close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



ACASĂ PENTRU TOŢI!-Centrul Educaţional Corbeanca



| Organizator:
    Fundatia Inovatii Sociale Regina Maria
| Categorie:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    În comuna Corbeanca, la 25 de km de centrul Bucureştiului, am identificat o serie de familii extrem de vulnerabile, majoritatea rromi, familii cu mulţi copii, copii al căror nivel de educaţie era unul scazut. Dreptul la educaţie al acestor copii era doar o iluzie, nevoia de intervenţie pentru alfabetizare, reducerea abandonului şcolar şi acceptarea în mediul şcolar, au reprezentat şi reprezintă o urgenţă absolută.Neputinţa sistemului s-a transformat în forţă şi determinarea noastră.Am pornit de la identificarea unor copii care în clasele gimnaziale nu ştiau să scrie şi să citească şi de la fetiţe de clasa a 5-a sau a 6-a retrase de la şcoală pentru a deveni bone pentru fraţii mai mici, sau şi mai grav, soţii măritate pe bani, şi am continuat cu acoperirea tuturor nevoilor pe care le implică mersul la scoală.


| Scopul proiectului
    Scopurile proiectului au fost alfabetizarea, integrarea şi reducerea abandonului şcolar pentru copiii vulnerabili din comunitate prin intermediul următoarelor obiective:
oferirea de lecţii remediale pentru alfabetizare
creşterea stimei de sine a copiilor prin participarea la ateliere de dezvolare personală, acces la psiholog dar şi oferirea de încălţăminte, îmbrăcăminte, rechizite, obiecte de igienă.
oferirea de lecţii de educaţie financiară, morală şi spirituală
oferirea unei mese calde zilnice
participarea la viaţa culturală prin vizite tematice la muzee


ACASĂ PENTRU TOŢI!-Centrul Educaţional Corbeanca ACASĂ PENTRU TOŢI!-Centrul Educaţional Corbeanca ACASĂ PENTRU TOŢI!-Centrul Educaţional Corbeanca

| Aria geografica
    Comuna Corbeanca, judetul Ilfov

| Rezumat
    Fundaţia CMU Regina Maria are printre principiile de bază faptul că educaţia copiiilor este un drept ce trebuie respectat mai ales în cazul copiilor vulnerabili, copii de a căror educaţie este responsabilă întreaga comunitate şi nu numai familia de provenienţă.
Prin urmare, ne-am asumat susţinerea celor mai vulnerabili 42 de copii din comuna Corbeanca, prin deschiderea unui centru de tip after school, proiect în cadrul căruia oferim gratuit lecţii remediale de română, matematică, engleză, suport psihoafectiv de lungă durată, suport în efectuarea temelor, asigurarea lecţiilor de educaţie sexuală pentru copiii aflaţi la vârsta pubertăţii, vizite medicale lunare, asigurarea tratamentelor medicale necesare, acoperirea nevoilor de îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite şi ghiozdane necesare pentru mersul la scoală, participarea la tabere, excursii şi vizitarea unor muzee. Tot acest efort susţinut al echipei Centrului Educaţional Corbeanca are ca finalitate reducerea abandonului şcolar în rândul copiilor vulnerabili din comunitate precum şi sporirea încrederii în propriile forţe astfel încât acceptarea acestor copii în orice mediu social să devină o realitate. Echipa Centrului Educaţional Corbeanca îşi dăruieşte parte din suflet şi din viaţă, priceperea şi experienţa pentru ca copiilor vulnerabili să le fie puţin mai bine. Echipa Centrului Educaţional Corbeanca reprezintă o şansă şi o familie !


| Date beneficiari direcţi
    42 de copii români din familii vulnerabile - 70% sunt copii din familii cu probleme sociale grave (abandon, divorț, venituri scăzute, violență domestică), 30% provin din familii ”normale”. Dorim să păstrăm acest raport pentru a nu creea segregare socială.
20 de copiii ucrainieni ai refugiaţilor stabiliţi în Corbeanca, copii care participă lecţii de limbă română, limbă engleză, literatură ucraineană. Copiii ucraineni participă alături de prietenii lor români la tabere, excursii, lecţii de înot şi vizite la muzee.


| Activitati
    Am semnat un parteneriat cu Primăria Corbeanca, Consiliul Local şi Asociaţia Club Sportiv Corbeanca. Am identificat, igienizat, dotat un spaţiu pentru desfăşurarea activităţilor. Prin numeroase apeluri am atras 3 voluntari care să lucreze cu copiii, iar restaurantele din comună, prin rotaţie, ne-au asigurat masa, în mod gratuit iniţial, pe o periodă de un an de zile. Membrii comunităţii au donat şi încă donează mobiler, electrocasnice, haine, rechizite, încălţări şi cărţ.Am convins agenţii economici din turism să ne primescă gratuit cu copiii aşa încât mergem, o dată pe an în Deltă şi o dată pe an, la munte, pe Valea Prahovei. Am atras ca voluntar, un psiholog, care încearcă să rezolve traumele pe care copiii le au. Trei dintre voluntari au devenit angajaţi şi lucrează cu copiii. Am dezvoltat un parteneriat cu Banca de Alimente, de doua ori pe lună, familiile primesc alimentente neperisabile. Am atras părinţii în activităţile Centrului, iar aceştia participă la igienizarea spaţiului şi la distribuţia alimentelor. Căutăm, activ, locuri de muncă şi încercăm să obţinem autonomie financiară pentru părinţii copiilor din program. În 2022 am deschis larg uşile pentru un număr de 20 de copii ucraineni.Copiii sunt îndemnaţi să ajute membrii seniori ai comunităţii: facem cumpărături, spargem lemne, ajutăm la curăţenie. Am organizat cu copiii în Centrul Educaţional Corbeanca o acţiune de donat sânge şi am fost implicaţi activ în acţiunea de ajutorare a refugiaţilor ucrainieni.

| Rezultatele proiectului
    42 de copii români îşi îmbunătăţesc rezultatele şcolare, învaţă să scrie şi să citească, se integrează mai uşor în societate şi îşi trăiesc copilăria la care nu au avut acces.
20 de copii ucraineni nu au pierdut contactul cu şcoala, înţeleg limba română, au prieteni români şi îşi continuă copilăria.
62 de copii români şi ucraineni merg împreună în tabere, excursii, vizite la muzee îşi fac prieteni şi învaţă despre toleranţă şi cultura prietenului ucrainean/român.
Toţi împreună învăţăm despre empatie şi rezolvarea împreună a problemelor.



| Bugetul
    790000 LEI

| Parteneri
    Primaria Corbeanca, Consiliul Local Corbeanca, Sunrise SRL, SC TransAuto Corbeanca, SC AquaSWIM SRL, Comunitatea Corbeanca, Unicef Romania, Kaufland Romania

| Despre organizator
    Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria este o organizaţie de caritate neguvernamentală dedicată asistenţei medicale integrate pentru persoanele fără venit şi fără asigurare medicală din Bucureşti, prin intermediul clinicilor sociale. Fundaţia a fost înfiinţată de Dr. Wargha Enayati împreună cu soţia sa, Mitra Enayati în august 2010. Oferim servicii medicale în mod necondiţionat, şansa la o viaţă decentă celor mai puţin norocoşi şi educaţie pentru un viitor strălucit copiilor nevoiaşi.

| Website proiect
    https://fundatiainovatiisociale.ro/educatie/centrul-educational-corbeanca/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->