close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Drum In Drept



| Organizator:
    European Law Students Association Bucuresti
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Context:Integrarea in UE a Romaniei a adus noi provocari atat pe piata muncii juridice europene prin sporirea nevoii de specialisti în legislatie europeană cat si in ceea ce priveste oportunitatile de care studentii pot beneficia (mobilitatea educationala, cooperare de tineret). Rata de amisie la examenele de intrare in profesiile juridice clasice (judecator, avocat, notar) este foarte mica comparativ cu numarul de absoventi de Drept anual. Nevoi: Nevoia de informare cu privire posibilitatea unei astfel de specializari (drept european). Nevoia de locuri de munca in domeniul juridic.Iar pentru ca multi absolventi nu profeseaza in domeniul juridic, am cautat alternativele la caile juridice clasice. Posibilitatea de a lucra intr-o institutie europeana ca jurist reprezinta o oportunitate. Nevoia de crestere a competitivitatii pe piata muncii.

| Scopul proiectului
    Scopul acestui proiect este de a spori competitivitatea europeana a tinerilor juristi astfel incat sa isi poata construi o cariera solida, care sa le puna in valoare talentul si capacitatile, dezvoltandu-le un spirit activ ca cetateni europeni si competentele cele mai potrivite intr-un mediu economic si social dinamic, avand in vedere cresterea gradului de angajabilitate pe piata locala si europeana a muncii. Obiective: tiparirea a 3000 de Ghiduri de Cariera, distribuirea catre studentii din 10 centre universitare, lansarea Ghidului in cadrul unui debate fata in fata studenti-profesionisti

Drum In Drept Drum In Drept Drum In Drept

| Aria geografica
    Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Craiova, Sibiu, Oradea, Galati

| Rezumat
    Nevoi: 1.Lipsa de informare si stereotipurile legate de profesiile juridice duc la alegerea unei profesii juridice clasice ori, in cel mai rau caz, multi absolventi ajung sa lucreze intr-un domeniu diferit de cel studiat in timpul facultatii.2.In nicio facultate de Drept din Romania nu exista un serviciu specializat de consiliere in cariera .3.Existenta unui decalaj major intre cunostintele si abilitatile dobandite in timpul facultatii de Drept si cerintele pietei muncii, intre teorie si practica.
Obiective:1.Publicarea unui Ghid de Cariera in 3000 de exemplare si distribuirea in 3 facultati de Drept din Bucuresti si 7 din tară 2.Constituirea unei platforme online de unde Ghidul sa poata fi citit online 3.Organizarea unei conferinte de lansare a Ghidului de Cariera Juridica unde studenti la Drept vor putea dialoga fata in fata cu profesionisti din domeniul juridic 4.Informarea cu privire la posibilitatea absolventilor de a se angaja intr-o institutie europeana 5.Generarea unor experiente directe prin participarea la conferinte de lansare a Ghidului a unor profesionisti de consiliere in cariera.
Activitati: 1.Alcatuirea echipei de organizare 2.Incheierea parteneriatelor si inceperea activitatii de fundraising 3.Efectuarea research-ului pentru Ghid 4.Intervievarea propriu-zisa 5.Redactarea articolelor 6.Machetarea si tiparirea Ghidului 7.Organizarea conferintei de lansare a Ghidului
Rezultate: 3000 Ghiduri tiparite, finantare exclusiv privata, , www.drumindrept.ro, 1 conferinta de lansare, 7 invitati si 2 moderatori, 160 studenti participanti, peste 10 aparitii media.


| Date beneficiari
    In perioada de research a proiectului am organizat un sondaj de opinie (un esantion de 500 respondenti) in 3 facultati de Drept din Bucuresti - anume studenti de anii II-IV. Scopul a fost de a afla ce informatii si-ar dori sa gaseasca intr-un Ghid de Cariera. 2 raspunsuri sunt relevante acum: 1. 85% au raspuns ca initiativa unui astfel de Ghid de Cariera li se pare utila 2. La intrebarea cat de mult considera ca facultatea ii pregateste pentru cariera juridica 39% au raspuns ca pregatirea este suficienta, iar 36% au raspuns ca facultatea nu ii pregateste nici suficient, nici insuficient.
In aceste conditii, consideram ca intervievarea viitorilor beneficiari a fost decisiva pentru continuarea proiectului si pentru abordarea anumitor teme de interviuri (de drept penal de exemplu) de mare interes pentru studenti.


| Rezultatele proiectului
    1. Produse: 1.1 Ghidul de Cariera Juridica 1.2 Conferinta de lansare a Ghidului

1.1 Ghidul de Cariera Juridica este o brosura in format A5, cuprinde 80 de pagini si un total de 33 de articole cu avocati care au studiat in strainatate, care lucreza in cercetare, studenti la master in strainatate, oportunitati de recrutare ale companiilor si caselor de avocatura, burse oferite pentru continuarea studiilor juridice (Fulbright), consiliere in cariera etc. Ghidul este impartit in 5 sectiuni: Oportunitati Juridice (ex. programul Lideri pentru Justitie oferit de Konrad Adenauer), Departamente Juridice (posibile locuri de munca in companii private fara profil juridic si institutii publice - BCR, KPMG), Juristi pe care ii admiram (ex. alumni Fulbright), LL.M-mastere in drept, Educatie Non-Formala(voluntariat, proactivitate).
1.2 Conferinta de lansare a Ghidului. A avut loc pe 28 oct 2010 la Casa Universitarilor. Temele conferintei: 1.Oportunitati de angajare intr-o institutie europeana(3 invitati-2 lucreaza la Bruxelles ca jurist la Comisia Europeana si 1 este coach pentru competitia EPSO) 2. Oportunitati de dezvoltare personala.Consiliere in cariera.
Comunicarea si promovarea proiectului au fost atat de reusite incat sala de conferinta a fost plina. Ne-am asumat un mare risc in acest sens. Asta deoarece 90% din evenimentele pe care ELSA le organizeaza au loc in facultate, iar pentru studenti este foarte usor sa plece de la ore pentru a veni la evenimente. Ambitia noastra a fost sa scoatem evenimentul din facultate si sa vedem rezultatele. A fost peste astepari numarul de studenti.


| Bugetul proiectului (in RON)
    20630

| Parteneri
    Bpv Grigorescu, Bulboaca si Asociatii, C.H. Beck, British Council, Kinstellar, KPMG, NNDKP, Salans, Schonherr, Tuca Zbarcea si Asociatii, Wolf Theiss si Asociatii, Fundatia Konrad Adenauer, ClientEarth, Academia Romana – CSDE, Institutul European din Romania, Comisia Fulbright, DIICOT, Departamentul pentru Afaceri Europene – Guvernul Romaniei, BCR, Bitdefender, University of Connecticut – School of Law, University of Tilburg – Faculty of Law, Fordham University, Fundatia Codecs pentru Leadership, CROS.ro, YourWay.Ro, Human Synergetics, Comisia Europeana – Directia Resurse Umana, Marko & Udrea, Fundatia Dinu Patriciu.

| Website-ul proiectului
    www.drumindrept.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes