Participanti & Proiecte
Sounds of the future (Sunetele viitorului)
|
Organizator: ASOCIATIA AUDIOSOFIA |
|
Categorie: Sanatate |
Spitalul de Copii MS Curie Bucuresti, cel mai mare spital cu profil pediatric din tara, nu avut pana la momentul initierii proiectului (2013), posibilitatea efectuarii testarilor pentru auz la copil inca din primele zile de viata.
Hipoacuzia, cel mai frecvent deficit sezorial, afecteaza inca de la nastere 2 din 1000 de nou-nascuti, la acestia adaugandu-se copiii cu hipoacuzii dobandite (din cauze infectioase, traumatice sau medicamentoase), astfel ca numarul copiilor cu probleme de auz este foarte mare.
Este nevoie de un diagnostic si de o o interventie cat mai timpurie pentru a putea recupera acesti copii si a-i integra in societate.
La nivelul intregii tari, numarul centrelor de diagnostic si tratament pentru hipoacuzie este foarte redus.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost acela de a facilita accesul gratuit al oricarui copil catre diagnostic si tratament al hipoacuziei, prin realizarea unui Cabinet de audiologie in cadrul celui mai mare spital de copii din tara - Spitalul MS Curie Bucuresti.
Obiectivele propuse:
• amenajarea și dotarea cu echipamentele necesare a unui cabinet de audiologie (pentru investigatii de auz și reglaje la implant cohlear) în cadrul Spitalului pentru Copii MS Curie Bucuresti.
• oferirea posibilitatii de testare a auzului din prima zi de viata (si a accesului oricarui copil la aceasta testare)
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Hipoacuzia, cel mai frecvent deficit senzorial, afecteaza aproximativ 2 copii din 1000 de nou-nascuti. Spitalul MS Curie, cel mai mare spital cu profil pediatric din tara nu a beneficiat pana in anul 2013 de posibilitatea efectuarii testarilor de auz la copii, la nivelul intregii tari, existand foarte putine centre de profil.
Obiective:
1.amenajarea si dotarea cu echipamentele necesare a unui Cabinet de audiologie (pentru investigatii de auz si reglaje la implant cohlear) in cadrul Spitalului MS Curie Bucuresti
2.Oferirea accesului gratuit a oricarui copil catre diagnostic si tratament pentru afectiunile de auz din prima zi de viata.
Activitatile implementate:
1.Alegerea spatiului pentru cabinet in cadrul spitalului(iunie 2013), urmata de amenajarea propriu-zisa, constand in antifonarea peretilor cabinetului, cu separarea unei cabine insonore pentru efectuarea audiogramelor (iulie-septembrie 2013).
2.Achizitionarea echipamentelor pentru testarile de auz: aparatura pentru potentiale auditive (cost-aproximativ 20.000 euro), precum si cea pentru impedancemetrie si audiometrie.
3.Efectuarea testarilor prin potentiale auditive in sala de operatii (iulie 2013-iunie 2014).
4. Inaugurarea Cabinetului de audiologie (ianuarie 2014) printr-o conferinta de presa si ulterior informarea parintilor asupra existentei acestui centru prin presa si flyere.
5.Efectuarea tuturor tipurilor de teste auditive pentru copii (ianuarie 2014-iunie 2014).
Rezultate:
1.Realizarea Cabinetului de audiologie in care:
-peste 2000 de copii-au beneficiat de diagnostic
-peste 200 de copii-au primit tratament, din care peste 20 de copii au fost implantati cohlear
-peste 100 de persoane au participat la inaugurare.
2.Posibilitatea unui dignostic precoce pentru o buna recuperare si integrare in societate.
| Date beneficiari
Da, beneficiarii au fost implicati in implementarea proiectului, in sensul ca, adresabilitatea pentru aceasta problema a Spitalului MS Curie a crescut foarte mult. In urma impactului mediatic al deschiderii cabinetului, numarul pacientilor care se adreseaza acestui acestui spital pentru diagnostic si tratament al surditatii, a crescut exponential, la fel si numarul interventiilor chirurgicale de implantare cohleara.
| Rezultatele proiectului
Fiind vorba de un grup tinta atat de numeros, reprezentat la nivelul intregii tari (deoarece adresabilitatea Spitalului MS Curie este realmente nationala), schimbarile si efectele generate in urma implmentarii proiectului au fost peste asteptarile initiale.
Proiectul a avut peste 2000 de beneficiari directi (copii cu diferite probleme de auz) dintre care mai bine de jumatate au beneficiat de diverse tratamente (medicamentoase sau chirurgicale, prin protezare auditiva conventionala sau chiar prin implantare cohleara).
Posibilitatea diagnosticarii precoce (facilitate oferita de aparita acestui centru) a permis interventia prin protezare auditiva la varste foarte fragede si chiar implantarea cohleara in jurul varstei de un an pentru unii copii (ceea ce reprezinta un standard de aur pentru majoritatea tarilor civilizate). Toate acestea permit o recuperare auditiv-verbala foarte buna a acestor copii si integrarea lor in invatamantul de masa si implicit in societate.
In cadrul acestui centru au avut acces copiii, indiferent de mediul social din care proveneau, astfel ca, la ora actuala, exista 3 copii abandonati (care se afla in asistenta maternala) care au fost implantati cohlear in cadrul Spitalului MS Curie prin Programul National de tratament al Surditatii, sub varsta de 2 ani (iar costul unui implant cohlear este de aprox 25.000 de euro).
| Bugetul proiectului (in RON)
207829,00
| Parteneri
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii MS Curie Bucuresti, Asociatia Darul Sunetului, Viata Medicala
| Website-ul proiectului
http://audiosofia.org/sunetele-viitorului/