close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Divizia Medicală Mobilă



| Organizator:
    Fundatia Inovatii Sociale Regina Maria
| Categorie:
    Sănătate
| Problema de fond
    La debutul proiectului existau multe urgenţe medicale şi situaţia era extrem de fluidă, cu valurile de refugiaţi ce intrau la noi în ţară, traumatizaţi de perioada trăită de la începuturile invaziei ţării lor. Cei care doar au tranzitat ţara, petrecând puţin timp au avut nevoie de intervenţii rapide şi eficiente. Cei care au rămas, mulţi cu mijloace financiare mai limitate, în special mame cu copii şi bătrâni din care unii mai speră încă să se întoarcă în ţara lor, au încă nevoi medicale constante. Proiectul a început cu activităţi de voluntariat în cadrul centrului de refugiaţi de la Corbeanca, judeţul Ilfov unde fundaţia noastră a pornit înfiinţarea primei echipe medicale mobile care ulterior a fost solicitată şi de majoritatea centrelor de refugiaţi din Bucureşti, transformându-se în Divizia Medicală Mobilă.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost soluţionarea problemelor de sănătate ale refugiaţilor din Centrele de Refugiaţi din Bucureşti prin: O1. Oferirea de servicii medicale primare şi medicamente, O2. Înregistrarea în sistemul naţional E-pias pentru a-şi căpăta documentul oficial de înregistrare în baza de date a Casei Naţionale de Asigurări, și O3. Sprijin în accesarea sistemului medical naţional pentru 800 de refugiaţi, prin oferirea de servicii de navigare medicală, ajutor în efecturarea programărilor şi accesul la translator în cadrul tuturor consulaţiilor către terţi.

Divizia Medicală Mobilă Divizia Medicală Mobilă Divizia Medicală Mobilă

| Aria geografica
    Bucureşti, Ilfov

| Rezumat
    În România s-au stabilit aproximativ 100.000 de refugiaţi ucraineni, care au, teoretic, dreptul la sistemul medical de stat, precum asiguraţii români. În realitate, accesul lor la servicii medicale este extrem de anevoios. Bariera lingvistică, timpul prelungit necesar pentru consultaţii, reticenţa medicilor, dificultatea lucrului cu aplicaţia dedicată şi decontarea greoaie a serviciilor medicale le pun mari piedici. Din cauza acestor factori, refugiaţii ucraineni nu reuşeau să acceseze serviciile medicale oferite de stat, devenind dependenţi şi aglomerând camerele de gardă şi sistemul de urgenţă. Anticipând nevoile lor, încă din martie 2022 am înfiinţat prima şi singura divizie medicală mobilă pentru refugiaţi, alcătuită din medici români şi ucraineni (refugiaţi la rândul lor), ce oferă servicii medicale primare şi medicamente în peste 12 centre de refugiaţi partenere. Divizia mobilă, cu experienţă atât în medicină primară, imagistică şi pediatrie, a oferit până la finalul anului 2022, peste 6.000 de consultaţii medicale unui numar de 2.000 de refugiaţi ucraineni, preponderent copii, mame tinere şi vârstnici. În paralel, am susţinut includerea şi navigarea lor în sistemul de stat, integrând peste 300 de ucraineni pe listele medicilor de familie şi am dezvoltat un sistem de parteneriat cu clinici medicale conexe, pe care le-am capacitat să ofere servicii de specialitate, oferind astfel continuitate screening-ului primar din centre şi din cabinetul de medicină de familie.


| Date beneficiari direcţi
    Grupul ţintă (beneficiarii direcţi) este format din aproximativ 2.000 de refugiaţi ucrainieni (adulţi şi copii), rezidenţi în centrele de refugiaţi, care au nevoie de îngrijiri medicale. Profilul refugiaţilor este reprezentat în general de mame cu copii, dar şi vârstnici cu boli cronice. O parte dintre aceştia prezintă boli grave, care necesită mai mult decât suport de medicină primară şi de aceea au nevoie şi de suport şi ghidare în cadrul sistemului medical de stat pentru intervenţii chirurgicale sau probleme medicale mai serioase. De anul trecut din martie 2022 până în decembrie am acordat îngrijire unui număr de peste 2000 beneficiari, adulţi şi copii, fiind singura organizaţie care merge zilnic în adăposturi şi oferă asistenţă medicală primară. Cca 40% sunt copii cu boli acute (agravate de traiul în comun în centre), 40% sunt vârstnici cu boli cronice şi 20% adulţi (în special mame) cu patologii diverse. Cca 10% au boli grave, pt care sunt necesare intervenţii specifice.


| Activitati
    Obiectivul 1 Oferirea de servicii medicale primare şi medicamente pentru aproximativ 2.000 de refugiaţi ucrainieni, direct în cele peste 12 centre de refugiaţi partenere.
Activităţi 1a. Programarea consultaţiilor medicale în centrele de refugiaţi prin colaborarea cu coordonatorii de centre; creionarea agendei diviziei medicale mobile săptămânale ; 1.b. Acordarea de consultaţii medicale în cadrul centrelor de refugiaţi din Bucureşti conform planificării zilnice pe centre şi a urgenţelor care apar pe parcurs; 1.c. Programare la medici specialişti externi; 1.d. Suport pentru efectuarea consultaţiilor la medicii specialişti externi
Obiectivul 2. Înregistrarea în sistemul naţional E-pias a minim 500 de refugiaţi
Activităţi 2a. Instruirea medicilor interni şi colaboratori pentru înregistrarea pacienţilor ucrainieni în sistemul naţional E-pias; 2.b. Informarea pacienţilor ucrainieni în legătură cu procesul de înscriere; 2.c. Obţinerea documentelor necesare pentru înscriere ;
Obiectivul 3. Sprijin în accesarea sistemului medical naţional pentru 800 de refugiaţi
ACTIVITĂŢI: 3a. Efecturarea programarilor la medici specialişti externi şi acompanierea refugiaţilor, de către translator. 3b. Informarea refugiaţilor cu privire la traseul medical ulterior.


| Rezultatele proiectului
    Rezultate proiectului Divizia Medicală Mobilă se măsoară prin faptul că a oferit peste 6000 de consultaţii medicale unui număr de 2000 persoane: copii, mame şi vârstnici. În acelaşi timp proiectul a lucrat la dezvoltarea unui sistem de parteneri medicali instruiţi specific şi a încurajat pacienţii să apeleze cât mai mult la sistemul de stat. În cadrul problematicii accesului la servicii medicale primare În cadrul adăposturilor de refugiaţi suntem primii care am instituit o astfel de structură în colaborare cu coordonatorii centrelor respective. De asemenea, intervenţiile noastre au redat sănătatea refugiaţilor care au solicitat ajutorul nostru din cadrul centrelor de refugiaţi, i-au învăţat modalităţile de accesare a sistemului medical românesc şi de navigare în acesta astfel încât pacienţii să devină treptat independenţi, să se poată descurca singuri cu toate provocările lingvistice şi alte provocări ce vor putea apărea pe parcurs.


| Bugetul
    1523000 LEI

| Parteneri
    UNICEF Romania; Alti sponsori: Cargill Romania, Electronic Arts, Avon, Bravo Europa, FDSC, Geplast, Groupama, Impuls Leasing, Kaufland, Michelin, Microfocus, Pfizer, Schonnher, Teva, HIAS.

| Despre organizator
    Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria este o organizaţie de caritate neguvernamentală dedicată asistenţei medicale integrate pentru persoanele fără venit şi fără asigurare medicală din Bucureşti, prin intermediul clinicilor sociale. Fundaţia a fost înfiinţată de Dr. Wargha Enayati împreună cu soţia sa, Mitra Enayati în august 2010. Oferim servicii medicale în mod necondiţionat, şansa la o viaţă decentă celor mai puţin norocoşi şi educaţie pentru un viitor strălucit copiilor nevoiaşi.

| Website proiect
    https://fundatiainovatiisociale.ro/proiecte/ingrijiri-medicale-mobile-refugiati/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->