close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Zilele Comunității Băneasa



| Organizator:
    Fundatia Inovatii Sociale Regina Maria
| Categorie:
    Comportament civic și Participare publică
| Problema de fond
    Punctul de pornire a fost comunitatea de părinți-voluntari ai copiilor de Centrul Educațional Băneasa, care a sesizat diferite probleme și oportunități la nivel local. Ei ne-au spus: “De ce nu se implică mai mulți vecini în comunitate? Copiii noștri au nevoie de o comunitate sigură!”. Ne-am dat seama că de la acest nucleu de 50 de părinți extrem de activi în educația copiilor comunității, putem porni o mișcare și o discuție locală mult mai amplă. Nevoile beneficiarilor, a comunității din Băneasa zona Gârlei, au fost identificate prin discuții zilnice la cafeneaua Artisan din cartier, sau la Centru când părinții veneau să-și ia copiii, discuții prin care-i întrebam: “Ce subiecte ți-ar plăcea să discutăm la Zilele Comunității? Ce probleme vezi în comunitatea noastră?”. Pe baza răspunsurilor lor, am creat tot programul festivalului.

| Scopul proiectului
    Scopul festivalului Zilele Comunității Băneasa a fost de a uni vecinii din zonă, atât în conștientizarea cât și în rezolvarea problemelor locale. Obiectivul a fost ca, în 3 zile, să avem minim 500 de vecini care să ia parte la măcar un workshop sau o discuție semnificativă despre probleme vecinătății, și minim 3.000 de vecini care să conștientizeze că există o comunitate activă în vecinătate, în comunicare directă cu administrația locală. Un al doilea obiectiv a fost să generăm lunar, ulterior evenimentului, cel puțin un eveniment de comunitate trimestrial.


Zilele Comunității Băneasa Zilele Comunității Băneasa Zilele Comunității Băneasa

| Aria geografica
    Bucureşti, Ilfov

| Rezumat
    Fundația Inovații Sociale Regina Maria activează de 10 ani în comunitatea din Băneasa, vecinătatea din zona străzii Gârlei, prin Centrul Educațional Băneasa, ce servește peste 50 de copii din comunitate, preponderent din familii fără posibilități. În acest conext, de-a lungul anilor am creat o comunitate puternică de părinți și copii, de vecini implicați cât și o discuție mai largă legată de nevoile vecinătății noastre, discuție căreia am dorit să-i dăm putere și proiecte prin festivalul Zilele Comunității Băneasa.

Festivalul Zilele Comunității a însemnat 3 zile de workshop-uri pe teme de dezvoltare comunitară, unde peste 320 de vecini voluntari au discutat aprins despre nevoia de a crea punți sociale, de a combate problemele legate de traficul de droguri din zonă, moduri de susținere a bătrânilor comunității sau accesul copiilor la terenurile de sport. În paralel, 72 de copii și adolescenții au participat la ateliere de artă, de imputernicire prin valori morale si de community building, toate pe limba lor. În pauzele dintre workshop-uri, mici afaceri și antreprenori locali au contribuit prin vânzarea ambulantă de produse locale, de la gogoși la miere sau haine croșetate manual. La festival au participat peste 4.000 de vecini, fie în workshop-uri, fie ca vizitatori sau spectatori. Rezultatul festivalului îl simțim și astăzi: un grup de WhatsApp de vecinătate s-a format și este extrem de activ, vecinii propunând aproape zilnic proiecte pentru administrația locală, iar lunar, din proprie inițiativă, se auto-generează fie yard sale-uri, fie tabere pentru copii, grătare sau seri de jocuri, ce au unit incredibil comunitatea noastră.


| Date beneficiari direcţi
    80 de voluntari, vecini din comunitate, ce au dezvoltat capacitatea de organizare a unui eveniment comun, 320 de adulți ce au participat la workshop-uri și 72 de copii și adolescenți participanți la ateliere, 7 afaceri locale


| Activitati
    Acest festival a fost organizat doar cu ajutorul a peste 80 de voluntari, care s-au implicat fie în concept, în logistica evenimentului, în comunicarea offline și online, în engagement-ul local, în găsirea sponsorilor și a afacerilor locale. Organizarea lui a început în februarie 2022, prin discuțiile cu vecinii legate de aspectele sociale ale comunității. În paralel, am acționat în vederea obținerii permsiunii de a închide în zilele festivalului strada Gârlei, printr-un parteneriat cu primăria București și a sectorului 1. În timpul festivalului, activitățile au fost: 6 Mai - deschiderea evenimentului printr-un speech al unui vecin, al domnului primar Nicușor Dan, a doamnei Clotilde Armand și un concert Ovidiul Lipan-Țăndărică, urmat de petrecere de deschidere. 6 și 7 Mai - 10 workshop-uri pe teme de comunitate pentru adulți, tabără de zi pentru copii și adolescenți, picnic de comunitate, târg al antreprenorilor locali și petrecere cu Dj. Ulterior festivalului, ca o repercursiune a sa, s-au organizat 3 tabere pentru copii organizare exclusiv voluntar de 25 de mame din comunitate, 2 tabere de adolescenți organizare de 20 de tineri adulți din comunitate, 2 grătare de comunitate și un yard sale, însă, poate cea mai mare realizare este spiritul ce animă astăzi vecinătatea noastră, un loc unde vecinii se simt ca între prieteni, lucrează și se consultă, iar copiii se simt în siguranță.


| Rezultatele proiectului
    Rezultatele festivalului au fost: creșterea capacității comunității de a identifica probleme și oportunități locale, implicarea vecinilor în discuții semnificative și brainstorming pentru găsirea de soluții, implicarea copiilor și a adolescenților în discuții despre rolul lor în îmbunătățirea comunității, creșterea empatiei locale față de familiile fără posibilități și față de bătrâni, înființarea unui centrul permanent de comunitate (Centrul Unității în Băneasa), continuarea avântului dat de festival prin alte evenimente de comunitate, implicarea autorităților locale în subiecte de interes local.


| Bugetul
    30000 LEI

| Parteneri
    Comunitatea Baha’i din Sectorul 1, Primăria Sectorului 1, Primăria Municipiului București, urbanforest.ro, Artisan Coffee Gear, Croshette, Tort de bezea, GreenFood Hub

| Despre organizator
    Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria este o organizaţie de caritate neguvernamentală dedicată asistenţei medicale integrate pentru persoanele fără venit şi fără asigurare medicală din Bucureşti, prin intermediul clinicilor sociale. Fundaţia a fost înfiinţată de Dr. Wargha Enayati împreună cu soţia sa, Mitra Enayati în august 2010. Oferim servicii medicale în mod necondiţionat, şansa la o viaţă decentă celor mai puţin norocoşi şi educaţie pentru un viitor strălucit copiilor nevoiaşi.

| Website proiect
    http://www.zilelecomunitatii.org



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->