close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Unity School Project- Şcoala pentru copii ucraineni



| Organizator:
    Fundatia Inovatii Sociale Regina Maria
| Categorie:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    La începutul războiului, ca mulți alți români, echipa fundației mergea constant în centrele de refugiați pentru a oferi ajutoare. În aceste centre am observat, pe de o parte, sutele de copii fără activitate, cu ochii în telefoane, urmărind știrile despre bombardamente, cât și câteva mame-lider ce organizau mici clase de educație formală sau informală, pentru copiii din centru. Discutând, ne-am dat seama că acești copii pierd nu doar contactul cu școala, ci și cu realitatea, fiind imersați într-un context plin de ură și că, pentru a le reda copilăria și sensul, trebuie să le redăm accesul la educație și disciplină. În același timp, am cunoscut femei extraordinare, ce coordonaseră în Ucraina fie școli, grădiniție sau ONG-uri. Împreună am conectat nevoia cu oportunitatea și am demarat proiectul Unity School.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost crearea de hub-uri educaționale pentru copiii ucraineni refugiați din București și comuna Corbeanca. Obiectivele proiectului: oferirea infrastructurii tehnice pentru 150 de copii în vederea conectării la școala online (tablete, card-uri SIM), oferirea de clase zilnice de educatie formala pe baza curriculum-ului ucrainean, oferirea de ore extracurriculare și ore de limba română pentru 150 de copii si 40 de mame, integrarea a 150 de copii în comunitatea de copii români, integrarea a minim 100 de copii în școala româneasă, ca audienți.


Unity School Project- Şcoala pentru copii ucraineni Unity School Project- Şcoala pentru copii ucraineni Unity School Project- Şcoala pentru copii ucraineni

| Aria geografica
    București și Corbeanca, Ilfov

| Rezumat
    În primăvara anului 2022, mii de copii ucraineni erau deja în țara noastră, cazați în centre de refugiați. Foarte puțini aveau acces la o formă de învățământ online, căci școlile lor erau închise din cauza raidurilor aeriene și a alertelor zilnice. Lipsa prietenilor, lipsa profesorilor, lipsa școlii, doar accentuau sentimentul de izolare și anxietate dat de experiența războiului. În acest context, împreună cu o echipă uimitoare de mame ucrainence, am conturat proiectul UNITY School, un sistem de hub-uri educaționale, spații sigure de învățare formală și de joacă pentru copii ucraineni, unde primele punți de prietenie și integrare între ei și copiii români s-au format. De la un simplu vis, am ajuns în mai 2022 să deschidem 3 hub-uri educaționale. Primul, în Școala Gimnazială Uruguay, alături de Primăria Sectorului 1, ce ne-a oferit un întreg etaj al școlii.În Centrul Educațional Băneasa, un centru educațional pentru copii români, pe care-l avem de zece ani de zile iar al treilea, în Centrul din Corbeanca, la fel, un centru al fundației, aflat într-o comunitate de rromi. Printre cei 200 de elevi ai școlii Uruguay și cei peste 80 de copii beneficiari ai centrelor noastre, am integrat și 150 de copii ucraineni. Program: Educație de la ora 8 la 17, cu clase predate pe baza curriculumului lor, ajutor la teme și ore extracurriculare, susținute de 15 profesoare angajate de fundație, mame ale copiilor ucraineni beneficiari. În cele 7 luni de proiect (continuat și în 2023), ne-au călcat pragul peste 350 de copii ucraineni la cursurile de educație formală și remedială, cât și la orele de artă, sport sau digital skills. 15 mămici și-au găsit un rost și o sursă de venit, iar peste 220 de mame au creat microcomunități de susținere, având în centru educația și integrarea copiilor.

| Date beneficiari direcţi
    350 de copii ucraineni între 5 și 14 ani, ce au beneficiat de serviciile educaționale ale hub-urilor. 15 mame ucrainence angajate ca profesoare sau coordonatori de hub. 40 de mame ucrainence ce au participat la ore de limba română și cercuri de suport psihologic. 80 de copii români ce au participat la activități extracurriculare prin care au învățat să integreze copii ucraineni.


| Activitati
    Implementare: Am identificat coordonatorii de hub-uri -mame ucrainence şi spațiile unde aceste hub-uri se vor deschide. Am dezvoltat un parteneriat cu Primăria Sector 1 și Școala Uruguay, unde am primit 7 săli de clasă. Pentru celelalte două școli, am reorganizat spațiul celor două centre ale fundației, Centrul Educațional Băneasa și Centrul Educațional Corbeanca. Apoi am angajat primele profesoare ucrainence, alături de care am stabilit programul și programa copiilor. Am promovat proiectul în centrele de refugiați și pe canalele de comunicare iar, în câteva zile, peste 150 de copii ucraineni au intrat în cele 3 hub-uri. Programul copiilor includea: ajutor la conectarea la școala online în prima parte a zilei și ore remediale offline, pentru cei a căror școli s-au înschis, masă de prânz, iar după-amiză, cele 15 profesoare ajută copiii la efectuarea temelor iar, ulterior, organizează diferite activități extracurriculare precum sport, artă sau programare, multe dintre acestea alături de copiii români din școală sau centre. Vara am organizat pentru copii tabere la mare și la munte și ore de educație remedială, mulți dintre ei pierzând materie.În septembrie 2022, am reluat programul full-time de conectare la școală online, ajutor la teme și activități de integrare, cât și colaborarea cu autoritățile din educație în vederea integrării copiilor, gradual, în școala românească, prin ore de limba română și activități comune cu copiii din școlile din cartier.


| Rezultatele proiectului
    Unele rezultate pot fi măsurate cantitativ, altele prin observație. Credem că cel mai important aport pe care proiectul l-a adus a fost la nivel psihologic - dacă la început, toți copiii desenau doar tancuri și soldați ruși împușcați, cu timpul desenele lor s-au transformat în peisaje colorate, portrete ale prietenilor și imagini cu familia lor. În total, 350 de copii au beneficiat de serviciile hub-urilor, dintre care 150 au venit aproape zi de zi, ca participanți permanenți. Copiii și părinții ucraineni au învățat în primul rând lecția empatiei, prin faptul că un popor străin le-a deschis ușa către educație, arâtându-le într-un moment tensionant că lumea este bună și că există speranță pentru umanitate. În al doilea rând, copiii au reușit să rămână conectați la educație, să nu abandoneze școala, să absoarbă informație, să facă parte dintr-un colectiv educațional și să se integreze în comunitatea de copii români. Mamele au învățat și ele limba română și s-au aliat pentru un obiectiv comun: educația propriilor copii, scop ce pe multe le-a ținut pe o linie de plutire și le-a motivat să muncească și să se integreze, la rândul lor.


| Bugetul
    3055969 LEI

| Parteneri
    UNICEF România, Școala Gimnazială Uruguay, Primăria Sectorului 1, Școala Gimnazială nr. 7, Primăria Corbeanca

| Despre organizator
    Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria este o organizaţie de caritate neguvernamentală dedicată asistenţei medicale integrate pentru persoanele fără venit şi fără asigurare medicală din Bucureşti, prin intermediul clinicilor sociale. Fundaţia a fost înfiinţată de Dr. Wargha Enayati împreună cu soţia sa, Mitra Enayati în august 2010. Oferim servicii medicale în mod necondiţionat, şansa la o viaţă decentă celor mai puţin norocoşi şi educaţie pentru un viitor strălucit copiilor nevoiaşi.

| Website proiect
    https://fundatiainovatiisociale.ro/proiecte/scoala-pentru-copii-ucraineni-unity-school/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->