Participanti & Proiecte
Terapie prin Arta - Imparte bucurie
|
Organizator: Asociatia Create.Act.Enjoy |
|
Categorie: Sanatate |
Principiul pe care se bazeaza terapia prin arta este ca activitatea artistica produce efecte benefice prin capacitatea de a face persoanele sa isi exprime emotiile si sa isi descopere diferite abilitati. In acest context, echipa de proiect a identificat ca spatiu neconvențional de implementare a metodelor specifice terapiei prin arta incinta a 3 spitale. Pornind de la faptul ca nevoia pacientilor internati este aceea de a li se ameliora atat starea fizica, cat si cea emotionala si psihica, activitatile au urmarit satisfacerea acestei necesitati prin suplimentarea terapiei conventionale. Avand la baza principiul ca „arta poate fi terapeutica daca este practicata in favoarea fiintei umane”, s-a avut in vedere imbunatatirea calitatii vietii si contribuirea la procesul de vindecare al pacientilor si eliminarea stresului in randul medicilor.
| Scopul proiectului
Scop: Realizarea unei interventii social-culturale in sprijinul terapiei conventionale aplicata pacientilor din trei spitale din Cluj-Napoca, in vederea imbunatatirii starii de sanatate a acestora prin activitati artistice interactive in perioada 3.06-5.08.2017.
Obiective specifice: (1)Organizare 12 ateliere creative; (2)Organizare 2 concerte si 1 spectacol; (3)Organizare 8 interventii artistice itinerante; (4)Realizare 120 de vizite individuale; (5)Dezvoltarea abilitatilor creative ale personalului medical; (6)Realizare 8 materiale video; (7)Realizare 2 expozitii de fotografie si o instalatie
| Aria geografica
Cluj-Napoca
| Rezumat
„Terapie prin arta – Imparte bucurie” este un proiect participativ de interventie socio-culturala, incadrandu-se in sfera programului de sanatate publica prin punerea in practica a unor metode artistice interactive in cadrul spitalelor. Metodele de lucru propuse au fost caracterizate de inovativitate, creativitate si deschidere si au avut ca scop stimularea dezvoltarii de abordari interdisciplinare prin intrepatrunderea artelor (teatru si performance, film, fotografie, muzica, arta manuală).
Prin implementarea proiectului s-a dorit atragerea atentiei asupra beneficiilor terapeutice ale artei in comunitate si in spitalele din Cluj-Napoca. In perioada 3.06-15.08.2017, pacientii si personalul medical din Spitalul Clinic de Recuperare, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii si Spitalul Militar de Urgenta „Dr. Constantin Papilian” au beneficiat de ateliere de terapie prin arta, momente artistice itinerante, vizite individuale, prezentari atractive si materiale informative privind terapia prin arta si efectele benefice asupra pacientilor.
Proiectul a fost structurat pe patru activitati principale, concepute astfel incat sa implice cat mai multi beneficiari (pacienti, personal medical, vizitatori): (1) momente artistice itinerante prin saloanele spitalului, urmate de impartirea materialelor informative; (2) ateliere creative de terapie prin arta, spectacole si concerte de muzica live, desfasurate in incinta spitalelor si sustinute de actori, regizori si muzicieni profesionisti; (3) „Ruda/Supererou pentru o zi” - vizite si discutii individuale cu pacientii; (4) Realizarea a 2 expozitii de fotografie permanente, a unei instalatii artistice in incinta spitalelor si a 8 documentare video care au surprins experienta si desfasurarea activitatilor artistice.
| Date beneficiari
Directi: (1)Pacientii celor 3 spitale, internati pe perioada proiectului, care au participat la ateliere de terapie prin arta, concerte, momente artistice, vizite individuale – aprox. 7000 pers. (2)Cadrele medicale din cele 3 spitale participante – aprox. 400 pers. (3)Vizitatorii si apartinatorii pacientilor – aprox. 600 pers. (4)Conducerea spitalelor, prin optimizarea metodelor complementare de terapie; (5)Artistii cooptati in proiect - 25 pers.; (6)Voluntarii implicati - 22 pers.
| Date beneficiari
(1)Conducerea celor 3 spitale, prin capitalul de imagine dobandit; (2)12 parteneri de proiect; (3)Publicul clujean - aprox. 100 pers.; (4)Comunitatea locala si regionala; (5)Asociatia Create.Act.Enjoy si colaboratorii sai - aprox. 50 pers.
| Activitati
Vizand imbunatatirea sanatatii prin activitati socio-culturale si dezvoltarea sinergiei dintre domeniul cultural si medical, activitatile au fost: (1)organizare management de proiect; (2)promovare si diseminare; (3)documentare si informare in spitale; (4)pregatire ateliere si momente artistice; (5)desfasurare momente artistice itinerante; (6)desfasurare intalniri individuale; (7)desfasurare ateliere creative, concerte si spectacol; (8)pregatire materiale video, expozitii, instalatie si prezentare cu public; (9)intocmire raport final.
S-a realizat incadrarea echipei, repartizarea atributiilor, elaborarea planului de implementare, monitorizarea, asigurarea necesarului material.
Promovarea s-a axat pe marirea vizibilitatii activitatilor si a beneficiilor artei.
Artistii au realizat 2 concerte, un spectacol, 8 momente de pantomima, clovnerie, statui vivante, personaje din basme si commedia dell'arte în saloane, oferind flori, baloane si fructe.
Prin „Ruda/Supererou pentru o zi”, au fost realizate 124 de vizite la pacientii internati pe o durata indelungata sau ale caror familii sunt departe.
Trainerii au coordonat 12 ateliere (teatru si dezvoltare personala; muzica si scenaristica; film; gestionare a emotiilor cu ajutorul artei plastice; bricolaj, confectionare marionete), abordand metode de lucru inovatoare, conectate la tendintele europene.
Au fost pregatite materiale video, expozitii, prezentare finala, raport tehnico-financiar, dosar de presa si raport de feedback.
| Rezultatele proiectului
Rezultate: cresterea gradului de informare a beneficiarilor si familiarizarea cu notiunea de „terapie prin arta in sprijinul sanatatii”; cresterea starii de bine si a gradului de recuperare a pacientilor participanti la activitatile culturale; cresterea gradului de constientizare atat al pacientilor, al cadrelor medicale cat si al comunitatii cu privire la beneficiile produse de activitatile artistice asupra sanatatii; imbunatatirea comunicarii intre participanti de profesii si etnii diferite; marirea gradului de sensibilizare a autoritatilor publice si a altor factori interesati; multiplicarea oportunitatilor culturale pentru tinerii artisti debutanti; intarirea legaturilor profesionale dintre specialistii in domeniul sanatatii si tinerii artisti.
Rezultate cuantificabile: o situatie statistica cu numarul de artisti, pacienti si cadre medicale, voluntari implicati direct si indirect; 12 ateliere creative realizate (141 beneficiari); 2 concerte de muzică live (250 beneficiari); 1 spectacol de teatru (50 beneficiari); 124 de vizite individuale; 8 momente artistice realizate (aprox. 8000 de beneficiari); 8 materiale video cu tema „Beneficii ale terapiei prin arta”; realizate; 2 expoziții de fotografie permanente (170 de fotografii); 1 instalatie artistica; 250 afișe A3, 50 afișe A2, 3 000 flyere, 5 000 stickere, 200 fotografii, 50 de tricouri personalizate, 20 de improvizatii artistice; 50 de marionete; peste 120 de colaje si desene; 3 piese muzicale; 48 de ghivece personalizate; peste 100 de fotografii realizate cu ajutorul aparatelor foto de unica folosinta.
| Bugetul
84771,09
| Parteneri
Asociatia Create.Act.Enjoy (organizator), Administratia Fondului Cultural National, Primaria si Consiliul Local Cluj, Consiliul Judetean Cluj, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Spitalul Militar de Urgenta „Dr. Constantin Papilian”, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii, Centrul Cultural Clujean, FSPAC (Departamentul de Sanatate Publica), TVR Cluj, Radio Cluj, dispersie.ro, transilvaniareporter.ro, cluj.com, cluju.ro, clujuldebuzunar.ro, liternet.ro
| Website proiect
http://createactenjoy.com/terapie-prin-arta/