close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Retea Civica de Monitorizare a Achizitiilor Publice



| Organizator:
    Fundatia Corona
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    „Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu 22.07.2009” mentioneaza importanta coruptiei la nivel mic si importanta prevenirii acesteia. „Strategia Nationala Anticoruptie 2008-2010” indica achizitiile publice ca si context favorizant al aparitiei corupiei. Directia Nationala Anticoruptie indica pe primul loc in lista dosarelor cele mai importante de coruptie si frauda achizitiile publice.
Actiunile de monitorizare a Achizitiilor Publice intreprinse de societatea civila se concentreaza in mediul urban. In mediul rural, in absenta unei monitorizari externe institutionale si civice creste riscul aparitiei coruptiei mici si raspandite in general si in domeniul achizitiilor publice in special. Absenta personalului specializat diminueaza controlul intern al functionarilor calificati fata de factorul politic in achizitii publice.


| Scopul proiectului
    OBIECTIV: Cresterea implicarii ONG-urilor in monitorizarea achizitiilor publice prin instruire, culegere de date, analiza si evaluarea dosarelor de achizitii si prin instituirea unei structuri civice de monitorizare si promovare a bunelor practici in domeniu.
SCOP: Formarea si coordonarea a 15 reprezentanti ONG in monitorizarea a 30 de dosare de achizitii din 30 de primarii din rural, in cadrul unei Retele Civice si in vederea elaborarii si diseminarii unui „Catalog de bune/rele practici in achizitii publice” catre 500 primarii, 500 ONG-uri si 100 institutii/organizatii specializate.


Retea Civica de Monitorizare a Achizitiilor Publice Retea Civica de Monitorizare a Achizitiilor Publice Retea Civica de Monitorizare a Achizitiilor Publice

| Aria geografica
    Judetele Botosani, Iasi, Vaslui

| Rezumat
    Actiunile de monitorizare a coruptiei in achizitii publice se concentreaza in mediul urban generator de cazuri mari de coruptie atractive ca subiect pentru mass-media si ONG-uri specializate. In mediul rural, in absenta unei monitorizari externe institutionale si civice creste riscul aparitiei coruptiei mici si raspandite in domeniul achizitiilor publice.
Prin proiect au fost selectati, motivati si instruiti 15 membri ONG pentru monitorizarea a 30 de dosare si proceduri de achizitii publice in mediul rural al judetelor Botosani, Iasi, Vaslui. Pe baza unei metodologii proprii elaborate in proiect, 15 Monitori achizitii publice (AP) au cules date despre 30 de proceduri si dosare de achizitii publice (documentare, observatii la fata locului, interviuri, chestionare). Cei 15 Monitori impreuna cu 3 Experti practicieni (jurist, auditor, jurnalist) au analizat cele 30 de dosare in cadrul unui forum.
In urma analizei si evaluarii dosarelor si informatiilor culese de Monitorii a fost elaborata o publicatie sintetica a proiectului „Catalog de bune/rele practici in achizitii publice”. Publicatia cuprinde: 4 suporturi de curs, metodologie de monitorizare a achizitilor publice, rezultatele culegerii datelor, analiza si interpretarea acestora. Publicatia a fost distribuita catre 556 primarii din Reg. N-E, 504 ONG-uri din tara, 100 de institutii/organizatii specializate, 27 de organe mass-media.
Relatia dintre 20 de organizatii implicate in proiect a fost institutionalizata pe baza de protocol de colaborare in cadrul unei Retele Civice de Monitorizare a Achizitiilor Publice.


| Date beneficiari
    - 15 reprezentanti ONG au participat la proiect in calitate de Monitori AP. Ei au participat la Sesiunea de instruire. Ei au monitorizat 30 de proceduri si dosare de achizitii publice. Monitorii au participat la 6 work-shop-uri de analiza a dosarelor impreuna cu 3 experti practicieni: un jurist, un auditor si un jurnalist.
- 15 ONG-uri si 3 institutii/organizatii specializate au devenit membre ale Retelei Civice de Monitorizare a Achizitiilor Publice printr-un protocol de colaborare.
- 30 de APL din mediul rural al judetelor Botosani, Iasi, Vaslui au fost implicate in proiect cu sprijinul a 30 responsabili achizitii publice.
- 556 de APL din Reg. N-E, 504 de ONG-uri din Romania, 100 de institutii si 27 organe mass-media au beneficiat de publicata finala sintetica a proiectului „Catalog de bune/rele practici in achizitii publice”.


| Rezultatele proiectului
    - 15 ONG-uri si 15 reprezentanti ONG in calitate de Monitori AP au beneficiat de instruirea teoretică (sesiune de instruire) si practica (monitorizarea si analiza a 30 dosare AP).
- 15 ONG-uri si 3 organizatii specializate au constituit o Retea Civica de Monitorizare a Achizitiilor Publice pe baza de protocol de colaborare.
- 30 APL au fost monitorizate in 30 dosare de AP.
- 556 APL din Reg. N-E, 504 ONG-uri din Romania, 100 institutii si 27 organe mass-media beneficiare ale publicatiei finale sintetice a proiectului: „Catalog de bune/rele practici în achizitii publice”.
„Catalogul de bune/rele practici in achizitii publice” este rezultatul principal al proiectului cuprinzand:
- 74 pagini cu 4 suporturi de curs: Proceduri de Achizitii Publice, Cadrul institutional al achizitiilor publice, Administratie publica locala, Proceduri de investigare socio-jurnalistica,
- 30 de pagini cu Metodologia de monitorizare a achizitiilor publice: ghid de documentare, fisa de observatie, ghid de interviu, fomular de chestionar, ghid si grila de analiza dosare AP,
- 20 de pagini cu rezultatele culegerii datelor: 2 baze de date cu 2511 invitatii de participare si 552 anunturi de participare, 30 de fise de observatii completate la sediile a 30 de APL, 19 ore de interviu cu responsabili achizitii publice, cca. 600 de pagini de documente fotocopiate din dosare de achizitii publice la fata locului pentru 30 de proceduri AP,
- 92 de pagini de analiza a dosarelor AP si a interviurilor cu responsabili achizitiii publice evidentiind tipuri de erori intampinate in derularea procedurilor investigate.


| Argument
    O parte din cercetarile in domeniul procedurilor de achizitii publice se opresc la evidentierea lipsei de transparenta evaluand maniera in care autoritatile contractante raspund la solicitari formulate de la distanta pe baza legii 544/2001. O alta parte a investigatiilor, cele de presa in special, analizeaza cazuri notorii la nivelul administratiei publice centrale sau local urbane.
Originalitatea proiectului consta in preocuparea de a obtine cat mai multe documente si informatii de la autoritatile contractante printr-o abordare prietenoasa a relatiei acestea, prin evidentierea beneficiilor reciproce. Informatiile si documentele obtinute au permis astfel o analiza profunda a mecanismelor interne, evidentierea unei tipologii a erorilor, evidentierea riscurilor acestora, precum si formularea unor ipoteze explicative cu privire la aparitia erorilor in achizitii publice.
Originalitatea proiectului consta in evidentierea benficiilor teoretice si practice ale investigatiilor in contextul unui climat de colaborare, in contextul evitarii presupozitiei generatoare de refuzuri cum ca interlocutorii sunt niste potentiali infractori. De multe ori, lipsa de transparenta este generata de teama de a nu fi descoperite si sanctionate erori neintentionate. Astfel de erori nu sunt inofensive. De multe ori sunt foarte grave. Pentru a le putea identifica insa si a actiona spre diminuarea lor, se impune, credem noi, adoptarea unei atitudini mai putin ofensive fata de autoritatile contractante.


| Bugetul proiectului (in RON)
    350685

| Parteneri
    Fundatia Centrul de Mediere si Securitate Comunitara

| Website-ul proiectului
    http://monitorizare-achizitii-publice.fundatiacorona.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->