Participanti & Proiecte
Campania de responsabilizare privind infertilitatea in Romania (2008 - 2012)
|
Organizator: Asociatia SOS Infertilitatea |
|
Categorie: Programe |
◊ Rezolutia Parlamentului European privind viitorul demografic european 2007/2156(INI) prevede: «infertilitatea este o boala recunoscuta de OMS si poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniaza ca rata infertilitatii este in crestere, atingand in prezent aproximativ 15% din cupluri; invita statele membre sa garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament impotriva infertilitatii». ◊ Statisticile europene arata ca un cuplu din sase se confrunta cu dificultati in a concepe un copil, avand nevoie de ajutor medical. ◊ Studiile de specialitate atesta ca efectele in plan psiho-social ale persoanelor afectate de infertilitate sunt comparabile cu trairile persoanelor afectate de cancer.
| Scopul programului
Scop: responsabilizarea opiniei publice si politice asupra impactului medical, social si psihologic pe care infertilitatea il are pentru 15% din populatia aflata la varsta reproductiva. Obiective: ◊ mediatizarea cauzei infertilitatii si aducerea acesteia pe agenda publica si politica din Romania; ◊informarea si constientizarea cuplurilor infertile privind aspectele medicale si psiho-sociale pe care afectiunea lor le implica; ◊acordarea de asistenta si consiliere cuplurilor cu probleme de fertilitate; ◊responsabilizarea autoritatilor si a clasei politice pentru a initia un cadru legislativ
| Aria geografica
nivel national
| Rezumat
Programul "Infertilitatea este o boala" a exista ca un raspuns la problema infertilitatii in Romania, o afectiune grava care afecteaza din ce in ce mai multe cupluri aflate la varsta reproductiva, cu repercusiuni multiple in plan medical, afectiv si social. Pe langa neimplinirea resimtita din cauza afectiunii de care sufera, cuplurile infertile din Romania se confrunta cu prejudecatile si mentalitatile invechite, subiectul infertilitatii fiind unul de tip tabu pana de curand. Gravitatea fenomenului este accentuata de faptul ca persoanele afectate de infertilitate, desi contribuie la plata asigurarilor de sanatate, nu aveau acces la proceduri de reproducere asistata medical si tratamente compensate, asa cum se intampla in celelalte tari ale Uniunii Europene. In plus, Romania se confrunta cu un vid legislativ in domeniul infertilitatii, ceea ce a dus atat la incurajarea exceselor pe plan medical, pe principiul ca “tot ce nu este interzis, este permis”: sarcini obtinute mult dupa varsta natural reproductiva, sarcini cu tripleti sau +, care pun in pericol viata mamei si copiilor, trafic de embrioni si de ovocite (a se vedea cazul “Sabyc”). Avand in vedere toate aceste realitati versus completa indiferenta a structurilor statului referitor la aceasta problematica, Asociatia SOS infertilitatea a considerat ca subiectul „infertilitatea” trebuie adus in agenda publica, mediatica si politica. Proiectul se defasoara in regim exclusiv de voluntariat, fara surse externe de finantare.
| Date beneficiari
15% din populatia de varsta reproductiva a Romaniei, care se confrunta cu infertilitatea, dintre care o parte beneficieaza sau vor beneficia de sprijin in urma Subprogramului pentru FIV implementat de Ministerul Sanatatii. Cateva mii de cupluri de parinti adoptatori si de copii abandonati, care vor beneficia de schimbarea Legii Adoptiilor.
| Rezultatele programului
La solicitarea sustinuta a SOS Infertilitatea, in decembrie 2010 se aproba in sedinta de guvern initierea Subprogramului National pentru Fertilizare in vitro si Embriotransfer, ce va fi implementat in 2011 si 2012 de catre Ministerul Sanatatii, pentru sprijinirea cuplurilor hipofertile. Buget anual: cca 1.000.000 €. Rezultate pana in prezent: 786 dosare aprobate, 327 FIVuri efectuate deja, zeci de sarcini confirmate (februarie 20012). Aparitii “SOS Infertilitatea” in media: 21 stiri la jurnale TV (prime time), 11 reportaje/documentare TV, 9 reportaje radio, 28 de articole in presa scrisa centrala si 26 in cea locala, 94 de articole online. Consiliere online pentru pacienti: 24 de specialisti renumiti in reproducere asistata si domenii medicale conexe acorda pro bono consiliere medicala pe forumul Asociatiei; initierea Grupului de Suport SOS Infertilitatea, intalniri bilunare in Bucuresti ale cuplurilor hipofertile, sub coordonarea unui psiholog (Bucuresti, Oradea, Iasi); initierea Bibliotecii SOS Infertilitate, fond de carte in romana si in limbi straine despre infertilitate & RUAM. Comunicare online: Blog >33.500 de vizitatori unici / luna, Forum pentru pacienti: >1.850 de utilizatori inregistrati, >55.000 de vizite / luna, >310.000 vizualizari / luna. Newsletter: bilunar catre peste 6000 destinatari; cu participarea Asociatiei “SOS Infertilitatea”, este pe cale de a fi elaborat Proiectul de lege privind reproducerea umana asistata medical; campania "Vrem sa putem adopta copii" - implicare in schimbarea legii adoptiilor.
| Bugetul programului (in RON)
9100
| Parteneri
Nu avem parteneri oficiali, dar am cooperat cu Ministerul Sanatatii, Comisiile pentru Sanatate ale celor doua Camere ale Parlamentului, Alianta pentru Sanatate din Romania, Fertility Europe s.a.
| Website-ul programului
www.vremcopii.ro