Participanti & Proiecte
Copiii Romaniei Mai Bine Hraniti
|
Organizator: World Vision Romania |
|
Categorie: Sanatate |
In afara de datele alarmante legate de nutritia si starea de sanatate a copiilor din Romania, anemia fiind o problema de sanatate publica, un studiu derulat de WVR privind cunostintele si practicile nutritionale ale mamelor din comunitatile tinta din proiect aratata ca:
- Doar 50% din mamele cu copiii sub 6 luni practica alaptarea exclusiva
- Indicatorul compozit privind dieta minumum acceptata: doar 62% din copiii 6-24 luni au primit in ultimele 24 de ore alimente din minimum 4 grupe alimentare, procentul crescand pentru copii intre 2 si 5 ani (90%)
- Desi majoritatea celor chestionati au ceva pamant acesta este mult subutilizat, oamenii fiind nevoiti de multe ori sa cumpere (uneori pe datorie) produse alimentare; doar o mica parte este produsa spre consum in cadrul gospodariei.
| Scopul proiectului
Scop: promovarea unui stil de viata favorabil sanatatii la nivel de comunitate, cu accent pe nutritie sanatoasa
Obiective:
1)Imbuntatirea practicilor de nutritie a copilor 0-5 ani si familiilor lor
2)O mai buna utilizare a resurselor disponibile in gospodaria rurala
| Aria geografica
Dolj si Valcea
| Rezumat
In 2013 World Vision Romania a demarat un proiect pilot in Dolj si Valcea pentru a raspunde unor probleme reale de sanatate ale copiilor sub ani din Romania:
• 10,4% din copiii sub 2 ani au o greutate mica pentru talie indicand un deficit sever si avand drept cauza o deficienta nutritionala acuta ca urmare a lipsei resurselor si informatiei
• Peste 40% din copiii sub 2 ani au anemie
• 7,7% din copii nu au primit niciodata pana la 24 de luni profilaxie cu vitamina D
Proiectul de fata are o abordare integrata intre sanatate si dezvoltare economica plecand de la premisa ca oferirea de informatii privind nutritia, cresterea si dezvoltarea copilului, are un impact mult mai mare in conditiile unui sprijin real de depasire a conditiilor de saracie. In acest sens, proiectul nu doar ofera un cadru pentru o informare adecvata a mamelor si celor care cresc copiii, dar si un suport material pentru un numar de 59 de familii cu copii malnutriti (10) sau la risc de malnutritie protein-calorica (restul de 49) din 3 comunitati rurale (Bralostita/Dolj si Orlesti si Scundu/Valcea). Informatiile sunt si urmeaza a fi oferite de medicii de familie si asistentii medicali din comunitatile respective. Sprijinul material consta in oferirea unor mijloace de productie agricola care sa fie utile nutritiei copilui, familiei in general si, de ce nu, sa reprezinte si o sursa suplimentara de venit pentru familie (puicute, furaje).
Impactul interventiilor din proiectul pilot a fost pe masura:
- Rata alaptarii exclusive a crescut de la 50 la 66%
- Indicatorul compozit privind dieta minumum acceptata a crescut la 100%, toate mamele intervievate oferind copiilor cantitatea si varietatea adecvata de minim 4 grupe alimentare.
| Date beneficiari
| Rezultatele proiectului
Pe parcursul implementarii proiectului pilot am reusit sa imbunatatim practicile de nutritie a copiilor sub 5 ani din grupul tinta: a crescut rata de alaptare exclusiva la cei sub 6 luni de la 50 la 66% si a crescut calitatea si numarul de mese si gustari oferite copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 5 ani. Desi s-a lucrat pe un grup tinta limitat, rezultatele au fost evidente demonstrand utilitatea interventiei integrate dintre sanatate si dezvoltare economica. Extinderea Jurnalului copilului la nivel national si includerea acestuia la nivel de politici de sanatate este un demers care ar fi in beneficiul mamelor si copiilor din intreaga tara. Abordarea integrata in comunitatile sarace este de asemenea un model de urmat deoarece intarirea unilaterala a sistemului medical fara a actiona latura sociala a societatii, raspunde partial nevoilor comunitatii. Proiectul a avut loc in doar 3 comunitati rurale din Dolj si Valcea interventia fiind intensa si costisitoare. Extinderea modelului in alte comunitati rurale din Dolj si Valcea si in alte judete (Constanta, Vaslui, Ialomita, Cluj) ar duce cu siguranta la un alt impact pe o scara mai mare.
| Bugetul proiectului (in RON)
98163
| Parteneri
Centrul National de Studii pentru Medicina de Familie (CNSMF), Ordinul Asistentilor Medicali, Moaselor si Asistentilor Medicali Generalisti din Romania (OAMMAMGR)
| Website-ul proiectului