Participanti & Proiecte
Bursa de Fericire - platforma online ce transparentizeaza investitiile companiilor in proiectele pe sanatate
|
Organizator: Daruieste Viata |
|
Categorie: Originalitate |
World Happiness Report plaseaza Romania pe locul 90 din 150 la capitolul fericire. Doar 4 din 10 romani se considera fericiti, arata un alt studiu efectuat in Romania.
Indicatorii cheie ai fericirii sunt speranta de viata, perceptia libertatii de a face alegeri si generozitatea. Generozitatea este un factor extrem de important in ecuatia fericirii, oamenii sunt pur si simplu mai fericiti atunci cand reusesc sa ii faca pe altii fericiti. Iar cetatenii fericiti fac, de asemenea, tarile fericite.
In acelasi timp, Romania este pe o pozitie fruntasa intr-un alt top mondial, cel al incidentei bolnavilor de cancer. Acestea sunt motivele pentru care am pus bazele BURSEI DE FERICIRE – singurul loc in care poti investi in dotarea sectiilor de oncologie si in fericirea personala in acelasi timp.
| Scopul proiectului
Rapoarte internationale plaseaza Romania pe un loc codas la capitolul fericire, dar fruntas in ceea ce priveste incidenta cazurilor de cancer. „Bursa de Fericire” este o modalitate prin care aceste statistici ar putea fi inversate.
400 de milioane de euro. Aceasta este suma cu care oamenii de afaceri ar putea schimba sistemul de sanatate din Romania. Cresterea procentului de 12% al fondurilor atrase de mediul ONG, prin 20%, si investirea banilor colectati intr-un mod responsabil si transparent in unul dintre cele mai sensibile domenii al sanatatii: oncologia.
| Aria geografica
Nationala
| Rezumat
Oamenii de afaceri, pentru a sustine proiecte sociale, vor sa vada ca acestea sunt transparente, ca banii companiilor sunt cheltuiti eficient, ca aduc beneficii reale cauzei pentru care au donat.
Asociatia Daruieste Viata, cu sprijinul Ogilvy&Mather, au construit “Bursa de fericire”, prima platforma online, transparenta, de strangere de fonduri pentru sanatate, in care fiecare actionar (donator) isi poate urmari investitia (poate urmari traseul banilor). Orice donator vede exact unde s-au dus banii sai – in ce proiect si in ce stadiu de implementare se afla acesta. Pe site-ul “Bursa de fericire” exista o serie de buline in care apare numele companiei si numarul de actiuni cumparate. In momentul in care dai click pe bulina, te duce in proiectul in care au fost repartizati banii investiti de catre compania respectiva. Proiectul este descris impreuna cu stadiul in care se afla. De asemenea sunt comunicate rezultatele, beneficiile pe care le aduce realizarea lui. Investitorul are astfel posibilitatea sa afle care este profitul realizat de investitia lui, an de an. Profit ce se masoara in vieti salvate sau in sanse la viata pentru bolnavii de cancer.
Actiunea de informare adresata companiilor, printr-o campanie media integrata ce a inclus spot TV, radio, bannere online, PR, a facilitatii fiscale 20% precum si a cauzei pentru care se strang fondurile prin Bursa de Fericire a durat 5 saptamani, perioada in care s-au strans peste 1 milion de Euro. Banii vor fi investiti in modernizarea centrelor oncologice din Romania, facand astfel posibile diagnosticarea si tratamentul corect si la timp, pentru cat mai multi bolnavi de cancer.
De fapt, investind in Bursa de Fericire, oamenii de afaceri au cumparat actiuni ale sanatatii lor viitoare.
| Date beneficiari
Beneficiarii acestui proiect sunt toate companiile din Romania, care au acum posibilitatea sa investeasca responsabil, sa-si urmareasca investitia si sa obtina profit an de an.
Campania a avut si o componenta de retentie, sponsorii mai vechi primind invitatia de participare la lansarea Bursei de fericire impreuna cu un certificat de fondator al Bursei de fericire. Un procent de peste 70% dintre acestia a redirectionat cei 20% si in decembrie 2013.
De asemenea, o parte din ei au transmis informatii despre platforma Bursa de Fericire partenerilor lor.
S-au vandut in decembrie 2013 la Bursa de fericire 480 000 de actiuni, echivalentul a aproximativ 1 000 000 de euro.
In prezent, Bursa de Fericire dovedeste unei tari intregi ca generozitatea poate aduce fericirea si salva vieti in acelasi timp. Iar acesta este doar inceputul.
| Rezultatele proiectului
Constientizarea de catre un numar ridicat de companii a urmatoarelor:
- Romania este singura tara din europa care beneficiaza de aceasta facilitate fiscala
- Romania este pe un loc fruntas in lume la incidenta cancerului iar conditiile din spitale conduc la o rata scazuta de supravietuire vs Europa
- Generozitatea si implicarea lor in proiecte de anvergura este dovedit ca pot salva vieti
- Gestul de donare trebuie sa fie unul responsabil, cand donezi trebuie sa te asiguri ca banii tai sunt directionati in sprijinul unei cauze si nu in intretinerea unui sistem de tip mafiot (ex: banii dati cersetorului de la coltul nu l hranesc pe acesta ci o retea de profitori)
Cu banii stransi prin platorma Bursa de fericire, Asociatia Daruieste Viata va reusi sa modernizeze si sa doteze cu aparatura la standarde europene un numar ridicat de centre oncologice din Romania. 1 milon de EURO au fost stransi in decembrie 2013 doar din redirectionarea a 20% din impozitul pe profit al companiilor catre Bursa de fericire.
| Argument
Este pentru prima oara cand unui investitor in sanatate i se ofera oportunitate sa vada exact unde anume au fost investiti banii sai, stadiile proiectului si finalizarea acestui.
De cele mai multe ori in momentul in care se cer bani pentru sanatate se apeleaza la sentimentul de vinovatie si de mila. De aceasta data, accentul se pune pe importanta gestului de a face pe cineva fericit, fara ca asta sa presupuna un efort financiar suplimentar.
World Happiness Report plaseaza Romania pe locul 90 din 150 la capitolul fericire. Doar 4 din 10 romani se considera fericiti, arata un alt studiu efectuat in Romania.
Indicatorii cheie ai fericirii sunt speranta de viata, perceptia libertatii de a face alegeri si generozitatea. Generozitatea este un factor extrem de important in ecuatia fericirii, oamenii sunt pur si simplu mai fericiti atunci cand reusesc sa ii faca pe altii fericiti. Iar cetatenii fericiti fac, de asemenea, tarile fericite.
In acelasi timp, Romania este pe o pozitie fruntasa intr-un alt top mondial, care nu face decat sa ne sporeasca ingrijorarea, cel al incidentei bolnavilor de cancer. Acestea sunt motivele pentru care am pus bazele BURSEI DE FERICIRE – singurul loc in care poti investi in dotarea sectiilor de oncologie si in fericirea personala in acelasi timp.
| Bugetul proiectului (in RON)
79821
| Parteneri
Pro Tv, Ogilvy, Avocatnet.ro, Tramex, Rav Management, We are Basca, KG audit & accounting, Ziarul Financiar, Fan Courier si peste 500 de sponsori care au donat 20% din impozitul pe profit catre Bursa de fericire.
| Website-ul proiectului
www.bursadefericire.ro