, 63% dintre acestea fiind în rural. 82% dintre aceste clădiri au fost construite înainte de 1970, 16% până în 1989 iar 2% după Revoluție. În ultimii 30 ani s-au construit max 400 școli, însă s-au închis câteva mii. Iar conform unei anchete realizate de Banca Mondială, în colaborare cu Ministerul Educației Naționale, 1 din 6 școli nu are acces la o sursă autorizată de alimentare cu apă, 1 din 10 școli nu are sistem centralizat de încălzire, iar 1 din 4 școli încă utilizează soba drept principală sursă de încălzire.
În România secolului 21, elevii din mediul rural sunt condamnați să învețe în spații insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sănătatea sau chiar viața în pericol atât lor, cât și profesorilor.
Prin acest program vrem să spunem ”Adio” igrasiei și mucegaiului, băncuțelor rupte, ușilor/geamurilor/pardoselilor deteriorate, acoperișurilor prin care plouă, curților pline de noroi, sobelor în sălile de clasă și WC-urilor situate în curte!
Misiune: Asociația BookLand susține egalitatea în drepturi pentru copiii din mediul rural asumându-și renovarea școlilor pentru a le asigura acestora șansa la o educație de calitate.
Principalele activități: După identificarea clădirilor care se află într-o stare deplorabilă am mobilizat sute de companii să contribuie cu bani si produse, am motivat autoritățile și comunitatea locală să se implice.
Cu banii obținuți de la autorități pentru manoperă am contractat firme de construcții și cu materialele primite de la companii am transformat clădirile în spații funcționale, pline de culoare și primitoare, dotate corespunzător.
Realizări: 15.000 copii din rural învață în condiții moderne în 68 de școli renovate în intervalul ian 2020 - dec 2022 (14 în 2020, 23 în 2021, 31 în 2022).


| Date beneficiari direcţi
    Direct – 15.000 de elevi care învață în clădirile renovate și peste 2.000 de cadre didactice

| Activitati
    În fiecare an de implementare, după selectarea clădirilor școlilor (care au aplicat pentru renovare) ce urmează a fi renovate, am contractat constructorul pe care l-am trimis să facă devizul de materiale construcții necesare și costul manoperei. În baza devizului, am solicitat ajutorul partenerilor noștri, companii din domeniu, care ne-au trimis materialele la școli. Odata ce am primit materialele, am demarat șantierul care a durat între 2 și 9 luni, în funcție de mărimea clădirii și de stadiul său de degradare. Am reușit să mobilizăm comunitatea și autoritatea publică locală să ni se alăture în toate cele 68 de șantiere: în weekend-uri am desfășurat o serie de activități de curățenie cu părinți, profesori, elevi.
După renovarea și dotarea școlilor, am efectuat recepția și apoi am trimis un coleg care să realizeze o filmare în care surpinde aspectele reprezentative ale comunității, cât și turul clădirii, tur documentat prin dialogul dintre un ambasador (personalitate născută în județ) și director, profesori, elevi, părinți, membrii de seamă ai comunității.
De fiecare data am comunicat transparent stadiul șantierelor noastre prin canalele proprii de comunicare.


| Rezultatele proiectului
    Programul nostru a generat o schimbare importantă în satele și comunele României.
BookLand Renovare are cele mai concrete rezultate – clădiri dărăpănate în care ploaia pătrunde în interior, săli de clasă cu igrasie și mucegai, uși / geamuri / pardoseli cu un grad mare de deteriorare, multe dintre băncile și scaunele din sălile de curs nemaiputând fi utilizate din cauza vechimii, ca să nu mai vorbim despre lipsa de dotare a claselor/laboratoarelor cu echipamentele IT necesare au devenit locuri în care copiii să poată să fie curioși, să învățe și să experimenteze! Am reușit să readucem la viață 68 unități de învățământ în 3 ani: de la șape, parchet, centrale termice, calorifere, uși, ferestre, băncuțe noi, la conexiune internet și echipamente moderne, precum multifuncționale, calculatoare și videoproiectoare, până la acoperiș. Practic, școlile față de care Asociația BookLand și-a luat acest angajament au trecut în doar 2-9 luni fiecare prin schimbări radicale, menite să le ofere copiilor din mediul rural șanse reale la o educație performantă
Adică un loc unde să își trăiască viața de tineri așa cum ar trebui, chiar dacă sunt în sate.
În 2020, 3094 de elevi s-au bucurat și continuă să se bucure de spații moderne; în 2021, 5083 de elevi s-au dezvoltat și se formează în condiții optime; in 2022, 6851 de elevi au pășit cu încredere pragul școlilor renovate!
Prin renovarea celor 68 de școli, 15.000 de elevi au venit și continuă sa vină cu bucurie la școală!


| Bugetul
    8176787 LEI

| Parteneri
    Leroy Merlin, MaxBet, SAP România, Majorel, Unicredit Consumer Financing, Decathlon, Sipex Company, Elis Pavaje, Bilka, Titan Machinery România, Turbomecanica, Arkema, Bostik România, Profi, Synevo, Viva Credit, Rehau, Amazon România, Trutzi, Masteplast, Barrier, Fereastra Rekord, Ferroli, Ariston, GLS, Xella, Austrotherm, Hirsch Porozell, Swisspor, Siniat, Arcomedia, Ferro, Instal Impex, Cesarom, Terra Gres, Wenglor, La Notaru’ Supermarket, Fuchs Condimente, Asevi, Oskar, Policolor, Daw Bența Caparol, Ravago ROM, Sitel Group, Wipro, Somaco Grup Prefabricate, Lindab, Novaintermed, MaxBau, Ropeco, Purmo, Isomat, Baumit, Pall-Ex, Porta Doors, Sanotechnik, Deutsche Leasing, Tesy, Kronospan, RTH Proconstruct, Real Grup Invest, Kaefer, Stamel, Porsche Finance Group, Romprofix, Raveli Doors and Floors, Holver, Niko Auto Com, Bauelemente, Fundația „O speranță în plus”, Asociația „Acasă” Cluj, Argenta, Asko Group, Indfloor, Mediapost Hitmail, Marvicon, BARZA, Novatik, ButanGas, SolExpert, Gilcom, Mindo, Cemix, Romstal, Valrom, Promelek, Tesa Tape, Euroțigla, DPD, Vitraq, Luxten, Eglo, Savelectro, BrioFresh, Mation, Vinca Marmură, Tablă Construct, Master Builders Solutions, Echipa de Tâmplărie, Pro Invest.

| Despre organizator
    De 12 ani contribuim la sublinierea importanței educației & dezvoltării personale prin Întâlnirile BookLand Evolution care facilitează tinerilor dialogul cu varii personalități, prin Taberele Coolturale BookLand care le oferă un mix echilibrat de activități educaționale & distractive în mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea școlilor - inițiativă care acordă copiilor defavorizați din mediul rural o șansă reală la o educație de calitate!


| Website proiect
    https://book-land.ro/renovare/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->