close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Crestem Impreuna



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Programul a fost dezvoltat in urma recomandarilor studiului Impactul migratiei parintilor asupra copiilor ramasi acasa, realizat de Salvati Copiii in 2007, cu sprijinul ANPDC. Studiul a evidentiat ca plecarea unui parinte este un moment dificil pentru copil, iar lipsa mamei este mai des şi mai intens resimţită, aratand totodata, care sunt nevoile copiilor pe perioada separarii de parinti. In 2009, cu ajutorul filialelor Salvati Copiii si al institutiilor locale, au fost identificate orasele cu amploare ridicata a fenomenului, iar la nivelul acestora, scolile cu un numar mare de copii cu parintii plecati. Au fost incheiate parteneriate cu scolile si cu institutiile cu rol in protectia si educatia copilului din 8 orase, iar urmatorul pas a fost identificarea si evaluarea nevoilor copiilor (evaluare educationala, psihologica si sociala).

| Scopul programului
    Scopul programului il constituie diminuarea impactului negativ al migratiei economice a parintilor in strainatate asupra copiilor ramasi singuri acasa. Obiectivele sunt: asigurarea protectiei copiilor prin oferirea de servicii de consiliere psihologica; furnizarea de suport educational si oferirea de activitati de socializare copiilor; asigurarea comunicarii dintre copii si parintii care muncesc in strainatate; sprijinirea parintilor si apartinatorilor prin programe de consiliere si suport; constientizarea opiniei publice si a specialistilor cu privire la fenomenul copiilor ramasi acasa.

Crestem Impreuna Crestem Impreuna Crestem Impreuna

| Aria geografica
     Pitesti/Arges, Brasov/Brasov, Bucuresti, Resita/Caras-Severin, Mangalia/Constanta, Targoviste/Dambovita (2 centre), Craiova/Dolj, Petrila, Lupeni/Hunedoara, Iasi/Iasi, Sighisoara/Mures, Piatra Neamt/Neamt, Suceava/Suceava, Timisoara/Timis, Negresti/Vaslui

| Rezumat
    Unul din efectele migratiei masive a romanilor catre tarile cu o economie mai dezvoltata il constituie aparitia unei noi categorii de copii in risc – copiii ramasi singuri acasa. Conform datelor oficiale (ANPDCA), in 2013, 80.036 de copii aveau parintii plecati la munca in strainatate. O serie de studii arata insa ca cifrele sunt mult mai mari, in jur de 350.000 (UNICEF). Lipsiti de indrumarea si afectiunea parintilor, copiii sunt expusi mai multor riscuri: riscului de abandon scolar, de autoizolare, de aparitie a unor tulburari emotionale si comportamentale. Programul isi propune sa diminueze impactul negativ al migratiei economice a parintilor asupra copiilor ramasi acasa, prin oferirea de sprijin atat copiilor, cat si persoanelor in grija carora au ramas/parintilor acestora. Activitatile destinate copiilor urmaresc prevenirea abandonului scolar prin pregatire scolara suplimentara, consilierea psihologica, ocuparea timpului liber cu activitati recreative, facilitarea comunicarii cu parintii plecati. Activitatile se desfasoara in 16 locatii in spatii puse la dispozitie de scolile partenere sau autoritati, spatii care au fost amenajate si dotate cu mobilier si calculatoare. Din 2010, peste 4100 de copii si 3070 de apartinatori/parinti au beneficiat de serviciile programului. 67% dintre copii si-au imbunatatit performantele scolare, peste 60% si-au imbunatatit abilitatile emotionale si peste 70% abilitatile sociale. In urma eforturilor susținute ale Salvati Copiii, in varianta modificata a Legii Copilului din 2013 a fost inclus un capitol distinct cu privire la aceasta categorie de copii. Au fost create grupuri de lucru locale in toate orasele in care se deruleaza proiectul cu reprezentanti din cadrul institutiilor relevante cu rol in asistenta sociala si educatie.

| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai programului sunt selectati pe baza unor criterii stabilite in metodologia de implementare. Acestia sunt:
- Copiii de varsta scolara cu parinti plecati la munca in straintate, din orasele selectate - 4100;
- Apartinatorii (unul dintre parinti, bunici, alte rude) in grija carora au ramas copiii -3070;
- Parintii plecati la munca in strainatate - 650;
- Profesionistii care lucreaza in program si care au fost formati in scopul derularii activitatilor -32.


| Rezultatele programului
    Peste 4100 de copii si 3070 de apartinatori au beneficiat de serviciile programului.In urma participarii la activitatile programului,activitati de suport scolar si socializare,consiliere psihologica si comunicare cu parintii plecati prin computerele din program, 67% dintre copii si-au imbunatatit performantele scolare, s-a redus numarul absentelor, peste 60% si-au imbunatatit abilitatile emotionale si peste 70% abilitatile sociale. Copiii au devenit mai increzatori in propriile puteri, s-au ameliorat relatiile dintre acestia si parintii plecati si relatia copil-apartinator. Apartinatorii au participat la intalniri lunare de informare si consiliere menite sa conduca la o mai buna abordare a problemelor copiilor pe perioada separarii de parinti. Peste 31.000 de persoane au fost sensibilizate cu privire la nevoile copiilor singuri acasa. Au fost tiparite si distribuite peste 13.000 de pliante si 1.400 de postere. In urma eforturilor Salvati Copiii, in varianta modificata a Legii Copilului din 2013 a fost inclus un capitol distinct cu privire la protectia acestor copii. Alte rezultate: parteneriate incheiate cu institutii locale din 13 judete si Bucuresti, 16 sali amenajate si dotate cu mobilier si calculatoare cu acces la internet, 16 grupuri de lucru formate din specialisti din institutiile partenere cu intalniri periodice, 32 de specialisti din program instruiti anual. In urma realizarii de interviuri cu copii si bunici din program, in cadrul unui proiect teatral romano-german, a fost pusa in scena si jucata in mai multe orase din ambele tari o piesa de teatru.

| Bugetul programului (in RON)
    3608300

| Parteneri
    Inspectorate Scolare Judetene si de sector, DGASPC-uri judetene si de sector, Primarii, Scoli din localitatile in care se desfasoara programul, Enel Cuore, Porsche Romania, Money Gram, BASF Foundation

| Website-ul programului
    -





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->