close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



O viata mai buna pentru varstnici



| Organizator:
    Asociatia Alternative Sociale
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    AAS are o experienta de 8 ani in asistenta psihosociala a persoanelor varstnice aflate in dificultate in orasul Iasi. In aceasta perioada, specialistii AAS au asistat direct peste 1000 de vartnici aflati in situatii de risc. Ca urmare a numarului ridicat de cereri de asistenta venite atat din mediul urban, cat si din mediul rural, AAS prin proiectul „O viata mai buna pentru varstnici!” a continuat si extins eforturile de imbunatatire a calitatii vietii varstnicilor in regiunea de NE a tarii.
Din experienta de asistenta si parteneriatele anterioare, AAS a sesizat lipsa unei abordari unitare in asistarea varstnicilor, aspect care ingreuna colaborarea interinstitutionala si asistarea pluridisciplinara a cazurilor, dar si lipsa de pregatire a specialistilor din mediul rural.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost sprijinirea sistemului de protectie a varstnicilor aflati in dificultate prin oferirea de resurse cheie.
Obiectivele proiectului au fost: (1) Imbunatatirea serviciilor sociale dedicate varstnicilor din judetul Iasi; (2) Crearea unei abordari unitare privind asistenta varstnicilor la nivelul sistemului national de protectie a varstnicilor;(3) Imbunatatirea abilitatilor specialistilor din Iasi, Botosani si Vaslui in domeniul asistentei directe a persoanelor varstnice aflate in dificultate.


O viata mai buna pentru varstnici O viata mai buna pentru varstnici O viata mai buna pentru varstnici

| Aria geografica
    Iasi, Vaslui, Botosani

| Rezumat
    Varstnicii reprezinta o categorie defavorizata a populatiei. Migratia pentru munca, criza economica, imbatranirea populatiei etc. sunt fenomene ce afecteaza negativ viata persoanelor varstnice din Romania care raman singure si cu putine resurse pentru a face fata problemelor complexe (medicale, financiare, sociale, psihologice, juridice etc.) cu care se confrunta. Pe langa acestea se adauga si lipsa de pregatire a specialistilor implicati in asistenta persoanelor varstnice, lipsa resurselor si a unei metodologii unitare de asistenta a persoanelor de varsta a treia.
Proiectul a urmarit sa sprijine sistemului public de asistenta a varstnicilor aflati in situatii de risc din judetele Iasi, Vaslui si Botosani, ca urmare a nivelului ridicat de saracie si a gradului scazut de dezvoltare a serviciilor sociale. Principalele activitati au fost de asistenta sociala, psihologica, juridica, sprijin material, activitati de socializare si formare a persoanelor din sistemul public care sa ii ajute pe varstinici sa traverseze sau sa depaseasca momentele de viata dificile, problemele socioeconomice, de sanatate, singuratate, lipsa de suport social etc.
Prin proiect au fost asistati direct 420 de varstnici aflati in dificultate(din mediul rural si urban). A fost creata o metodologie de asistenta a persoanelor varstnice conform reglementarilor legale in vigoare, tiparita in 1200 de exemplare si distribuita la nivel national institutiilor cu atributii in protectia varstnicilor. Aceasta a fost tradusa in limba engleza (100 de exemplare) si distribuita gratuit in tarile din Europa de Est. Ca rezultat a patru cursuri de formare, au fost instruiti 67 de specialisti (asistenti sociali, psihologi, juristi, politisti) din judetele Iasi, Vaslui si Botosani in asistarea varstincilor vulnerabile.


| Date beneficiari
    Varstnicii asistati in cadrul proiectului au avut un rol important in cadrul procesului de asistenta prin implicarea lor in asistarea, identificarea si referirea de noi cazuri aflate in risc. Astfel,ei au devenit din persoane asistate un sprijin pentru alti varstnici si un ajutor pentru echipa proiectului.
De asemenea, specialistii care au participat la training-urile organizate in cadrul proiectului au diseminat colegilor cunostintele dobandite, prin distribuirea si promovarea metodologiei de asistenta psiho-socio-juridica a persoanelor varstnice.


| Rezultatele proiectului
    1.Unul dintre rezultatele importante ale proiectului a fost crearea "Metodologiei de lucru in asistenta psiho-socio-juridica a persoanelor varstnice", care este o „trusa de instrumente” necesara psihologului, asistentului social, juristului etc. care lucreaza cu varstnicii aflati in dificultate. Metodologia a stat la baza instruirii a 67 de specialisti care au participat la 3 sesiuni de formare organizate in IS, VS, BT.
2.Varianta electronica a metodologiei a inregistrat 4390 de download-uri realizate de vizitoatori unici.
3.Pentru 420 de varstnici aflati in dificultate a fost imbunatatita calitatea vietii prin servicii de asistenta psiho-socio-juridica si ajutor material(alimente, medicamente, imbracaminte etc).
-118 institutii din Romania care au atributii in domeniul protectiei persoanelor varstnice aflate in dificultate au primit "Metodologia de asistenta psiho-socio-juridica a persoanelor varstnicilor" pentru a contribui la formarea continua a personalului din cadrul acestor institutii si pentru a pune bazele unei practici unitare in asistenta persoanelor varstnice la nivel national.
-Ca efect colateral al proiectului mentionam implicarea sponsorilor locali in asistarea varstnicilor. Acestia au contribuit financiar pentru consultatia oftalmologica si achizitionarea a 47 perechi de ochelari pentru 31 varstnici. Persoane fizice au donat imbracaminte de iarna pentru varstnicii foarte saraci, abandonati si izolati din mediul rural.


| Bugetul proiectului (in RON)
    614309,33

| Parteneri
    Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Iasi, Directia de Asistenta Comunitara Iasi, Inspectoratul Judetean de Politie Iasi, Primariile Comunelor Ciortesti, Schitu Duca, Baltati, Sinesti si Miroslava din judetul Iasi.

| Website-ul proiectului
    www.alternativesociale.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->